Alles wat je nog niet wist over de ruggenprik!

by Tamara
ruggenprik

Op internet is genoeg informatie te vinden over de ruggenprik, maar toch zijn er een heleboel dingen die niet in foldertjes te vinden zijn. Ik werd door anesthesiemedewerker Mariëlle benaderd met de vraag of ik het leuk zou vinden als zij een gastblog voor mij zou schrijven over dit onderwerp. Dit vond ik natuurlijk een heel erg goed idee, want hoe vaak krijg je nu de kans om een deskundig iemand aan het woord te laten op je blog?

Mariëlle zette voor jullie alle feitjes, voor en nadelen van de ruggenprik op een rijtje! Dus ben je benieuwd naar alles wat je nog niet wist over de ruggenprik? Lees dan snel verder!

Alles wat je nog niet wist over de ruggenprik!

Een bevalling met epiduraal (ruggenprik).

Door Mariëlle. Een relatief omstreden onderwerp. Wellicht ook een onderwerp om je mee op glad ijs te begeven. Maar vanuit mijn beroep als anesthesiemedewerker heb ik hier bepaalde kennis over en mijn ervaringen zowel vanuit beroepsveld als persoonlijk deel ik hieronder graag met jullie, omdat er naar mijn mening ten onrechte negatief over de epiduraal gesproken wordt.

Wat is een ruggenprik ( epiduraal) ?

De epiduraal (in de volksmond ruggenprik, heel verwarrend want tijdens een keizersnede krijg je een spinaal ook een ruggenprik maar net een op een andere locatie) Daarom noem ik deze pijnstilling vanaf hier gewoon epiduraal.

Om maar met de deur in huis te vallen, een epiduraal is de beste pijnstilling die je kunt hebben tijdens een bevalling en waarom? Wat zijn de nadelen?

Een epiduraal is een prik waarna er een slangetje achter blijft in je rug die is aangesloten op een pomp met pijnstilling. Deze wordt door een anesthesioloog gegeven wordt in je rug tussen je ruggenwervels (in je epidurale ruimte, vandaar de naam epiduraal). Hier komen allerlei zenuwen uit die vanuit je ruggenmerg met verschillende delen communiceren van je lichaam. Kort door de bocht, onderaan je rug kun je je benen en bekken verdoven en hoe hoger je komt hoe hoger je de verdoving kunt laten werken. Omdat de verdoving bij je zenuwen ligt kun je heel goed een deel van het lichaam verdoven voor gevoel. Sommige mensen kunnen hierbij nog het verdoofde deel bewegen bij andere mensen lukt dit minder omdat bijv. Je been zwaar aanvoelt. Aanraking kun je voelen, maar het doet geen pijn.

De voordelen van een epiduraal.

De voordelen bij een goed zittende epiduraal op een rijtje:

 •  Je hebt geen pijn, je kunt een beetje drukkend gevoel ervaren als je weeën hebt, maar meestal voel je ze niet eens.
 • Als je de persdrang voelt kun je zelfs persen met een epiduraal, dit gebeurt niet altijd maar zelfs de uitdrijving (de pers fase) kan dan zonder pijn verlopen.
 • De epiduraal werkt na uitzetten nog een aantal uren door en zwakt steeds meer af. De pijnstilling stopt dus niet direct bij het uitzetten. (zoals bij remifentanyl een pijnstiller die vaak via een infuus wordt gegeven wel het geval is)
 •  Mocht om wat voor reden dan ook je placenta niet los komen en je moet hiervoor naar de operatiekamer dan kunnen ze via de epiduraal wat extra verdoving geven zodat je wakker blijft en geen pijn voelt. Op deze manier ben je wakker en kun je daarna weer lekker verder knuffelen met je pas geboren baby.
 •  Ook voor de borstvoeding doet het niets.
 •  Mocht je gehecht moeten worden na de bevalling kan dit volledig verdoofd.
 •  Omdat de verdoving niet direct is uitgewerkt haalt dit scherpe randjes er nog af als de epiduraal bijv al uit staat bij het persen.
 • Je gaat er niet van hallucineren.

