Met deze 3 simpele stappen heb jij zo je hele huis schoon!

by Tamara

Vandaag is het dan zo ver, de eerste schooldag van 2018. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik krijg op zulke momenten altijd heel erg veel zin om dingen te veranderen en weg te gooien. Lekker alle troep weg en alles schoon zodat we het nieuwe jaar met een frisse start beginnen. En hoe kan dat nou beter dan met een helemaal schoon en fris huis? Doen jullie ook mee?

Met deze 3 simpele stappen heb jij zo je hele huis schoon!

Soms is het best wel heel erg lastig om te beginnen met schoonmaken. Ik heb het zelf wel eens hoor, dat ik ineens zoveel troep heb dat ik niet meer weet waar ik moet beginnen! Of soms kom je rare geurtjes tegen op plekken waar je ze niet verwacht. Bij ons bleek er laatst bijvoorbeeld  een heleboel vocht in de kelder te zitten en de hele gang rook muf! Zo blijkt maar, soms moet je even Stank in huis opsporen om te kijken waar het vandaan komt.

Tip 1. Weggooien.

Net zoals veel andere mensen hebben wij vaak veel te veel spullen. En dan ook nog spullen die we al jaren niet meer  gebruiken en die gewoon voor de heb zijn. Een voorbeeld is bijvoorbeeld toen we afgelopen zomer de hele zolder verbouwden. De zolder stond behoorlijk vol en we moesten gewoon een heleboel weggooien. Op zolder stonden onder andere spullen van mijn moeder, kleding die ik nooit meer ga passen en nog veel meer zooi. Veel van die spullen gebruik ik al jaren niet meer en kunnen dus best weg. Als ik ga ‘ontspullen, vraag ik mezelf de volgende 4 dingen af:

  • Hoelang heb ik dit ding al niet gebruikt of gezien?
  • Ga ik het echt missen als ik het weggooi?
  • Is het van (emotionele) waarde of is het iets dat ik zou kunnen verkopen?
  • Is er een kans dat ik het ooit nog ga gebruiken en heb ik dan spijt dat het weg is?

Bij het grootste gedeelte pas ik alleen vraag 1 toe. Want de meeste dingen die je niet gebruikt kunnen wel weg. Ik hou hier voor een termijn van een paar maanden tot een jaar voor aan. Wanneer ik vergeten ben  dat ik het uberhaupt had, kan het meestal sowieso wel weg.

Ik verzamel alles in zakken en maak onderscheid tussen dingen die ik nog kan weggeven/verkopen en dingen die weg kunnen.

Een extra tip: om te voorkomen dat je hele huis overhoop ligt, is het een goed idee om 1 ruimte per keer te doen. Dit is nogal een struikelblok bij mij. Dan ben ik bezig en zie ik iets anders wat ook nog moet, waarna ik daar aan begin en even later is er geen beginnen meer aan omdat het hele huis overhoop ligt.

Tip 2. Maak een schoonmaakrooster dat voor jou werkt.

Het is wanneer je een gezin hebt vrijwel onmogelijk om elke dag je hele huis schoon te maken. Zeker als je daarnaast dus werkt. En de meeste klusjes hoeven ook gewoon niet elke dag. Tenminste. Ik maak niet elke dag de badkamer schoon en ik poets ook niet elke dag de keuken. Een schoonmaakrooster helpt heel goed voor mij, de laatste tijd heb ik het wat laten versloffen vanwege alle drukte met alle feestdagen, maar een nieuw schoonmaakrooster komt er zeker aan.

Bekijk hier mijn oude schoonmaakrooster.

Tip 3. Zoek dingen die schoonmaken voor jou leuker maken.

Schoonmaken is gewoon niet leuk, maar er zijn een aantal dingen die het toch al snel wat minder vervelend maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opzetten van muziek! Ik heb een hekel aan schoonmaken, maar als ik wat muziek op heb staan dan gaat het al snel een stuk beter en makkelijker. Of wat dacht je van schoonmaakmiddel dat heel erg lekker ruikt? Een tijdje geleden testte ik voor een blog de schoonmaakmiddelen van Blue Wonder en ik blijf ze kopen want ik vind ze echt enorm fijn! Daarnaast is het heel erg fijn om apparaten te hebben die het schoonmaken gewoon wat fijner maken. Ik kreeg een tijdje geleden een Numatic Henry stofzuiger (review volgt) en die zuigt zo fijn dat het stofzuigen van het huis ineens een stuk minder erg is.

 

Heb jij ook een tip die het schoonmaken van je huis een stuk sneller laat gaan en die het allemaal een stuk minder erg maakt? Ik ben echt heel erg benieuwd naar jullie tips!

 

Deze blog bevat een link naar een bedrijf.

Misschien vind je dit ook leuk

3 comments

NvS 8 januari 2018 - 11:44

Wij hebben ook een Henry en hoe goed ie het ook doet, ik vond em zwaar om telkens de trap op en af te sjouwen. Na 5 jaar nu een tweede stofzuiger. Kan Henry boven blijven.

Reply
Stefanie Brouwer 8 januari 2018 - 09:28

Ja heerlijk!! Sowieso vind ik maandag een heerlijke dag om schoon te maken. Maar na deze vakantie heb ik nog driehonderd procent meer motivatie om lekker op te ruimen en schoon te maken. Ik gebruik altijd mr proper ( de blauwe) ik word dus echt blij van die geur. Dan is de plee schrobben ineens een stukje minder erg 😉

Reply
Janneke 8 januari 2018 - 08:18

Goed bezig! Ik ga hier deze week ook aan de slag. Ga er straks even voor zitten wat ik wanneer ga doen, anders zie ik in elke ruimte wel weer iets leuks liggen waardoor het opruimen/poetsen er niet van komt ?
Succes in ieder geval.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.