Alle regels tijdens de zwangerschap nog 1 keer op een rij!

by Tamara
regels tijdens de zwangerschap

Pfffff, al die regels tijdens de zwangerschap. Soms zag ik tussen de bomen het bos niet meer en moest ik soms echt even opzoeken of iets nou wel of niet mocht. Natuurlijk is het ook belangrijk om fijn je eigen gevoel en je gezonde verstand te blijven gebruiken en het is echt niet zo dat je 9 maanden in quarantaine moet ofzo.

Ik zette de belangrijkste regels tijdens de zwangerschap nog 1 keer op een rijtje!

Alle regels tijdens de zwangerschap.

Voeding.

1 van de bekendste regels tijdens de zwangerschap waar een heleboel verschillende feitjes over zijn is toch wel voeding. Hierbij is het heel belangrijk om gewoon je goede verstand te blijven gebruiken. Bij sommige dingen kan het namelijk echt niet kwaad als je een beetje binnenkrijgt, maar je moet geen karrevrachten weg eten of drinken.

Een paar hoofdzaken op een rijtje die je dus NIET mag eten of drinken.

 • Alcohol. Hier schreef ik al eens een artikel over met alle gevaren van alcohol drinken in je zwangerschap op een rij. Alcohol drinken mag dus echt NIET. Ook niet 1 glaasje.
 • Rauw vlees ( tartaar, biefstuk) of gedroogd rauw vlees ( Rauwe ham, filet american)
 • leverproducten
 • alle rauwe vis en schelpdieren. Ook roofvissen zijn niet aan te raden.
 • Rauwe eieren en zachte kazen die van rauwe melk gemaakt zijn. Je herkent deze kazen aan de woorden au lait cru op het artikel. De meeste kazen in de supermark kun je wel gewoon eten.

Deze dingen mag je wel, maar met mate.

 • Vette vis. Maximaal 2 x per week. Vette vis zoals paling, zalm en makreel is heel gezond tijdens je zwangerschap, maar wel met mate.
 • Dranken met veel caffeine met mate. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koffie en Cola. Je mag het best elke dag drinken, zolang je het bij 1/2 glazen of kopjes houd. Energiedrink is niet aan te raden. Dit staat ook op de verpakking van het blikje.
 • Venkelthee, anijsthee of zoethoutthee. Max 2 kopjes per dag.
 • drop. Bij een lage bloeddruk kan drop niet zoveel kwaad en kan het zelfs aangeraden worden of af en toe wat dropjes te eten. Heb je echter een hoge bloeddruk dan kun je beter geen drop eten.

Wat drugs/ sigaretten enz betreft. Ik denk dat we allemaal wel weten dat die geen goed idee zijn.

placenta oor of achter

Lichaam.

Een zwangerschap vergt een heleboel van je lichaam en daarom is het belangrijk om tijdens een zwangerschap niet te veel van je lichaam te vragen en vooral goed voor jezelf te zorgen. Hieronder een paar dingen die je wel en beter niet kunt doen in je zwangerschap. Hieronder vertel ik een paar belangrijke regels tijdens de zwangerschap over bewegen en je lichaam.

 • Bewegen. Beweging is heel goed in je zwangerschap. Ook juist als je last hebt van bijvoorbeeld bekkeninstabiliteit kan het fijn zijn om juist veel te blijven bewegen. Er zijn een heleboel sporten die je met een gerust hart kunt blijven uitvoeren als je zwanger bent zoals zwemmen, wandelen of yoga. Ben je een fanatieke sporter? Dan kun je misschien een iets aangepast schema gaan volgen en heel goed naar je lichaam luisteren. Sporten als boksen en voetballen zou ik dan weer niet zo snel doen.
 • Rusten. Tijdens je zwangerschap kun je sneller moe zijn dan normaal en inspanningen kosten ook meer energie dan dat ze je normaal kosten. Daarom is het wel belangrijk om je rust te nemen. Dat betekend echt niet dat je hele dagen in bed moet doorbrengen, maar af en toe eens een uurtje slapen of wat eerder naar bed is al heel fijn.
 • Oncomfortabele kleding dragen. Ja, het is even een stap als je je kleding niet meer past en je je in een zwangerschapsbroek moet wurmen. Maar echt, het zit zooooveel lekkerder dan zo’n snijdende band! Die hoge hakken kun je trouwens ook maar beter even laten, ze verhogen de kans op spataderen en aangezien je gewichten iets soepeler kunnen zijn tijdens je zwangerschap, heb je meer kans om bijvoorbeeld door je enkel te gaan.