De Nadelen van een epiduraal.

 • Voor zowel remifentanyl als voor een epiduraal heb je een infuus nodig
 • Je krijgt een urinecatheter omdat je niet de aandrang om te plassen niet goed voelt. Deze wordt ingebracht nadat de epiduraal geprikt is en gaat eruit voor het persen.
 •  Je wordt aangesloten aan een monitor (dit hoeft geen belemmering te zijn om buiten bed te bevallen)
 •  Een bevalling in bad kan niet ivm. het slangetje wat in je rug gaat.
 •  Het kan zijn dat de verdoving aan 1 kant van je lichaam gaat zitten (zwaartekracht). Als dit gebeurt ga dan op je zij liggen die niet goed verdoofd is en de verdoving zakt ook naar deze kant waardoor deze kant wel goed verdoofd wordt. (neem hier gerust tien minuten de tijd voor)
 •  Een verdoving kan te hoog gaan zitten. Hierdoor wordt een hoger deel verdoofd dan je zou willen. Oplossing, de pomp lager laten zetten of uit en rechtop zitten. Dit komt niet vaak voor, maar voortekenen hiervoor kunnen zijn tintelende vingers of een metaalsmaak in de mond. Druk hiervoor direct op de bel voor de verpleegkundige want hier moet wel wat aan gedaan worden. Verwaarloos deze symptomen nooit.
 •  Je kunt een lage bloeddruk krijgen waardoor je misselijk wordt. Dit komt doordat je bloedvaten in je verdoofde deel (oa je benen) open gaan staan en er dus meer bloed in je benen verblijft waardoor je bloeddruk lager is. Een lage bloeddruk geeft misselijkheid als bijwerking. Hiervoor kun je wat krijgen. Zoals vocht of als het nodig is een medicijn wat ervoor zorgt dat bloedvaten in je benen iets minder open gaan staan.
 •  Wanneer je geen persweeën voelt of het kind niet met ondersteuning naar buiten krijgt geperst en dit duurt te lang dan is de enige optie nog een keizersnede. Zelf heb ik dit nog niet meegemaakt. Het gebeurt niet vaak maar is wel vervelend als je om deze reden een keizersnede nodig hebt. Het voordeel dan wel is dat vaak de epiduraal gebruikt kan worden als verdoving en je dus wat extra krijgt en geen andere interventies nodig hebt om de keizersnede te ondergaan. Je hebt immers al een infuus en via het slangetje in je rug kun je zo nodig een hogere dosering krijgen.

Je bent geen watje als je pijnstilling wilt.

Al met al, een heel verhaal met een hoop voordelen maar ook nadelen om over na te denken. Maar ondanks deze lijst ben ik voorstander van de epiduraal. Als je namelijk weet dat we bij iedere grote buikoperatie een epiduraal aanraden als pijnstilling voor tijdens en na de operatie, bij iedere longoperatie etc. Pijnstilling bij een bevalling wordt af en toe weggezet als onnodig of als opgeven. Maar ik kan je verzekeren daar waar vroeger mensen noodgedwongen hun hele gebit zonder verdoving moesten laten trekken, er tegenwoordig wordt gekozen voor algehele narcose. Zijn dit dan ook watjes? Dus waarom is de epiduraal zo omstreden?

Mijn eigen ervaring met de epiduraal.

Zelf heb ik bij twee bevallingen een epiduraal gehad. Bij mijn eerste duurde het persen een goed half uur en bij mijn tweede hoefde ik niet eens te persen en stond de epiduraal nog gewoon aan in dertien minuten was hij er en geen schijntje pijn. Als ik de trap op en neer loop ben ik meer vermoeid dan na die bevalling. Een epiduraal nodig? Dat is voor iedereen zelf om te beslissen, kinderen worden er ook wel geboren zonder. Maar een negatief imago? Dat verdient de epiduraal niet, zeker niet als je ziet hoeveel de epiduraal als pijnstilling wordt gebruikt en wat de epiduraal allemaal voor je kan betekenen.

