Redenen waarom een baby niet doorslaapt.

by Tamara

Doorslapen en baby’s, het is en blijft een dingetje. Sommige ouders hebben het geluk dat hun baby meteen vanaf de eerste week doorslaapt, andere ouders hebben de pech dat hun 4 jarige kind nog wel eens wakker wordt in de nacht. Ik ben inmiddels 8 maanden moeder van vier kinderen en in de laatste vier jaar heb ik wel het één en ander geleerd over het slaapgedrag van baby’s en kinderen. Ik weet wat goed helpt om kinderen lekker te laten slapen en ik weet ook een aantal redenen waarom een baby niet doorslaapt. Alles wat ik weet over doorslapen lees je in dit artikel!

Moet dat nou echt? Dat doorslapen?

Allereerst maar even het hoofdonderwerp, dat doorslapen. Is dat nou echt nodig? De meningen zijn er een beetje over verdeeld. De ene ouder vindt dat doorslapen helemaal niet natuurlijk is voor baby’s en dat baby’s niet horen door te slapen. Aan de andere kant heb je ouders die echt alles proberen om hun kind maar te laten doorslapen. En ik? Ik hang er een beetje tussenin. Aan de ene kant wil ik natuurlijk heel erg graag dat mijn baby goed slaapt en kan ik echt ontzettend balen van gebroken nachten. Ik ben niet zo’n moeder die ‘s nachts echt geniet van de ‘intieme momentjes’ samen met haar baby en die de nachtelijke voedingen als quality time beschouwd. Maar… Ik vind dus wel dat de nachtvoedingen er gewoon bij horen en ik ga niet allemaal gekke capriolen uithalen om mijn baby maar te laten slapen. In de afgelopen bijna 8 jaar heb ik natuurlijk de nodige dingen geprobeerd en dus wil ik graag mijn tips met jullie delen. Daarom hier een paar redenen waarom een baby niet doorslaapt en de oplossing daarvoor.

Honger.

Eén van de grootste redenen voor het niet doorslapen tijdens het eerste jaar is gewoon honger. Mijn kinderen kregen toch zeker wel tot 1.5 jaar regelmatig een nachtvoeding en dat was niet omdat ze overdag niet genoeg aten. Misschien ben ik raar, maar ik ga er ook nog regelmatig ‘s nachts uit omdat ik dorst heb en wat wil drinken. Dus niet zo gek dat mijn kinderen dat ook willen.

Verlatingsangst.

Floris heeft niet doorgeslapen tot hij 3 jaar oud was. Dit kwam bij hem gewoon echt omdat hij ons miste ‘s nachts en bang was in zijn eentje. Dit was heel erg makkelijk op te lossen, we hebben er namelijk nooit een probleem van gemaakt als de kinderen bij ons wilden slapen. Maxim had hier geen behoefte aan, Floris wel en zo kroop hij regelmatig ‘s nachts bij ons in bed. Hij deed heel stilletjes en vaak hadden we het niet eens door wanneer hij bij ons kwam liggen.

Een vieze luier.

Hier had ik bij de oudste drie geen last van. Die hadden totaal geen last van hun vieze luier en bij hun kon ik gerust even wachten tot ik weer thuis was met verschonen. Met Sarah is dat een heel ander verhaal. Van een beetje plas heeft ze geen last, maar zodra ze gepoept heeft moet ik haar echt direct verschonen, anders gaat ze huilen. Ze heeft ook een hele gevoelige huid en heeft snel uitslag, dus het is wel fijn wanneer ze een luier draagt die gewoon lekker droog blijft. Nu verschoon ik mijn kinderen het liefste niet ‘s nachts omdat ze dan wat meer wakker worden en niet weer gaan slapen. Wanneer ze wat geplast hadden, verschoonde ik ze meestal dan ook niet. Alleen Sarah had daar dus echt last van als  ik haar niet verschoonde, dus wanneer ze dan lag te mopperen omdat ze een beetje een vieze luier had verschoonde ik haar gewoon. Met als gevolg dat ik een baby met schone luier had, maar wel een baby die helemaal over haar slaap heen was.

Ik zag het al voor me dat ik nu elke nacht luiers mocht gaan verschonen, totdat ik de nieuwe Pampers Baby-Dry ging gebruiken. Deze hebben AirChannels, kleine luchtbanen in de luier, welke ervoor zorgen ervoor dat lucht door de luier kan circuleren, zelfs als deze vol is. Zo blijven de billetjes droog en kan de luier blijven ademen, zodat je baby de hele nacht ongestoord kan blijven slapen. Het grote verschil met gewone luiers is dat deze luiers dus niet vochtig aanvoelen als ze vol zijn. Vaak voelen volle luiers toch een beetje klam aan en dat is bij deze niet zo. Ik was eerst niet echt overtuigd, want wat voor verschil zou zoiets nou maken. Maar toeval of niet, ik heb al een tijdje geen luiers verschoond in de nacht. De nieuwe Pampers Baby-Dry vind ik dus echt een aanrader, niet alleen voor in de nacht, maar ook voor overdag. Het zijn echt hele fijne superzachte luiers die ten aller tijde comfortabel zijn voor je baby.

