Schermtijd? Daar doen wij niet aan.

by Tamara
schermtijd

Ik hoor de laatste tijd steeds vaker dat ouders ‘schermtijd’ instellen. Dat een kind een bepaald aantal uren/minuten per dag tv mag kijken of bijvoorbeeld op de ipad mag. op zich snap ik het idee erachter, veel kinderen zitten per dag veel te lang naar zo’n scherm te kijken en door schermtijd in te stellen, voorkom je dat wel natuurlijk. Toch kiezen wij er bewust voor om daar geen regels voor te maken en dat gaat eigenlijk heel goed! In deze blog vertel ik meer over hoe wij omgaan met schermtijd en het omgaan met ‘virtueel speelgoed’.

Schermtijd? Daar doen wij niet aan.

Hier in huis staat de tv eigenlijk altijd aan. Ik hou niet van radio luisteren en ik wil overdag toch een beetje geluid om me heen hebben. Je zou dus verwachten dat de kinderen de hele dag voor de tv hangen, maar juist omdat hij altijd aan staat, kijken ze er eigenlijk nooit naar. Alleen als ze uit school komen willen ze af en toe wel eens een half uurtje gaan zitten en ‘s avonds voor ze naar bed gaan kijken de jongens op hun eigen kamer in bed nog even tv zoals je hier kunt lezen in de blog die ik schreef over ons avondritueel. Soms als ze moe zijn kijken ze wat langer, maar het komt ook vaak genoeg voor dat ze helemaal niet kijken.

Welke ‘virtueel speelgoed’ hebben we in huis en welke mogen de kinderen gebruiken?

We hebben hier in huis 3 iPads (waarvan er maar eentje gebruikt wordt omdat de andere twee stuk zijn) een nintendo 3ds xl en een playstation. Op zolder hebben we nog een aantal oudere spelcomputers zoals een wii en een oudere playstation maar die worden niet gebruikt. In principe mogen de jongens met alles spelen, maar eigenlijk doen ze dat nooit. Maxim speelt af en toe op de nintendo, Floris doet wel eens race spelletjes op de ps4 en beide kijken ze wel eens naar de iPad.

Wat heeft mijn voorkeur? Virtueel speelgoed of gewoon speelgoed?

Mijn kinderen hebben allemaal genoeg speelgoed en ik wissel regelmatig af door dingen naar boven te brengen en naar beneden te halen zodat ze altijd afwisseling hebben. Ze hebben allemaal favoriet speelgoed, maar momenteel is Duplo echt heel erg in trek. Met zijn drietjes kunnen ze zich echt uren vermaken met duplo.

Nu het wat warmer weer is, spelen ze heel veel buiten in de tuin. Daar hebben ze heel erg veel buitenspeelgoed, een trampolines.nl en een klimtoestel, dus daar vermaken ze zich ook makkelijk een aantal uren. Ik zoek nog wel wat leuk buitenspeelgoed.nl en ik zag dat ze bij Lobbes een heleboel in de aanbieding hadden, dus ik zal daar nog eens gaan kijken.

Om eerlijk te zijn heb ik niks tegen virtueel speelgoed of bijvoorbeeld tv kijken. Ik zie dat toch als een soort ontspanning en ze hebben het soms ook wel nodig om even tot rust te komen. Maar ik vind het wel heel erg fijn dat ze zich zo ontzettend goed kunnen vermaken met gewoon speelgoed. Speelgoed waar ze lekker hun energie in kwijt kunnen en zich wat kunnen afreageren. Zolang de balans tussen die twee goed is vind ik het prima en stel ik geen schermtijd in.

Hoe is dat bij jou thuis? Geven jouw kinderen de voorkeur aan virtueel speelgoed of juist aan tastbaar speelgoed? Ik ben heel benieuwd!

In samenwerking met lobbes.

Misschien vind je dit ook leuk

6 comments

Meryll 11 juli 2017 - 20:34

Hier staat de tv ook bijna altijd aan, ik hou ook niet van de radio. Mijn kinderen spelen liever en ploffen om de zoveel tijd op de bank om even liggend 5 minuten een filmpje te kijken, waarna ze weer verder spelen. Ik vind het heerlijk om kinderfilmpjes te horen op de achtergrond haha!

Reply
Stefanie 11 juli 2017 - 10:45

Wij hebben schermtijden omdat de jongens anders niets anders meer doen. Het liefst kijken ze de hele dag televisie of zitten ze ‘ergens op’. Als ze uit zich zelf meer zouden spelen zou het hier ook minder streng zijn, wat beeldschermen betreft

Reply
Tineke 11 juli 2017 - 07:17

Mijn complimenten dat je van een samenwerking zo`n leuk artikel hebt gemaakt. Dit zie je ook vaak genoeg anders!
Liefs

Reply
Frank 11 juli 2017 - 06:29

Goed onderwerp!! Wij hebben hier ook ‘altijd’ de tv aanstaan en het valt me op dat mijn zoon niet vaak naar de tv kijkt maar lekker speelt met zijn speelgoed. Behalve als er muziek op is dan staat hij er voor te dansen. Daarnaast hebben we een tablet waar hij regelmatig filmpjes op kan kijken, maar hij speelt zelf liever met gewoon speelgoed.

Reply
Patricia 11 juli 2017 - 06:29

Benieuwd hoe dat bij ons gaat. Hij kijkt nu wel al mee naar de Tour, haha.

Reply
IJlien 10 juli 2017 - 19:14

Hier eigenlijk ook niet. De jongens spelen van zichzelf al graag buiten. En soms als ok t te veel vindt naar m’n gevoel dan gaat-ie gewoon uit maar ik hou t niet echt bij.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.