Seks.

Seks tijdens de zwangerschap. Tja, natuurlijk hoort het er gewoon bij aangezien het een heel belangrijk iets is in een relatie. Maar toch kan het toch een beetje anders zijn dan voor je zwangerschap.

 • Vaker zin. Vaak krijgen vrouwen in het tweede trimester door bepaalde hormonen een verhoogd libido en meer zin in seks! Gewoon lekker doen! Het is goed voor je en na de bevalling kan het een tijdje niet.
 • Alles is gevoeliger. Door hormonen en een betere doorbloeding is alles een stuk gevoeliger. Dit kan ervoor zorgen dat alles intenser word, maar ook dat dinger eerder pijn doen. Luister hierbij dus ook goed naar je lichaam.

Natuurlijk moet je niet heeeeel ruig tekeer gaan en met een dikke buik zul je ook niet meer alles kunnen. Maar op zich is het prima om gewoon seks te hebben tijdens de zwangerschap. De baby heeft nergens last van! Het zou eventueel kunnen voorkomen dat je wat bloedverlies hebt na de seks doordat de baarmoedermond geraakt is en deze nu eenmaal wat sneller bloed als je zwanger bent, neem in dit geval even contact op met je verloskundige.

Huisdieren.

Huisdieren zijn hartstikke leuk en waarschijnlijk beschouw je deze ook echt als gezinslid. Maar ook je huisdier zal moeten wennen aan de nieuwe situatie. Huisdieren zoals honden en katten merken vaak al snel dat je zwanger bent en zullen zich anders gaan gedragen, ze kunnen bijvoorbeeld heel aanhankelijk en beschermend gaan doen, of juist heel afstandelijk!

 • leer je huisdieren van te voren al wat dingen aan voor als de baby er straks is. Leer je hond bijvoorbeeld dat hij niet op de bank mag en leer je katten dat ze niet in de kinderwagen of box mogen springen.
 • Heb je katten? Het kan een goed idee zijn om even niet de kattenbak te verschonen! In kattenpoep zitten namelijk parasieten die heeeeel gevaarlijk zijn voor jou en je baby. Ook in de tuin werken ( waar katten gepoept hebben) is even geen goed idee.

Vakantie.

Nog even heerlijk weg met zijn tweetjes voor de baby komt of een plek bezoeken waar je met een baby of jonge kinderen voorlopig niet heen kunt is een heel goed idee! Maar ook hierbij zijn er een paar dingen waar je even rekening mee moet houden!

 • Zonnen. Op zich mag je best in de zon als je zwanger bent, maar sommige zwangere vrouwen kunnen niet zo goed tegen warmte of kunnen ineens duizelig worden doordat ze het warm hebben. Let dus goed op dat je niet te lang in de zon zit en zorg dat je voldoende drinkt en op tijd de schaduw in gaat.
 • Smeer je goed in! Ook is het tijdens de zwangerschap belangrijk om je goed in te blijven smeren. Dit is normaal al belangrijk, maar omdat je tijdens je zwangerschap een zogeheten zwangerschapsmasker kunt krijgen is het een goed idee om je met een hoge factor in te smeren.
 • Vliegen. Je mag gewoon vliegen in je zwangerschap, maar wel maar tot 34 weken,  dit om de kans dat je in het vliegtuig bevalt te verkleinen. Vraag bij je verloskundige een zwangerschapsverklaring waarin staat dat je prima kunt reizen in je zwangerschap.
 • Zwangerschapskaart. Ook is het handig om een kopie van je zwangerschapskaart mee te nemen op vakantie. Mocht er onverhoopt wat gebeuren heb je altijd alle gegevens van je zwangerschap bij de hand.

home-office-336378_1920

Werken.