Beste Mariëlle, heel erg bedankt voor je verhaal en dat je deze informatie gegeven hebt. Ik hoop dat dit toch een beetje de angst bij vrouwen wegneemt over de ruggenprik! Ook vind ik het heel mooi dat je nog even benadrukt dat pijnstilling echt niet alleen maar voor watjes is. De ene vrouw heeft een hogere pijngrens dan de andere en elke bevalling is gewoon anders! 

Heb jij een ruggenprik gehad en hoe heb je die ervaren? Of moet je nog bevallen en heb je bepaalde dingen die je wilt weten over de ruggenprik? Stel ze dan hieronder en wie weet beantwoordt Mariëlle ze!

Bron afbeelding

Misschien vind je dit ook leuk

29 comments

Do 28 juni 2017 - 14:19

Nou ik koos zelf voor de ruggenprik omdat mijn moeder er zo goed over praatte omdat zij er ook 1 had toen ze beviel van mij. Nou ik ging met goede moed naar het ziekenhuis met de gedachtes die mijn moeder mij had vertelt over de ruggeprik.
Nou ik heb het geweten ook (!)
Wat viel dat tegen zeg, in het begin had ik inderdaad (wat mijn moeder vertelde) verdoofde benen maar dat hield al heel snel op. Nou verder geen pijn niks tot ik bij 9cm kwam en ik in een weeënstorm belanden !
De zusters waren ondertussen lekker aan het kletsen en hun shifts aan het wisselen dat zou 5min duren wat dus 20min werd.
Lag ik daar met mijn moeder en vriend (die ondertussen dachten dat ik dood ging of dat ze het zelf moesten doen.) Toen is mijn vriend gelukkig de zusters gaan waarschuwen. Kwam er 1 zuster naar mij toe had ze de ruggeprik EINDELIJK wat hoger gezet. Ik zei ook gelijk na het persen etc. de volgende keer vraag ik pas om een ruggeprik of morfine als ik het echt nodig heb want blijkbaar hiel de ruggeprik mij niet pas toen ik het niet meer uit kon houden.
Ik geef de schuld niet helemaal aan de ruggeprik want het Vlietland ziekenhuis (Schiedam) heeft ook niet zijn beste reputatie.

Reply
Marleen 27 juni 2017 - 19:37

Ik heb ook een epiduraal gehad, hoe heerlijk!! Na ingeleid te worden vanwege langdurig gebroken vliezen, kreeg ik een weeënstorm. Ik had op dat moment nog maar 5 cm ontsluiting. Nadat ik onder in bed lag te creperen, kwam een gynaecoloog kijken, en die besloot gelijk voor een epiduraal. Toen ze aan het bellen was, vroeg ik er zelf net om. Wat was het geweldig! Van de weg naar de verkoever heb ik weinig mee gekregen. Mijn man hield tijdens de weeen mijn hand vast, maar mocht bij het zetten van de epiduraal niet aanwezig zijn, dus ik miste mijn steun. Gelukkig wilde de leerling-verloskundige zijn taak overnemen. Maar wat heeft ze daar spijt van gehad ? Ik heb haar hele hand fijn geknepen, en zat zo te zwaaien met haar hand, omdat ik de rest van mijn lichaam niet mocht bewegen, maar wel iets moest bewegen om de pijn te verlichten. Het fijnste vond ik nog de catheter, want ik had na elke wee het idee dat ik moest plassen, dus mijn bekken elke keer aanspande om te voorkomen dat ik ging plassen. Maar met de katheter was dit opgelost! En ik zat binnen 2 uur op volledige ontsluiting!
Ik heb me na het plaatsen maar eerst een voorgesteld aan de mensen om me heen, want ik had daarvoor geen zin om me fatsoenlijk te gedragen ?
Maar ik heb nog wel een vraag: ik werd na de bevalling gehecht , maar wat een pijn!!! Ze zeiden dat ik nog wel verdoofd was, maar ik voelde alles! Dit was ongeveer 2,5 uur na de epiduraal. Kan het toen al uitgewerkt zijn? Want ik had er geen pomp maar een spuit aanhangen. Ze hebben na het zetten wel 2 x een dosis gegeven, omdat 1 niet voldoende was

Reply
Inge 7 oktober 2016 - 10:10

Mijn bevalling is ook ingeleid en daarmee zat ik direct van niks in de eindweëen, dus een epiduraal was voor mij echt wel een noodzaak :), alles goed verlopen, geen last meer achteraf dus mij hoor je niet klagen… En de volgende keer zou ik het zeker opnieuw zo doen!

