Sandra | Wat je zelf doet, …

by Sandra

Wat je zelf doet, doe je beter.

Onder dit mooi motto wil ik in deze blog graag mijn stappenplan met jullie delen om zelf een avocadoplant te kweken vanuit een avocadopit. Afgelopen zomer heb ik een gigantische hoeveelheid avocado’s in receptjes verwerkt, omdat ik niet kon weerstaan om de pitten te recupereren en te laten kiemen… Onze vensterbank in huis was 1 grote avocadoplant-kwekerij 🙂 Ondertussen heb ik dus ook wat ervaring opgedaan en geleerd hoe je dit het best aanpakt. Tijdens de winter is er al veel minder werk aan plantverzorging en heb je plots veel meer tijd…

DUS: koop wat avocado’s, maak er iets lekker mee klaar en ga daarna aan de slag om je eigen avocadoplant te kweken! Veel succes! 

Voorbereiding

Wat hebben we nodig?

  • een avocado
  • een aardappelschilmesje
  • tandenstokers
  • een glas/beker
  • GEDULD 🙂

Stap 1 –  Twist it, pull it, clean it

Leg de avocado voor je, met de uiteinden naar buiten gericht. Snij de avocado overlangs. Probeer het mes rond de pit te laten glijden zonder de pit te beschadigen (druk dus zeker niet te hard). Eenmaal je de avocado helemaal rondomrond hebt ingesneden, draai dan de twee helften elk een ander kant op en wrik ze los van elkaar. In 1 van beide helften blijft de pit zitten.

Snij vervolgens de helft met de pit nu nog even overlangs. Zo kan je de pit nu gemakkelijker eruit trekken met  je hand, zonder de pit al te veel te beschadigen.

Was de pit, zorg dat al het vruchtvlees is verwijderd. Leg de pit daarna gedurende 2 dagen in een glas water.

Stap 2 – Pakjestijd!

Haal de pit na 2 dagen uit het water en verwijder voorzichtig met een mesje de bruine schil.

Nu gaan we pakjes maken! Verpak de pit in 2 velletjes keukenpapier / enkele tissues en maak dan het papier rondom de pit vochtig onder de kraan.

Steek het pakje in een hersluitbaar zakje. Geef dit zakje bij voorkeur een zonnig plaatsje: op de vensterbank is ideaal!

En nu… is het wachten tot er een wortel uit de pit tevoorschijn komt! Je zal zien dat de pit plots een ‘barst’ zal krijgen in het midden: daaruit zal de wortel groeien. Ga af en toe (om de 3 dagen) checken of het papier nog vochtig genoeg is. Van zodra je een wortel ziet verschijnen, kan je verder gaan met stap 3!

Stap 3 – BRAVOCADO!!!

Er is beweging! De wortel komt langzaam tevoorschijn uit de pit. Tijd om de pit uit zijn pakje te halen en deze met zijn voetjes in het water te zetten. Prik voorzichtig drie tandenstokers in de pit, laat de pit zo rustig balanceren op de ronden van een glas, en zorg ervoor dat de pit met zijn ‘poep’ (kant van de kiemende wortel) tot aan de helft van de pit in het water staat. Ideaal is om het glas met de pit terug op een lichtrijke/zonnige plaats te plaatsen.

Ververs het water om de 3 dagen, en wrijf daarbij ook telkens de pit terug schoon.

 

Stap 4 – Klaar om te planten?

Is je plantje minstens 10cm hoog? Tijd om de avocadoplant te verpotten naar grond! Zet de wortels onder de grond, maar hou de pit half erboven. Belangrijk is om de grond goed vochtig te houden!

Wil je dit ook graag proberen en heb je nog vragen? Of ben je gestart en heb je hulp nodig? Laat hieronder een reactie achter of stuur me een berichtje via Instagram

Veel succes!

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.