Zij vertelt | Mirjam had een positieve HIV test in haar zwangerschap.

by Tamara

Het verhaal van vandaag is toch wel 1 van de gekste verhalen die ik tot nu toe in Zij Vertelt heb geplaatst. Mirjam kreeg aan het begin van haar zwangerschap, een telefoontje van haar verloskundige  dat haar HIV test positief was, waarna een hele spannende tijd volgde. Je leest haar verhaal vandaag in ‘Zij vertelt’.

Zij vertelt.

Mirjam had een positieve HIV test in haar zwangerschap.

Op mijn 26ste werd ik zwanger van Vera. Op dat moment was ik 8 jaar samen met m’n vriend. Mijn leven was druk, met een vaste baan, vanwege de zwangerschap een huis in aankoop en ook nog een parttime studie scheikunde waarvoor ik naar Amsterdam moest reizen twee keer per week. De eerste controle bij de verloskundige ging helemaal goed. We hadden een kloppend hartje tijdens de echo bij 8 weken. Ook kregen we wat formulieren mee voor een bloedonderzoek. Een standaard controle en wat infectieziekten die gecontroleerd worden. Ik ben gezond dus hier maakte ik me absoluut geen zorgen over. Een paar dagen na het bloedprikken stond ik ’s ochtends vroeg op het station te wachten op de trein naar Amsterdam. M’n telefoon ging en de verloskundige had de uitslag van het bloedonderzoek. Nou ja, kom maar op dacht ik. Alles was goed behalve…

Behalve de HIV test misschien wel positief was. WAT?!? Okee, daar stopte ik met luisteren. Ze zei nog wel iets over dat het vaker voorkwam en dat er nog een test gedaan werd, waarschijnlijk was er niets aan de hand. Uuh ja.

Ga ik dood binnenkort aan aids?

Daar kwam de trein aan. Het uurtje in de trein dacht ik alleen maar: “Ga ik dood binnenkort aan aids?, Hoe kan dit, en hoe ga ik dit thuis vertellen? En m’n baby, is hij of zij besmet? Okee, misschien is er wel niets aan de hand, maar misschien ook wel. Ik weet het niet.”. Toen heb ik besloten om het niet aan m’n vriend te vertellen totdat ik het zeker wist. Dat zou alleen maar stress opleveren. Eigenlijk wist ik helemaal niets, waarom heeft ze me dit verteld? Er zat niets anders op dan afwachten dan maar…

Na ongeveer een week in spanning werd ik weer gebeld. De verloskundige had een nieuwe test uitslag. De HIV test was negatief! Wat een opluchting! Ik was zeker weten niet ziek, m’n kindje mankeerde niets, helemaal niets aan de hand! Maar waarom gaf ze me dan die eerste uitslag? En waarom heb ik dan een week in de stress gezeten?

Een jaar later, toen Vera al lang geboren was, leerde ik op diezelfde opleiding in Amsterdam dat een klein percentage van de eerste HIV test altijd vals positief is. Dat betekend dat van de honderd testen die gedaan worden (op gezonde mensen), altijd een aantal een verkeerd resultaat geven. Deze positieve testen worden altijd over gedaan met een meer betrouwbare test. Deze betrouwbaardere test wordt niet standaard gedaan om dat de eerste test veel goedkoper is en minder tijd kost. Op deze manier hoeven er nog maar een paar opnieuw gedaan worden met de duurdere test, dus op zich heel logisch allemaal.

positieve HIV test in zwangerschap

Dit had nooit mogen gebeuren.

Maar waar ging het dan fout? Want dit had naar mijn mening nooit mogen gebeuren. De verloskundige had me nooit mogen bellen met die eerste voorlopige uitslag. En daar kan ik me nu, ruim 4 jaar later nog steeds best wel kwaad over maken. Op dat moment realiseerde ik me dat niet zo, ik was vooral bezig met het idee dat ik misschien wel HIV zou hebben. Heel eng, en dan is rationeel denken moeilijk. Kort hierna zijn we verhuisd naar een andere plaats en heb ik een andere verloskundige gekregen. Ik twijfel er over om alsnog een klacht in te dienen of zouden ze hun leven gebeterd hebben en dan maar hopen dat er niemand anders op deze manier gebeld wordt? Want zo’n week als dit, net aan het begin van een zwangerschap wens ik niemand toe.

Jeetje Mirjam, dat moet echt vreselijk schrikken zijn geweest! Echt heel erg onprofessioneel ook dat de verloskundige je dit per telefoon vertelde. Gelukkig bleek het te gaan om een vals positieve test!

 

Heb jij nou ook een bijzonder verhaal rond zwangerschap of geboorte en wil je dat delen? Stuur me dan een mailtje op gastblog@themommydiaries.nl

 

Misschien vind je dit ook leuk

12 comments

Anoniem 27 november 2023 - 12:33

Hoi, Ik vraag me iets af, wat dacht je dan? Hoe heb ik dit kunnen oplopen? Want ik lees dat je al 8j met je vriend was. Ik heb nu net hetzelfde voor en ik ben enorm bang terwijl ik niet zou weten hoe ik het zou hebben opgelopen.

