Mijn Schoonmaakroutine met 4 kinderen.

by Tamara

Vorig jaar schreef ik een blog over mijn schoonmaakrooster met 3 kinderen. Inmiddels heb ik er nog een kind bij gekregen en heb ik nog meer was, nog meer om schoon te maken en nog meer rommel. Nu is schoonmaken absoluut niet mijn hobby, echt ik heb er een bloedjehekel aan en ik ben zelf een enorme rommelkont, dus dat helpt ook echt totaal niet mee. Maar ik hou gewoon heel erg van een schoon huis en van een huis waar niet overal zooi over de grond licht en waar het lekker ruikt. Nu kreeg ik al een aantal keren de vraag of ik mijn schoonmaakroutine met 4 kinderen eens zou willen delen. Nou ik ben de beroerdste niet, dus hier komt hij!

Mijn Schoonmaakroutine met 4 kinderen.

Ik heb dus vier kinderen, twee zitten op school en twee zijn nog thuis. Lauren gaat binnenkort 3 dagdelen naar de peuterspeelzaal, dus dan heb ik hopelijk wat meer tijd. Omdat ik geen baan buiten de deur heb, ben ik altijd thuis en werk ik dus ook thuis aan mijn blog. Dat ik altijd thuis ben, wil niet zeggen dat mijn huis altijd helemaal netjes is. Ik weet nog dat toen ik 1 kind had ik al panisch werd van een paar stukjes speelgoed op de vloer, nu met 4 kan het me veel minder schelen. Mijn schoonmaakmotto is: ‘ Een rommel maakt niet uit, als het maar schoon is.’  Dus prima dat er overal speelgoed ligt (dat ruimen we tussendoor en in de avond wel weer op) , maar het moet niet smerig zijn. Omdat ik het lastig vind om mezelf te motiveren om schoon te maken, heb ik een schoonmaakrooster. Hier staat precies op wat ik op welke dag moet doen en als het een dag niet lukt dan doe ik het de dag erna.

Maandag.

 • Alle bedden verschonen en beddengoed wassen. (Jep elke maandag en soms tussendoor bij ongelukjes nog een keer)
 • Slaapkamers luchten.
 • Stofzuigen (boven+beneden)
 • Als de kinderen in bad zitten of onder de douche staan alle was in de wasmand/wasmachine doen, de schone was in de droger en de droge was opvouwen en opruimen. (Dit is dagelijks, ik draai vaak 2 wassen per dag, dus dat ga ik hieronder niet elke keer allemaal noemen haha)

Dinsdag.

 • Stofzuigen.
 • Sopje maken en alles afnemen.
 • Wc schoonmaken.
 • De was doen.

Woensdag.

Woensdag zijn de kinderen vrij, dus dat is mijn werk/poetsdag. Er ligt wel de hele dag overal speelgoed met 4 kinderen thuis, maar goed, dat is dan niet anders haha.

 • Stofzuigen.
 • Kijken wat er allemaal voor extra klusjes gedaan moeten worden. Moeten er bijvoorbeeld ramen gewassen worden ofzo dan doe ik dat op woensdag.
 • De was doen.

Donderdag.

Omdat de kinderen woensdag vrij zijn, heb ik donderdag altijd een heleboel meer te doen dan normaal omdat het dan een bende is haha.

 • Alles opruimen.
 • Goed stofzuigen.
 • Dweilen.
 • Sopje maken en alles schoonmaken.
 • Planten water geven.

Vrijdag.

 • Stofzuigen.
 • De was doen.

Zaterdag.

Zaterdag doet Richard de weekboodschappen en meestal gaan we dan iets doen. Dus dat is een beetje een drukke dag.

 • Keuken uitzoeken en opruimen.
 • Koelkast uitzoeken en opruimen.
 • Stofzuigen.
 • wc schoonmaken.
 • De was doen.

Zondag.

Zondag is voor velen een rustdag, haha. Maar hier is het dan weer poetsdag. Ik vind het altijd wel fijn om op zondag alle dingen te doen waar we normaal niet aan toe komen, dus dan mag Richard ook even helpen.

