Sandra | Planten-EHBO ! #ikwistweldatmaarikwistnietwaarom

by Sandra

Deze dagen wordt alles overgoten door de zure saus van de coronacrisis. Hopelijk gaat alles goed met jullie en zijn jullie allemaal gezond. Toch is er ook een positief gevolg gekoppeld aan deze bittere situatie: iedereen lijkt ineens de liefde voor plantjes te herontdekken. Logisch ook, we willen het namelijk gezellig thuis! Veel vrouwen worden ineens ‘plant mom’ en halen verschillende nieuwe groene aanwinsten in huis. De kunst bestaat er natuurlijk ook in om deze levend te houden, en dan nog wel in dezelfde pracht als wanneer je ze aankocht in de winkel… En dat blijkt vaak moeilijker dan verwacht op langere termijn… We zijn enthousiast, maar van zodra de plantjes hun blaadjes laten hangen, zakt onze motivatie om hen in hun eer te herstellen gelijk met hen mee. 

Laat het duidelijk zijn: plantjes verzorgen lijkt easypeasy, maar toch wordt het vaak snel moeilijker dan verwacht. Ik verhelder in deze blog graag enkele zaken aan jullie waarvan ik vermoed dat jullie de achterliggende reden en het bijhorende eerstehulp advies nog niet kenden. Benieuwd? Wél, wist jij dat… 

… centrale verwarming de boosdoener is van de bruine randjes aan de bladeren van jouw plantjes? 

Je herkent het misschien: verdroogde bladeren, bruine vlekjes, naar omlaag krullende blaadjes, uitgedroogde en verkleurde bladpuntjes, verdroogde potgrond… Je hoeft niet verder meer te zoeken. Jouw planten hebben dringend nodig aan meer luchtvochtigheid. Besproei de bladeren van je planten regelmatig met de waterspuit of creëer een microklimaat door ze wat dichter bij elkaar te zetten. Wist je al? Maar wist je ook dat het een goede zaak is om te investeren in een luchtbevochtiger om de vochtigheid in huis te reguleren? Je zal ervan versteld staan welke invloed de verwarming heeft op het vochtniveau binnenshuis tijdens de winter. Bemerkte je reeds dat jij zelf ook last hebt van droge ogen? Heb je een droge hoest tijdens je slaap? Twijfel niet langer. Het is erg goed voor je planten, maar ook voor jouw eigen gezondheid! Ik kocht een luchtbevochtiger die ik gelijk ook af en toe op de kamers zijn helende werking laat doen; weg met die wintermicrobes – extra win-win!
(info over mijn verdamper of hulp nodig? – laat het me weten in een reactie onder deze blog)

… te veel water geven doodsoorzaak nummer 1 is bij kamerplanten?

“Maar hoeveel dan & hoe vaak?!”
Het spijt me je teleur te moeten stellen… Er is geen pasklaar antwoord! Elke plant is anders en heeft andere noden. Ook het seizoen speelt een belangrijke rol; in de herfst en winter hebben planten sowieso minder water nodig. Het algemeen advies luidt: belangrijk is om altijd eerst aan de potgrond te voelen. Is de toplaag van de grond nog vochtig, wacht dan nog even. Til de plant ook altijd even op om ook te voelen of de kluit nog ‘zwaar’ aanvoelt. Zoniet, dan is het tijd om water te geven. Vervolgens is het een kwestie van de exacte hoeveelheid water toe te dienen. En hier wordt het net moeilijk. Daarom deel ik graag met jullie een trucje om je plant net voldoende & zo effectief mogelijk te laten drinken.  Hoe dan? We geven ze water via de wortels! Zet je planten in een (bij voorkeur doorzichtige) grote pot met water. Laat de planten er even in staan en zie (én hoor!) hoe de wortels het water opslorpen. Van zodra het waterniveau niet meer daalt, heeft je plant voldoende gedronken.  Haal vervolgens de planten uit het water en laat ze uitlekken; belangrijk is dus dat de potten aan de onderzijde gaatjes hebben om het overtollige water terug af te geven. Om te zien hoe ik te werk ga, bekijk mijn video op mijn nieuwe instagram pagina!

… schimmel op de potgrond eigenlijk zelfs goed is voor jouw plant? 

Laat me eerst verduidelijken: schimmel òp je plant is echt niet goed. Deze leeft van levend materiaal en tast hoogstwaarschijnlijk de plant aan. Schimmel naast je plant, op de potgrond, is echter iets anders: deze verteert dood plantmateriaal en zorgt zo voor extra voeding voor je plant. Win-win! Denk dus zeker niet dat je plant zal doodgaan als je schimmel ziet tevoorschijn komen. Het kan niet zoveel kwaad. Zorg er wel voor dat de schimmel niet al te overheersend wordt, zodat de plant nog steeds water en zuurstof kan opnemen. Bovendien is té veel schimmel uiteraard ook niet goed voor de kwaliteit van de lucht binnenshuis. Ben je hem dus liever kwijt dan rijk? Schraap de schimmel dan voorzichtig weg (bv. met een lepeltje) en laat vanaf nu de plant iets langer uitdrogen alvorens je opnieuw water geeft. Als je dan toch de grond ‘schimmelvrij’ hebt gemaakt (of volledig hebt vervangen), dan is het een goed idee om ook enkele snufjes kaneel op de aarde te strooien. Kaneel heeft van nature uit een schimmelwerende werking, en deze heeft voor mijn plantjes binnenshuis al zijn diensten bewezen 🙂 Laat me zeker weten als dit ook bij jullie een goed resultaat heeft gebracht!

                       

Met een liefdevolle verzorging en enkele tips, tricks & hacks zet je al snel een goede stap in de richting om je kamerplanten het hele jaar rond mooi en gelukkig te houden. Toch zullen er altijd wel enkele zijn die iets sneller een meer specifieke verzorging zullen vereisen. Het blijft altijd zoeken naar het juiste evenwicht aan licht, vochtigheid, water, warmte & voeding. Al doende leert men, en ik heb ook al veel bijgeleerd. Er waren al veel succesjes, maar toch zijn er ook enkele plantjes die er ondanks mijn goede zorgen steeds triestiger bij stonden. Zo vond ik ook mijn weg naar het stekken van plantjes. Op die manier heb ik steeds een nakomeling als back-up 🙂 In mijn volgende blog deel ik graag mijn ervaringen om jullie hier ook mee op weg te zetten! Volg me intussen ook op mijn nieuwe intstagrampagina, daar zal ik actief aan de slag gaan met nieuwe tips, tricks & efficiënte plantenhacks!

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.