Reply
Maria 5 augustus 2016 - 21:52

Goed om te lezen, mijn verhaal is ongeveer hetzelfde als die van Amira. Na 36 uur, 3 cm ontsluiting en een weeënstorm die niet ophield koos ik voor een epiduraal. Daarna kon ik eindelijk even ademhalen en bijkomen en had ik na een paar uur volledige ontsluiting. De gyn zei: ik raad het niet veel mensen aan, maar jij bent een klassiek voorbeeld van een barende vrouw waarvoor de epiduraal bedoeld is! Echt fijn dat het er is 🙂

Reply
Esther 5 augustus 2016 - 20:59

Ik vind bovenstaande nadrukkelijk pro-ruggenprik en daarmee een gekleurd verhaal. Er missen wat nadelen. Namelijk dat het zetten van een epiduraal niet lukt, er zenuwbeschadiging op kan treden, je na de bevalling ernstige hoofdpijnklachten kan krijgen door lekkage. En zo zullen er meer zijn. Iedereen maakt zijn eigen afweging, maar ik wil nooit meer een ruggenprik.

Reply
Janske 5 augustus 2016 - 17:36

Ik heb een hoge pijngrens en dacht echt, dat ga ik gewoon zonder pijnstilling proberen. Na een weeënstorm van zo’n 5 uur zei de verloskundige “zullen we een ruggenprik zetten”. Mijn antwoord was ja! Tussen alle weeën door werd het met veel moeite gezet. Hij werkte 2 uur en daarna kwam alle pijn weer terug. Toen heb ik nog zo’n 9 uur weeën opgevangen mét ruggenprik, maar ik voelde dus ALLES….hopelijk werkt hij de volgende keer wel zoals het moet als ik er nog een nodig heb….

Reply
cynthia 30 juli 2016 - 08:12

Ik heb helaas niet zo een goeie ervaring met de ruggenprik , bij mij is het helemaal mis gegaan , door de weeeen storm koos k vrijwel meteen voor een ruggenprik , die hebben ze tot 5x toe verkeerd geprikt en ik kan je vertellen dat ik verging van de pijn van de prik , toen hij zag dat er hersenvocht uit me rug begin te lopen gaf hij het op , en was zn excuus omdat ik scheve rugwervels heb is het em niet gelukt en hy zei erbij dat hij het nog nooit had meegemaakt , maar ik weet gewoon dat er iets fout moet zijn geweest toen er hersenvocht uit me rug kwam , k heb een zware bevalling gehad en ik heb nu 2 jaar later nog heel erg veel last van me rug en dan kan ik je specifiek die plekken laten zien waar hy geprikt hebt het is zo gevoelig en het doet verschrikkelijke pijn , iemand die misschien ook zoiets heb meegemaakt of iemand die weet wat ik nog aan kan doen qua schadevergoeding of aanklagen,
Ik heb er duidelijk nog klachten aan overgehouden

Groetjes een radeloze moeder

Reply
Talitha 29 juli 2016 - 23:04

Mijn plan was om zonder pijnstilling te proberen en mocht het echt niet meer gaan dan wou ik wel graag pijnstilling. Na eindelijk 6cm ontsluiting hield ik het echt niet meer door constante weeën stormen en vroeg ik om een ruggenprik, het duurde een uur voordat ze eindelijk klaar waren om hem te gaan zetten maar door mijn weeën stormen zat ik niet stil genoeg om te prikken. Toen hij eenmaal zat kon hij er binnen 5 minuten weer uit want toen begonnen de pers weeën en bleek ik volledige ontsluiting te hebben. Bij een volgende bevalling zou ik wél graag een ruggenprik willen dus ga dit dan ook eerder aangeven. Het was een hele pijnlijke en vooral zware bevalling dus hoop bij een volgend kindje een fijnere bevalling te hebben.