 • De badkamer schoonmaken.
 • Keuken schoonmaken.
 • Bank aan de kant en eronder alles opruimen.
 • Kleed uitkloppen.
 • Alles grondig stofzuigen.
 • Slaapkamers opruimen.
 • De was doen.
 • Containers aanstampen ( tja, met vier koters heb je heel, heeeeel veel rommel)

En dan heb je natuurlijk nog de klusjes die je niet elke week doet, zoals de ramen wassen, kleding sorteren en in de bak doen, spullen naar de stort brengen. Dat proberen we één keer per maand te doen, maar dat lukt niet altijd. Bovendien hebben we gelukkig niet elke maand zoveel zooi dat het allemaal weg moet haha. Soms kom ik overdag niet aan al deze dingen toe en doe ik het allemaal in de avond als Richard aan het sporten is. Vind ik ook wel heel erg fijn hoor, dat ik dan de volgende dag beneden kom en alles is dan al lekker schoon en gedaan!

Voor wie nou denkt dat mijn huis vast heel schoon is na al dat gepoets elke week, nou.. I wish. Het is hier namelijk nog steeds heel vaak gewoon een zooi en daar word ik regelmatig wel een beetje moedeloos van. Dat je de hele dag bezig bent geweest, de kinderen gaat halen en er dan een soort van bom van drinken/speelgoed/kruimels/zand ontploft en et net is alsof je de hele dag uit je neus hebt zitten eten (wat mijn vriend dus ook regelmatig denkt.. zucht) Schoonmaken is met zoveel kinderen gewoon vreselijk ondankbaar werk. Je hebt er echt totaal geen eer van als het vrij snel weer een rommel is.

 

Ik ben heel erg benieuwd naar de schoonmaakroutine van andere (grote) gezinnen en dan vooral van gezinnen waar het wel aaaaaltijd netjes is! Vertel me je geheim! Hahah!

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

3 comments

Nienke 23 januari 2018 - 12:09

Wij hebben ook 4 kinderen en ik heb ongeveer hetzelfde schema, al verschoon ik niet wekelijks alle bedden. Stofzuigen, doekje over de tafels, aanrecht, deuren, koelkast, prullenbak en wc doe ik dagelijks. Afstoffen, echt poetsen en dweilen iedere week, soms vaker. De was is inderdaad een dagelijks terugkomend ritueel. Vind ik niet heel erg, de was vind ik één van de leukere onderdelen van de huishoudelijke taken 🙂
Buitenom schoonmaken, rond de voordeur, alle kozijnen e.d., ramen lappen (we hebben 14 ramen beneden… ) etc, dat vind ik echt de minder leuke klussen. Gelukkig helpt manlief soms daarbij!

Reply
Meryll 23 januari 2018 - 09:08

Hier met 3 kids eigenlijk hetzelfde als jou.. alleen hier moet ik 4x per dag ook nog naar school omdat ze geen continurooster hebben. De wasmachine staat hier nooit stil… stofzuigen ook zeker elke dag. En als ik sochtends de wasmanden allemaal leeg en alles opgeruimd heb, en ze savonds weer tot de rand vol zitten omdat mijn tiener was heeft verzameld kan ik soms wel eens janken. Zucht. Geen einde aan. Never ending story.

Reply
Stefanie 23 januari 2018 - 07:35

Het is altijd super overweldigend vind ikzelf. Aaaaallll dat schoonmaak en opruim werk!

Ik doe daarom elke dag een kamer. Maandag, de woonkamer, dinsdag de wc en badkamer, woensdag een slaapkamer plus beide trappen stofzuigen. Donderdag een slaapkamer, vrijdag een slaapkamer. Ik stofzuig elke dag en dweil beneden om de dag. Bedden doe ik niet wekelijks. En ramen zemen….. hmmmm te weinig waarschijnlijk. Natuurlijk ook elke dag de afwas,de was en ff een doekie over de plee bril 😉 Zondag doe ik meestal niks. Als ik het zo bijhoud hoef ik elke keer maar een beetje te doen.

Knap van je hoor!! Vind echt dat je veel doet!!!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.