Reply
Anoniem 12 mei 2020 - 18:39

Nou er is nog steeds niks veranderd hierin. Ik kreeg vanmiddag net zo’n telefoontje. Morgen opnieuw testen. Pfft ellende. Wanneer kun je gaan genieten denk ik dan.

Reply
Kelly 13 november 2016 - 18:47

Wow wat heftig! Hoe ben jij die week doorgekomen?! Ik kan me alleen maar indenken dat je als zombie hebt geleefd. Pff wat een opluchting dat het uiteindelijk een vals positieve test was!

Reply
Bertine 12 november 2016 - 19:14

ooh wat erg dat kan echt niet! slecht als ze het niet zeker weten, maar dat het via de telefoon gaat vind ik helemaal erg! gelukkig bleek het niet zo te zijn en heb je een prachtige dochter:)

Reply
Bianca Schrijft 12 november 2016 - 15:44

Wat een ongelooflijk schokkend verhaal om te lezen. Ik kan me heel goed voorstellen dat je dan niks meer hoort wat een verloskundige na deze bom nog zegt. Dat is een uitslag die, bijna, niemand verwacht te horen. Het is jammer dat er in de gezondheidszorg zo beknibbelt moet worden waardoor er bewust voor een test gekozen wordt, die een risico heeft op valse positieve uitslagen. Dit zou gewoon niet mogen gebeuren.

Reply
Astrid 12 november 2016 - 12:45

Tjonge wat heftig, Mirjam! Wel heel fijn dat je uiteindelijk helemaal gezond bleek en je baby ook. Toch snap ik zeker je overweging om een klacht in te dienen over de verloskundige.

Reply
Anoniem 12 november 2016 - 11:50

Ik heb dit ook gehad.. Dan niet tijdens een zwangerschap maar tijdens een soa test. Ik ben heel erg van de safe sexy, 1x een gescheurde condoom en meteen gaan testen. Daar kwam hiv uit… Ik was toen 17. Ik heb het aan niemand verteld, behalve de desbetreffende jongen. Die totaal niet begripvol was.. Want dat was toch niet van hem. De 2e test was gelukkig negatief. Na 3 maanden ben ik nog maals gaan testen omdat dat de officiële incubatietijd is. Die was ook negatief.. Toch heb ik er een soort trauma van en toevallig ben ik afgelopen zomer weer gaan testen. Niet vanwege onveilige sexy maar omdat het toch door mijn hoofd blijft spoken “wat als de eerste test toch juist was”. Als het dus zo is dat het vaker voorkomt vind ik dat de ggd mij onnodig ontzettend heeft laten schrikken.

Reply
Jennifer 12 november 2016 - 09:12

Ik heb ook zo’n telefoontje gehad tijdens mijn zwangerschap. Ze moest wel bellen omdat ik opnieuw moest bloedprikken daarvoor. Ze vertelde me wel waardoor het kwam: soms reageert de test positief als je hoog in een bepaald hormoon zit. Daar voelde ik me heel rationeel bij. Totaal nooit een kutgevoel gehad van die uitslag. Ik vind ergens dat je er best iets van mag zeggen dat ze het je iets anders hadden kunnen vertellen als het zo enorm op je gevoel speelde. Maar ik vond het voor mezelf niet zo heftig als dat hier beschreven wordt.

Reply
Nicole 12 november 2016 - 08:21

Jeetje dan schrik je je ook het apenzuur. Gelukkig goed afgelopen!

Reply
Nienke 12 november 2016 - 07:33

Jeetje wat heftig als je dat te horen krijgt! Ik vind het ook een vreemde situatie dat je die eerste uitslag gekregen hebt. Ik werk op t lab waar we de screening van zwangeren (op oa HIV) doen. Het klopt inderdaad dat er bij zwangeren met enige regelmatig vals positieven zitten. Maar wij doen nooit zo’n uitslag de deur uit tot dat het ook bevestigd is (bij ons lab zelfs met twee extra testen..) heel vreemd dus dat de verloskundige je belde met die eerste uitslag….

Reply
MamaIssues 12 november 2016 - 07:26

Jeetje wat erg!!!!
Helaas worden er overal fouten gemaakt en hopelijk heeft de verloskundige er van geleerd!

Reply
Merel 12 november 2016 - 07:25

Verschrikkelijk telefoontje om te krijgen! Je verloskundige had beter een persoonlijke afspraak kunnen maken, je alles uitleggen over die verkeerde uitslag en dan een nieuwe test doen. Zo op het station valt het nogal rauw op je dak.

Overigens goed dat je dit deelt, je weet nooit of een ander iets aan je verhaal heeft.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.