Reply
Silke 29 juli 2016 - 18:20

Waarover volgens mij nog altijd twijfels zijn en ik erg benieuwd naar ben is: zijn er bijwerkingen voor de baby met een epiduraal?

Reply
Kim 29 juli 2016 - 17:52

In mijn bevallingsplan had ik geschreven dat ik absoluut geen pijnstilling wilde. toen het zo ver was en ik na een avond en nacht weeën naar het ziekenhuis ging voor de bevalling, nam ik mezelf voor dat als ik nog maar 5 cm had, ik dan zou vragen om een ruggeprik. Ik was op. Ik bleek echter al volledige ontsluiting te hebben en een ruggeprik was dus niet meer aan de orde.

Reply
Amira 29 juli 2016 - 17:28

Ik wilde eerst ook absoluut zonder pijnstillend bevallen. Maar toen het eenmaal zover was, heb ik op aanraden toch voor de ruggesprik gekozen. De ontsluiting duurde te lang en ik had al een tijdje een weeënstorm. Het zetten van de prik viel me mee. En vanaf toen was het heerlijk ik voelde helemaal geen pijn meer. Persen ging pijnloos en van het hechten voelde ik ook niks. Bij de tweede bevalling wilde ik ook wel voor een ruggenprik kiezen maar toen mocht ik bij aankomst in het ziekenhuis al na een halfuurtje persen en was het niet nodig. Ik vind het in ieder geval echt een uitvinding!

Reply
MetMirjam 29 juli 2016 - 14:24

Ik heb ook een ruggenprik gehad. Zo zie je maar weer dat ook dat heel verschillend kan zijn, want ik heb het zetten van de hechtigen toch echt wel gevoeld.. (Au!!)

Reply
mathiske's mama blog 29 juli 2016 - 11:45

Ik wilde liever zonder, mag dat was voor mij echt heen optie meer. Ik heb absoluut geen spijt dat ik er wel gebruik van gemaakt heb!

Reply
Anke 29 juli 2016 - 11:42

Ik had voor mijn bevalling besloten dat ik absoluut geen ruggenprik wilde (niet iit principe, maar mijn angst voor een ruggenprik was erg groot!), maar toen ik door opwekken van de weeën 5uur lang weeenstorm had en pas 3cm ontsluiting heb ik er bijna om gesmeekt? Het zetten viel mij 100% mee, pijn was niks vergeleken met de weeën. Wat ik wel een nadeel vond was dat ik koorts kreeg (bijwerking) waardoor ik antibiotica kreeg en mijn kindje dus ook. Ondanks dat ze gezond geboren is moesten we wel een extra dag in het ziekenhuis blijven ter controle. Daarnaast schijnt dat de gezonde bacteriën, die een baby normaalgesproken van de moeder mee krijgt tijdens de uitdrijving, ook worden gedood door de antibiotica. Het natuurlijke proces wordt dus enigszins verstoord en mijn dochter heeft de eerste periode probiotica nodig gehad om de darmen ook deze goede bacteriën mee te geven…

Reply
Irene 29 juli 2016 - 10:52

Laten we het er maar op houden dat ik wat pech heb gehad met mijn ruggenprik.
Bij mn eerste kreeg ik er een die maar aan een kant werkte, na 35 uur werd het toch een keizersnede. Toen moest er een tweede overheen gezet worden en was ie te hoog gezet waardoor ik tot mn mond niks voelde en het idee had dat ik stikte. Naast het feit dat dit heel beangstigend was zag ik hierdoor mn kindje pas na 5 uur voor het eerst. Bij een tweede wilde ik dus juist geen ruggenprik. Toen heb ik het helemaal natuurlijk zelf kunnen doen mede door hypnobirthing!
Wat ik nog wel ergens gelezen had is dat het moeilijker is om een ruggenprik te zetten bij mensen met overgewicht. Klopt dat? Dan zou het misschien wel goed zijn als je dat hebt om dat mee te nemen in je keuze.

