Sharon | Klussen zit in ons bloed deel 5

by Sharon

In mijn vorige blog onze badkamer ensuite laten zien. Vandaag het eindresultaat van de buitenkant van onze boerderij met prachtige tuin, de gang waarin je binnenkomt met een kleine sneak peak van de keuken en woonkamer met heel veel foto’s!! En zijn jullie erg nieuwsgierig naar de grote verbouwing  ( want er is een kleine opkomst) die op dit moment plaats vindt in het achterhuis! Het gaat binnenkort van start op mijn eigen pagina rebuild & Styling !

Van lelijk eendje naar…..

Het is nu nog redelijk weer om wat in de tuin te doen… dus dacht eerst maar even de buitenkant van ons huis! Misschien doen jullie nog leuke ideeën op! Toen we onze boerderij kochten, zagen de muren en het dak er niet slecht uit, we wouden graag dat het casco van het huis goed was…. natuurlijk zaten er wat scheurtjes in, maar wat wil je met een huis van 1913. Wij denken dat we vroeger een kelder voor in de boerderij hebben gehad. Als je namelijk kijkt op de eerste foto hieronder zie je een dicht gemetseld stuk muur, ons vermoeden is dat hier een raam in heeft gezeten, maar helaas valt dit nergens terug te vinden in de oude papieren en bouwtekeningen van het huis. Nou is het een hele kunst om dezelfde oude stenen te vinden voor je gevel … omdat je natuurlijk geen verschil wil zien in de gerestaureerde delen van het huis. Gelukkig had onze lieve overbuurman nog een stapel oude stenen liggen, die precies pasten bij ons huis!  Hieronder het reinigen, herstellen, opnieuw voegen en impregneren van onze boerderij.

 

We hadden al een prachtige tuin, maar helaas door de hele verbouwing met kranen en shovels is er toch heel wat stuk gereden…  weet nog heel goed dat ik hier zo van baalde! De tegels waren niet onze smaak, maar het lag er allemaal prima in, alleen de grote waterput naast ons huis was wel een dingetje, maar je raadt het al ……. na een zwaar voertuig er overheen te hebben gereden was de bestrating naar de KL…   sorry haha!! Ons gras was helemaal verreden dus hier ook gelijk maar mee bezig whaha… ! Het resultaat van de tuin van voor en na de verbouwing.

Van modderpoel tot tuin

Na lang zoeken op internet, vonden wij de kinderkoppen en basalt stenen het mooist…maar wat voor prijzen …. ECHT NIET NORMAAL! Ik ben een ontzettende fan van Marktplaats… dus je raadt het al, op marktplaats iets super moois gevonden. Helemaal verliefd op Belgisch Porfier, de gevonden partij stenen hebben in de oude straten gelegen van België en hebben dus een verhaal. Typisch wat voor ons!  Mijn man Sjoerd is op een zaterdag ochtend helemaal naar België gereden om wat stenen te halen en te kijken naar de aangeboden partij… s’ochtends 04.00 weg en s’avonds 21.00 thuis ….Ik heb echt de liefste man (sorry dames).  Gelukkig was het niet voor niets, het zag er prachtig uit… maar nu moet het nog op transport, er waren in totaal 3 grote vrachtwagens nodig om voor 300 m2 stenen te leveren. Hadden er nooit bij stil gestaan, maar veel transportbedrijven willen deze stenen niet vervoeren omdat hun bakken natuurlijk gigantisch gehavend worden van de natuurstenen keien die met grote aantallen erin gegooid worden (een kleine steen is al zo’n 5 kilo per stuk)  …. maar naar flink zoeken/rondbellen was dit gelukkig ook geregeld! Toen lag er bijna 30 ton aan stenen voor het huis haha! Deze klus had zo’n enorme omvang dat we hebben besloten om niet alles alleen te gaan doen. Het bestraten met deze stenen is zeer lastig en enorm zwaar en veel dingen zouden we toch al moeten laten uitbesteden omdat we gewoonweg de materialen er niet voor hadden. Uiteraard hebben we al het voorwerk zelf gedaan, inclusief het verwijderen van de oude put die precies naast ons huis was gesitueerd. We hebben ervoor gekozen om de bodem van de put lek te prikken i.p.v helemaal te verwijderen, dit om verzakking naast het huis te voorkomen.

Eigen tuinplan gemaakt

OKE…. naar verschillende brainstorm momenten hebben we besloten om het terras op te delen in 3 gedeeltes. Om zo een niet te strak geheel te krijgen, waarbij de groene stroken tussen de terrassen een speels effect geven.  De traptredes van graniet vangen het hoogteverschil op en geven het geheel en net wat mooiere afwerking.

Terras 1: Gelijk aan de weg ( waar t.z.t een  overdekt zitgedeelte komt)

Terras 2: In dit terras staat een boom die we uiteraard laten staan, dit wordt onze grootste terras

Terras 3: Hier komen de tuindeuren op uit

Ik denk dat onze spierballen tijdens deze klus wel flink waren gegroeid haha! En maar kruien met die zware stenen, zodat de stratenlegger gewoon kon doorwerken, want geloof me met deze stenen ga je niet snel meters maken en al helemaal niet als hij de stenen zelf moest halen pffff….. ik zeg het niet snel, maar het was best een pittig klusje!!

Oh bijna vergeten te vertellen! voor het bestraten hebben we op verschillende punten stroom neergelegd om zo verlichte bloempotten op elke hoek van het terras te kunnen zetten. Dit geeft wat extra gezelligheid vanuit huis de tuin in …. en natuurlijk op de zomerse dagen een beetje sfeerlichting, doet altijd goed.