Koud/ te warm.

Dit is best wel lastig, want wat trek je een baby nu aan in de nacht. Mijn oudste drie kinderen konden niet zonder slaapzak en zelfs als het bloedheet was, trok ik ze nog een slaapzak aan, want anders sliepen ze gewoon helemaal niet. Bij Sarah is dat wel anders, die slaapt het liefste gewoon alleen in haar luier of in een romper onder een dekentje. De eerste maandjes was ze een koukleum en deed ik haar een romper, pyjama en slaapzak aan. Toen ze wat beweeglijker werd, ging ze ook slechter slapen, maar ik had in eerste instantie niet echt door dat het door de slaapzak kwam. Totdat ze ziek was en 2 keer een slaapzak onder spuugde. Ik had geen reserveslaapzak meer en besloot haar zo eens in bed te leggen. En raad eens? Ze sliep meteen een stuk beter!

Zieke baby.

Ziek zijn is voor ons al niet leuk, maar voor een baby is het helemaal vervelend. Ik schreef al eens een artikel over wat je kunt doen bij een verkouden baby met tips die ik zelf regelmatig toe pas. Bij mijn kinderen verschilt het een beetje met hoe ziek ze zijn, de ene keer slapen ze heel goed en heel veel, de andere keer zijn ze de hele nacht wakker. Wat ik wel aan mijn kinderen merk, en vooral toen ze baby waren, was dat ze gewoon het liefste bij ons waren wanneer ze zich niet goed voelden en daarom mochten ze vaak bij ons slapen.

Verstoord ritme.

Wat ik ook vaak merk is dat mijn kinderen slecht slapen wanneer hun ritme een beetje verstoord is. Bijvoorbeeld door zomer en wintertijd. Dan hebben ze altijd even een tijdje nodig om weer in hun ritme te komen. Maar ook wanneer ze bijvoorbeeld overdag veel hebben geslapen, dan slapen ze ‘s nachts minder goed. Het werkt bij mijn kinderen gewoon het beste als we een beetje hun natuurlijke ritme volgen en daar niet te veel vanaf wijken.

Zo, dat waren bij mij de redenen waarom mijn baby niet doorslaapt. Hoe ga jij om met de gebroken nachten en heb jij nog tips voor andere ouders? Heb je de nieuwe Baby-Dry luiers al geprobeerd of ga je dit nog doen? Deel dan je ervaringen onder de hashtag #InTheAir.”

 

In Samenwerking met Pampers.

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

6 comments

Natasja 17 juni 2018 - 09:32

Ik ben nu bijna 9 maanden moeder van een prachtige dochter. Binnen 1 maand sliep Isabelle door. Ik ben vooral van mening dat kindjes zelf laten weten wat ze willen. Dat Isabelle door slaapt is natuurlijk een zegen voor mijn eigen slaap en rust. Maar wat jij ook zegt: als dit niet zo het geval was, dan was ik er met alle liefde uitgegaan om haar nachtvoeding te geven. Inderdaad wel slaperig en misschien een beetje chagrijnig. Haar behoefte komt op de eerste plek en als ze geen doorslaper was geweest, was het ook goed geweest. Maar ik moet dan wel eerlijk zeggen dat dit toch écht wel héél fijn is….!

Reply
Gerdien 15 juni 2018 - 20:43

Gewoon slapen aubbbbbb helaas hier al voor haar 2e zindelijk…. kan ik der nog steeds een paar keer per nacht uit! Zucht 😉

Reply
Ilse Visscher 15 juni 2018 - 18:23

Goed stuk! Ik ben het met je eens. Ze worden wakker met een reden, echt niet om je te pesten. Ik heb er ook geen moeite mee om eruit te gaan. Ja tuurlijk ben ik dan ook moe, maar als je bedenkt waarvoor je het doet. Wel een goed stuk om weer even het besef te hebben dat ze wakker worden om een reden!

Reply
Marit 15 juni 2018 - 10:29

Liv van 4 wordt in een slechte week nog wel 3 keer wakker, omdat ze dorst heeft of andere redenen. En Nora van 9 maanden komt nog 2 keer ‘s nachts voor een voeding of zuigbehoefte. Vaak kan ik haar daarna gewoon weer in haar bedje leggen. Soms slapen we samen verder. Ik ben er inmiddels wel aangewend dat ik ‘s nachts er wel een keer of 2 uit moet. Het went..

Reply
Leonie van Mil 15 juni 2018 - 09:55

Onze oudste van net 2 slaapt al heel lang goed door. Hebben we wel een beetje afgedwongen. Hij vond het ‘s nachts gewoon te gezellig. Dus dan maar niet meer gezellig maken. Nu wordt hij alleen nog wakker als hij ziek is of een nachtmerrie heeft. De jongste is 2,5 maand. Die wordt wakker voor voedingen en als hij zijn speentje kwijt is.

Reply
Nathalie 15 juni 2018 - 07:16

Onze Lex slaapt al heel lang niet door. Mede omdat hij vaak ziek is en veel oorontstekingen had en ook overgevoelige luchtwegen heeft. Blijkbaar heeft dat er ook mee te maken.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.