Snelle en handige tips voor een grote schoonmaak!

by Tamara

Hebben jullie dat ook altijd? Dat je aan het begin van een nieuw jaar altijd de kriebels krijgt om iets nieuws te doen? Als ik in de afgelopen weken een beetje rondkeek op Instagram hadden een heleboel mensen het schoonmaak en klusvirus te pakken. Jep, ook wij.. Niet alleen hebben we echt hele dozen met spullen weggegooid, we besloten ook alle kozijnen te verven en het trappenhuis onder handen te nemen. We zijn er nog niet, maar het word wel heel mooi. Maar goed, jullie hebben natuurlijk helemaal geen zin om over mijn klusperikelen te lezen, jullie willen tips voor een grote schoonmaak! En die heb ik voor je! Plus eentje die het allemaal nog even iets makkelijker maakt.

Begin alleen aan iets als je het ook af gaat maken.

Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar ik ben nogal impulsief in schoonmaken. Soms zie ik halverwege de dag iets waar ik me dan aan erger en begin dan dat op te ruimen, dan komt er nog wat bij en voor ik het weet heb ik het hele huis overhoop getrokken en ligt ooooveral troep! Die ik dan vervolgens maar overal weer terugleg omdat ik geen tijd heb om het af te maken. Dus, ik verplicht mezelf nu alleen aan iets te beginnen als ik het ook af kan maken, zodat het ook gewoon af komt.

Gooi alles weg dat je niet meer gebruikt.

Nogal een dooddoener dit, maar echt, je hebt niet zoveel spullen nodig. Dus je kunt best wat weggooien. Ik moet wel zeggen dat ik hier wel voor in de stemming moet zijn hoor, maar als ik er dan in zit, gaat er ook een heleboel weg. Als ik kijk naar onze verhuizing, toen nam ik me voor echt bij alles na te gaan of ik het nog zou gebruiken of niet. En als ik het niet meer zou gebruiken of een hele tijd niet meer had gebruikt, dan mocht het weg. Ruimde lekker op! En minder spullen betekend ook minder rommel!

Ramen open!

Oké, eigenlijk had deze bovenaan moeten staan, want als ik in een schoonmaakbui ben, zet ik als eerste alle ramen open! Op die manier kan het allemaal even lekker doorluchten en ruikt het ook meteen lekker fris in huis. Bovendien slaapt zo’n geluchte slaapkamer altijd zo lekker! Ik heb zelf altijd het liefste het raam open in de nacht, maar mijn vriend kan dan niet slapen. Dus daarom doe ik het vaak overdag!

Gebruik dingen die het schoonmaken makkelijker maken.

Schoonmaken is niet altijd een leuk klusje, daar weet ik alles van. Maar gelukkig zijn er heel veel dingen die het schoonmaken en het huishouden een stuk minder erg maken! Vorig jaar kwam bijvoorbeeld onze iRobot Roomba i7+ bij ons wonen en sindsdien is hij een onmisbaar onderdeel van ons gezin geworden. Vaak zet ik hem even aan als ik aan het werk ben, zodat ik daarna niet nog een keer hoef te stofzuigen. Maar als ik bijvoorbeeld de slaapkamers aan het opruimen ben, is hij ook heel handig. We hebben heel erg veel trappen in huis en ik vind het echt een gedoe om elke keer mijn zware stofzuiger de trap op te slepen. Dus nu neem ik de Roomba vaak mee naar boven. Dan ga ik bijvoorbeeld eerst onze kamer opruimen en als ik hem dan klaar heb, zet ik ‘Flip’ daar neer, zodat hij lekker aan de slag kan, terwijl ik de volgende slaapkamer doe. Op die manier ‘volgt’ hij me door alle kamers en ben ik gewoon veel sneller klaar! En als we dan alles af hebben, dan zet ik hem beneden in zijn basis, waar al het vuil er vanzelf uitgezogen wordt. Ideaal!
Begin vorig jaar schreef ik een uitgebreide review over de iRobot Roomba i7+! Die vind je hier. :Roomba review. 

Doe ruimte voor ruimte.

En tot slot, een tip die ik in de eerste alinea ook al een beetje liet doorschemeren. Ik moet mezelf echt verplichten om ruimte voor ruimte te doen! Of in ieder geval eerst één klusje af te maken voor ik met de volgende begin. Ik ben nogal een chaoot, dus het komt vaak genoeg voor dat ik bijvoorbeeld met de keuken begin, ik iets zie dat in de badkamer hoor, vervolgens dat naar de badkamer breng, daar de badkamer ga opruimen, was op de grond zie liggen, dat naar het washok breng en dan de was ga doen. Enzovoort. Oké, op die manier ruim je wel steeds kleine beetjes op, maar het is gewoon handiger om het in één keer af te maken. Ruimte voor ruimte!

 

Dus, ehh. Dat waren een paar tips die het voor mij een stuk makkelijker maken om schoon te maken! Heb jij nog een tip? Ik hoor het graag!

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.