Reply
Michelle 29 juli 2016 - 10:48

Interessant artikel! Ik ben in iets minder dan zes uur thuis bevallen zonder pijnstilling. Dat was mijn wens, en ik ben nog steeds superblij dat het zo gelukt is. Ik ben geen tegenstander van de ruggenprik, integendeel zelfs – fijn dat ie er is voor vrouwen die hem nodig hebben, maar ik hoopte het om persoonlijke redenen zelf zonder te kunnen te doen en dat bleek tijdens mijn bevalling gelukkig goed te doen.

Reply
Angela - Mama met passie 29 juli 2016 - 10:31

Ik heb mij goed verdiept in pijnstilling. Ik wilde gewoon weten wat de mogelijkheden waren, zowel de voor- als de nadelen. Mijn wens was om geen pijnstilling tijdens mijn bevalling te gebruiken, maar als ik het echt niet kon verdragen, dan wel hoor. Ik heb het niet nodig gehad en ben daar stiekem ook wel trots op. Overigens moet iedere moeder trots zijn op zichzelf, want een bevalling is een prestatie. Met of zonder pijnstilling!

Reply
Lifesabout 29 juli 2016 - 09:20

Interessante fejtjes! Met de keizersnede moest ik onder volledige narcose ipv ruggenprik omdat ik bloedverdunners had. Dus zelf geen ervaring mee.

Reply
Liess7 29 juli 2016 - 09:20

Heb bewust gekozen voor een ruggenprik en ben er super happy mee. Fijnste bevalling ooit haha.
Als ik het op die manier nog 10 x moet doen doe ik t zonder tegenzin.

Reply
Tessa 29 juli 2016 - 09:09

Goed om te lezen. Ik had me aardig verdiept in pijnstilling maar wel gehoopt dit niet nodig te hebben. Toch heb ik uiteindelijk een ruggenprik gehad en daar ben ik heel blij mee. Al blijft er altijd een stemmetje dat zegt dat ik er op die manier makkelijk afgekomen ben. Het is jammer dat er in NL zo negatief over pijnstilling gedacht en gepraat wordt. Volgens mij lopen er veel vrouwen met een schuldgevoel of gevoel van falen omdat ze gebruik hebben gemaakt van pijnstilling. Óók als je pijnstilling hebt gehad mag je trots zijn op jezelf dat je een kind op de wereld hebt gezet!

Reply
manon 29 juli 2016 - 09:05

Ik vond dit geel fijn om te lezen, zelf met ruggeprik bevallen en ik vond het fijn… Lange bevalling die inneens overging in weeenstorm. De epidural was een uitkomst en zou bij een eventuele nr 2 weer willen. Vooral met persen was het inderdaad prettig omdat ik al heel snel persdrang had en met minder mate pijn het geperst (tenminste dat denk ik ?). Gr Manon

Reply
Maris 29 juli 2016 - 09:05

Ik ben zonder pijnstilling bevallen er was gewoon weg geen tijd voor. Ik moest in het ziekenhuis bevallen en thuis kon ik de weeën nog goed zelf opvangen, omdat ze steeds erger werden heeft mijn vriend de vk gebeld de weeën waren om 00:00uur begonnen, vk was er 02.00uur en na eerst wat weeën weg gepuft te hebben bleek ik om 02:20uur al 8cm ontsluiting te hebben ? Gelukkig wonen wij 5 min van het ziekenhuis dus vriend lief is er heen geraced om 02:30uur aankomst ziekenhuis en naar de verloskamers daar hebben ze direct mijn vliezen gebroken en om 02:48uur is onze dochter geboren? Het is ons eerste kindje de vk was dan ook erg verbaasd dat het allemaal zo snel ging, vriendje lief was totaal in shock omdat hij het niet zo snel kon relatieveren. Helaas wel een totaal ruptuur en op OK gehecht onder algehele narcose.