De puntjes op de i

Je kan nog zulke mooie materialen uitzoeken maar als de afwerking niet klopt, dan is het zo jammer van het geheel! Het leek mij leuk om dit zelf te doen! Even een randje onder een traptrede om het af te maken en natuurlijk super handig voor het maaien. Met een grote tuin moet het ook zeker praktisch blijven!

 

Het eindresultaat

De zijkant van onze tuin is klaar! Op de hoeken staan de verlichte bloembakken op een houten sokkel. En de picknicktafel heeft een mooi plekje gekregen. Nu een kwestie van het gras veel water geven zodat alles mooi groen blijft.  Onze leefruimte binnenshuis is gesitueerd aan deze zijde, waardoor we altijd heerlijk kunnen genieten van onze tuin.

Voorkant huis

Nu de zijkant volledig klaar is kunnen we verder met het aangezicht van het huis. Sjoerd heeft me even uitgelegd hoe ik moet metselen, aangezien ik graag zelf een eigen rotsmuur wou maken! Wat was dit lastig….. de stenen gleden aan alle kanten weg. Het cement moest goed stevig zijn anders drukte de steen het cement er weer vanaf, met kieltje/kegje ( stukjes hout die taps toelopen) en veel geduld… echt heel veel geduld is het me dan gelukt. Heb er wel 4 maand aan gewerkt, maar het was  meer dan de moeite waard haha!

          

Na 2 jaar ziet de tuin er dan zo uit!

Onze trots waar ik met heel veel plezier mijn hobby uitvoer. Het is zo genieten van alle mooie planten, elk jaargetij heeft zijn charme!

 

Zweefende muren in de gang!?

Dan van de tuin weer naar de binnenkant van het huis, via de voordeur kom je deze gang binnen en tja wat moet je er van zeggen…  een standaard gang met een groot probleem!!  Toen wij bezig waren met de verbouwing en de vloeren hadden verwijderd, bleek dat er een hele muur was weggezakt. Een zwevende muur van de slaapkamer was het gevolg.  Gelukkig pakten we het groots aan en konden we dit probleem snel oplossen. Maar zo zie je maar weer, als je een oude boerderij koopt kun je van alles aantreffen! We hebben ook hier een kruipruimte gemaakt, met een nieuwe vloer en vloerverwarming erin, net zoals de rest van het huis. We hadden nog genoeg oude grijze estrikken over om in deze gang te leggen (deze hand gebakken stenen , kwamen ook terug in mijn vorige blog van de badkamer). Nadat de vloer gelegd was, hebben we de ruimte afgewerkt met hoge plinten. Het plafond is in zijn geheel afgewerkt met sierlijsten om het een luxe uitstraling te geven en de muren hebben een warme kleur taupe gekregen! En om het hele plaatje af te maken 2 prachtige houten kandelaars voor de landelijke sfeer!! En ja het eerste schoonheidsfoutje staat op de foto hihi….. de deur moet nog geverfd worden!

Een voorproefje op mijn volgende blog!

En dan zijn we beland in de mooiste ruimte van het huis!! Via de gang loop je de grote open ruimte in waar de keuken en woonkamer hun plekje krijgen. Deze ruimte neemt iets meer dan 100 m2 in beslag. een prachtige grote ruimte, maar hoe krijg je dit gezellig?! We willen graag een warme sfeervolle ruimte en dat is best een opgave om de ruimte zo te benutten dat het geen kille bedoeling wordt. We hebben er voor gekozen om twee verschillende vloeren te leggen om zo toch de keuken en de woonkamer optisch gescheiden te houden. In de keuken komt een prachtige oranje estrikken vloer om het een landelijke uitstraling te geven en in de woonkamer houden we de cementdekvloer. Nou denken jullie vast huh?! dat als toplaag? Ja hoor … natuurlijk moet je hem impregneren met een 2 componenten coating, maar dit geeft onze boerderij weer een industriële look waar wij zo van houden! De houten gebinten die het dak dragen hebben we op stiepen gezet (gemetselde vierkante kolommen) Deze stenen hebben we hergebruikt, ze komen uit de muur van de slaapkamer die we daar hebben weggehaald.

De stalramen op de foto hieronder hebben we gevonden op marktplaats! Deze oude industriële stalramen komen uit een oud pakhuis uit Rotterdam en hebben een dubbele functie gekregen. De ramen kunnen helemaal open om zo de warmte van de pelletkachel (die nog in de woonkamer komt te staan) te kunnen ventileren naar de gang en natuurlijk is daglicht erg fijn, anders wordt het zo’n donker hol! Ook hier hebben we de oude stenen van de slaapkamer hergebruikt voor de rollagen boven en onder de stalramen. Deze muur geeft het geheel in de woonkamer karakter terwijl alles nieuw opgetrokken is … maar zo lijkt het toch authentiek.

Voorproefje keuken

De keuken moet het hart worden van ons huis, waar we heerlijk kunnen tafelen en kunnen genieten met familie en vrienden.  Daarom hebben we gekozen voor een licht grijze betonlook muur als achterwand voor de keuken met als eindpunt een elektrische inbouwhaard. Zo komt het industriële van de woonkamer terug in de keuken en geeft de haard weer extra sfeer en gezelligheid.

In mijn volgende blog

In mijn volgende blog laat ik jullie het eindresultaat zien van de keuken en woonkamer! Onze keuken en woonkamer hebben in het blad ‘ WONEN LANDELIJKE STIJL ‘ gestaan waar we stiekem erg trots op zijn…. dus kan niet wachten!!

 

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.