Op zich kun je de meeste beroepen prima blijven uitvoeren als je zwanger bent en veel vrouwen werken dan ook door tot ze met verlof gaan. Mocht het in jouw geval nou zo zijn dat je je baan vanwege zwangerschapsklachten niet meer kunt uitvoeren? Overleg dan met je baas of jouw werk misschien iets aangepast kan worden. Heb je een baan waarbij je echt niet gemist kan worden? Probeer dan zoveel mogelijk vooruit te werken of zorg op tijd dat er een invaller klaar staan voor als jij met verlof gaan ( natuurlijk samen met je leidinggevende)

 

 

Dit waren alle regels tijdens de zwangerschap in een notendop. Heb jij nou nog goede aanvullingen van regels tijdens de zwangerschap of zijn er dingen onduidelijk? Laat het dan achter bij de comments, dan kan ik ze er nog bij zetten!

Misschien vind je dit ook leuk

16 comments

Jessica 19 mei 2016 - 17:19

Dit is een handig artikel!

Reply
Tessa 18 mei 2016 - 20:57

Lekker overzichtelijk! Wat de leverproducten betreft, volgens mij mogen die wel, maar ook met mate (leverworst max. twee keer per week 1 boterham mee besmeren ofzo). Maar voor het gemak heb ik dat ook gewoon helemaal niet genomen tijdens mijn zwangerschap, wat lastig was want dat werd echt een craving op een gegeven moment, haha.

Reply
Lilian 18 mei 2016 - 20:04

Pfff… wat een gedoe eigenlijk he, zo’n zwangerschap, een wonder dat de meeste kids er allemaal zo gezond uitkomen 😉

Reply
Jodi - liefthuis 18 mei 2016 - 17:21

Alles op een rijtje, lekker makkelijk. En niet alle pietlut regels, al is Het best als mensen zich hier ook aan willen houden

Reply
Angela - Mama met passie 18 mei 2016 - 09:40

Handig zo alles op rij!

Reply
Michelle 18 mei 2016 - 09:39

Superhandig lijstje, zo alles onder elkaar! Dat kattenbak verschonen was hier best een dingetje; was mijn man zo niet gewend. Ik vond het hele gedoe met eten eigenlijk nog wel meevallen. Alleen de sushi met rauwe zalm en tonijn, die heb ik wel gemist.

Reply
Kelly 18 mei 2016 - 08:51

Grappig overzichtje! Vooral het zinnetje: Natuurlijk niet heel wild te keer gaan whahahha. Handig voor vrouwen die voor het eerst zwanger zijn of voor vrouwen die weer een opfris cursus nodig hebben

Reply
Lilian 18 mei 2016 - 08:00

Heel erg handig om het even zo onder elkaar te zien. Haha dat wordt nog wat voor mijn vriend, als we straks een tweede krijgen en hij de kattenbak moet verschonen 😛

Reply
Nicole 18 mei 2016 - 07:46

Handig zo’n overzicht!

Reply
Merel 18 mei 2016 - 07:29

Handig, zo’n uitgebreid overzicht! Zal m doorsturen aan zwangere bekenden.

Reply
Stefanie 18 mei 2016 - 06:48

Handig al die regels op een rij! Ik heb tijdens mijn zwangerschappen wat afgegoogeld hoor haha elke keer weer opzoeken of iets nou wel of niet mocht..

Reply
Wilmaaa 18 mei 2016 - 06:30

Handig zo alles op een rij, alweer een poos geleden dat ik hier allemaal om moest denken 😉

Reply
Mama Lifestyle Blog 18 mei 2016 - 06:25

Ik heb één aanvulling en dat is niet roken als je zwanger bent. Iedereen weet dat dat ongezond is voor je ongeboren baby, maar toch gebeurt het nog steeds dat sommige zwangere vrouwen een sigaret opsteken, met alle risico’s van dien.

Reply
simpel, met een snufje liefde 18 mei 2016 - 06:20

Handig, alles op een rijtje!

Reply
Josan 18 mei 2016 - 06:19

Kun je nagaan dat je een jaar geleden nog beperkt werd door deze regels? En nu weer gewoon living la vida loca kan doen? Overigens vond ik het niet moeilijk om me aan bepaalde eetlepels te houden omdat ik bepaald etenswaren normaal ook nooit eet.

Reply
Channa 18 mei 2016 - 06:08

Zo, als ik dit lees ben ik weer blij dat ik gewoon mijn ding kan doen zonder mij hier druk om te maken haha. Lekker eten wat ik wil!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.