Reply
Brenda 29 juli 2016 - 08:34

Na een weeenstorm (rug, buik en been) van 5 uur was ik op! En ik had nog steeds pas 6 cm ontsluiting door de balloncatheter. De epiduraal lukte niet in 1 keer. Zelf vond ik het zetten niet zo erg, maar ml ging bijna onderuit ? Kon me nog bewegen, had een vreemd tintelend gevoel in mijn benen en bij aanraking. Omdat m’n meissie het moeilijk had moest ik ook nog extra weeopwekkers erbij krijgen. Zonder die epiduraal had ik dat niet kunnen bijbenen! Toen in een uur tijd naar 9 cm, vliezen laten breken en met de pomp m’n dochter eruit. (Was haast bij ivm meconium, slechte saturatie en zwakke hartslag)
Door de epiduraal had ik een wat high gevoel, alle consternatie van de gyn, kinderarts en vele vk had ik niet zo door. (Maar goed ook!)

Reply
Patricia 29 juli 2016 - 07:55

Ik heb gekozen voor een epiduraal tijdens de bevalling. Had er al 5 uur aan weeën opzitten met 5 cm ontsluiting en was zó moe! Na het zetten van de epiduraal heb ik heerlijk even kunnen uitrusten. Overigens wilde ik het niet omdat ik twee mensen ken bij wie er hersenvocht na de bevalling lekte via het ruggenmerg. Daar schrijft Mariëlle niets over… Ik had na de bevalling een totaal ruptuur en moest op de OK gehecht worden. Mocht kiezen; een andere ruggenprik of een algehele narcose. Dat laatste gekozen.

Reply
IJlien 29 juli 2016 - 07:52

Ik ben ook wel erg benieuwd wat het betekent voor je baby, op basis van wat ik daarover hoorde heb ik namelijk besloten zonder pijnstilling te bevallen (was hel, toch trots op) wil Mariëlle daar misschien ook een keer over schrijven? Vond het een heel interessant stuk dit! Top gedaan.

Reply
Kim 29 juli 2016 - 07:50

Mijn ruggenprik was hells. Had een geplande keizersnede. Ruggenprik ging 8 keer mis bij de laatste poging zat die. Met resultaat te hoog verdoofd onder kant van mijn hart. Persoonlijk dacht ik op bepaalde momenten dat ik het niet ging overleven. Ze stonden wel klaar om me helemaal onder narcose te brengen. Ook heb ik nog vrij vaak last van me rug Door de ruggenprik.

Reply
L 29 juli 2016 - 07:49

Ik heb ook een ruggenprik gehad..
Had door rugweeen het idee dat ik doormidden werd gezaagd haha!
Ik heb wel eerst een aantal uur aan het remifentanyl infuus gehangen omdat de anesthesist nog geen plek oid had..
Dit uit initiatief van de gynaecoloog die zag me helemaal wegzakken van de pijn.. En vond dat het onmenselijk was me nog langer op de ruggenprik te laten wachten en heeft dit als tussenoplossing genomen.
Na de ruggenprik gevraagd of ze dan wel m’n vliezen zouden breken want die waren nog intact na ruim 14 uur weeën en nog maar 5 cm ontsluiting.. Vliezen gebroken, gelijk persdrang en met ruggenprik aan, in 9 minuten persen is onze dochter geboren!
Ik had hem niet willen missen.. Iig 😉

Reply
Nicole 29 juli 2016 - 07:36

Nog nooit gehad maar mocht het er ooit van komen zoek ik deze blog nog eens op!

Reply
Manouk 29 juli 2016 - 06:51

Bij mijn oudste heb ik wel een ruggenprik gehad, heerlijk was het. Die bevalling is uiteindelijk wel een keizersnede geworden, omdat het te zwaar zou zijn om natuurlijk te bevallen. Bij mijn jongste ben ik bevallen zonder enige vorm van pijnstilling en daar ben ik eigenlijk best trots op! Ik wilde wel pijnstilling hoor, maar de bevalling ging zo snel dat daar geen tijd meer voor was.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.