Sandra | Herfstmodus

by Sandra

“Herfst  (de; m; meervoud: herfsten) derde jaargetijde, nl. van 23 september tot 21 december; = najaar; seizoen vanaf wanneer het terug sociaal aanvaardbaar is om een warme chocolademelk te drinken.”

Je voelt het al… 😉 mijn favoriet seizoen! Mooie herfstdag? Doe je laarzen aan, en ga het bos in! Kijk om je heen naar al die prachtige kleuren en luister naar de bladeren die bij elke stap onder je voeten ritselen & kraken… Geniet ’s avonds van een knus haardvuur of maak het gezellig met enkele kaarsjes…
Mij moet je niet overtuigen! De herfst deed zijn intrede en ik heb mij ineens volledig aangepast: herfstmodus ingeschakeld! Onze buitenlounge werd omgetoverd tot een ‘najaarproof’ & knus plekje en alle groentjes kregen een extra verzorging om sterk te zijn voor de koude die eraan komt. Zijn jullie er klaar voor? Benieuwd naar mijn tips? Lees ze hieronder!

Smaragdgroen & pompoenoranje

Het is zo’n dik jaar geleden dat mijn vriend de eerste plannen uittekende van wat ons gezellig stekje buiten zou worden. In de zomer een plek om verkoeling op te zoeken en te genieten van lange mooie avonden, waarbij de zon traag achter de maïsvelden ondergaat. In de winter een beschut terras om gezellig samen een koffie te drinken in de gloed van de verkwikkende namiddagzon. Op mijn verjaardag eind augustus konden we een eerste keer volop genieten van ons grotendeels afgewerkt stukje paradijs😉 Helaas kwam de zomer al snel tot een einde. Maar dit maakte ons dan opnieuw enthousiast om het zo knus mogelijk in te richten. En dit was zo geklaard! Smaragdgroene heerlijk zachte fluwelen kussens in onze loungebank en bijhorende poefjes in eenzelfde stofje, gecombineerd met het mooi bladgroen van enkele winterharde plantjes. En dat alles opgefleurd met een oranje gloed aan stevige pompoenen. Ook zonder uitgesneden gezichten zijn deze écht wel leuk om een gezellige sfeer te creëren!
Zo’n knus plaatsje buiten, een aanrader! Ik neem een plaatsje in de schommelstoel en geniet van de verse buitenlucht & rust terwijl ons klein mannetje zijn middagdutje doet. Hemels!

Het resultaat

Groene winterharde toppers

Op vlak van decoratie & vormgeving vullen mijn vriend en ik elkaar zeer goed aan. We weten wat we willen en zitten vaak ook onmiddellijk op hetzelfde spoor. Het kiezen van de aanvullende plantjes als finishing touch laat hij graag aan mij over. Onze tuin was reeds aangelegd met de nodige aandacht voor groene winteraccenten. Mijn volgende opdracht was nu om ons beschut plekje eveneens mooi wintergroen aan te kleden. Maar welke mooie planten overleven nu gemakkelijk de winterkoude? Deze zoektocht bleek toch niet zo gemakkelijk te zijn. Mijn vereisten: winterharde én wintergroene, mooie planten. Ook al zijn die dan in de winter enkel groen, ik wou graag vermijden dat de planten tijdens de zomer dan een kakafonie aan kleuren zouden samenbrengen. Én bovendien ging mijn voorkeur naar hangplanten, aangezien we zo’n mooie hangers op de kop hadden getikt voor de aankleding van ons stekje… Ik zie de man in het tuincentrum me nog aankijken: “Tjah, mevrouw, dat maakt het best moeilijk.” Na een lange vergelijkende studie en de verschillende paden van het tuincentrum meerdere keren te hebben afgewandeld, was ik tevreden met deze combinatie aan wintergroene pracht. Judge yourself!

(in volgorde: Vinca Minor ‘Gertrude Jekyll’ oftewel ‘Kleine maagdenpalm’, Calluna Vulgaris)

De buit

Knus & comfy

Net zoals wij een dikke trui en veel warme chocolademelk (😊) nodig hebben, vragen ook binnenhuisplantjes een special treatment voor de koudere & donkere maanden! De voorbije zondagnamiddagen van oktober was ik dus ook telkens druk in de weer met het verzorgen en najaarproof maken van onze collectie kamerplantjes & stekjes. Je zal er misschien nog niet hebben bij stilgestaan, maar vele plantjes gaan nu stilaan over op een soort van ‘winterslaap’. Nu we pas overschakelden van zomertijd naar wintertijd, komt de zon ’s morgens wel iets vroeger op, maar worden de dagen toch steeds korter. Er is dus ook veel minder tijd waarbij je plantjes licht kunnen opnemen. Als gevolg hiervan groeien ze minder, verdoen ze ook veel minder energie en hebben ze ook minder water of andere voedingsstoffen nodig. ‘Hoeveel water dan precies?’, hoor ik je denken… Ik deel graag mijn advies om ervoor te zorgen dat jouw greenies optimaal verzorgd het najaar kunnen ingaan!

Mijn tips & tricks:
  1. Verplaats planten die nu op een donkerder plekje staan naar een iets meer lichtrijke omgeving.
  2. Hou de bladeren van je plantjes proper en stofvrij, zodat ze maximaal licht kunnen opnemen
  3. Geef enkel water als de grond van je plantje echt droog is. Extra voeding of meststoffen zijn overbodig!
  4. Hou je binnenhuisklimaat op peil: zorg voor een constante temperatuur van 12-20 graden en benevel je plantjes 2 keer per maand met een waterspray, they will love it! Meest eenvoudige tip: zet je plantjes zoveel mogelijk bij elkaar, dan zorgen ze zelf voor hun eigen gecombineerd microklimaat!

 

Heb jij nog extra tips of vragen? Laat het me weten in de comments of stuur een berichtje naar mijn Instagram!

Ik bruis nu reeds van ideetjes voor mijn volgende blog in november, waarin ik jullie zal proberen overdonderen met enkele wistjedatjes 😊 Tot dan, en veel succes met het winterproof maken van jullie groen & gezellig binnen- en buitenverblijf!

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.