Plantenbieb | Stekhacks die het stekken makkelijker én leuker maken

by Plantenbieb

Stekhacks

Na één seizoen een plantenbieb te hebben gehad, hebben wij heel wat handige trucjes voorbij zien komen. Dingen die je kunt gebruiken om in te stekken, kekke naamkaartjes, het is allemaal de revue gepasseerd en we kunnen niet wachten om de leukste vernuftigheden met jullie te delen! Doe er je voordeel mee!

Op elk potje past een dekseltje

Zelf waren wij wel bekend met de gebaande paden van het stekken, in van die leuke reageerbuisjes en kleine vaasjes, maar ook borrelglaasjes, koffiemelkflesjes en kruidenpotjes. Heel leuk, die laatste worden een soort minivariant van de erlenmeyer. Worden we vrolijk van! Maaaaar, er zijn meer wegen die naar Rome leiden, zo hebben we ontdekt. Superhandig, stekken in een eierdoosje. Je kúnt zelfs de lege eierschaal gebruiken om een stekje in op te kweken, en hem dan met schaal en al planten als hij groter wordt. Hóe handig is dat! Een andere slimme truc als je door al je plastic potjes heen bent is een half toiletrolletje met vershoudfolie eromheen. En laten we wel zijn, in deze tijd heeft níemand zonder toiletpapier gezeten. Of een stukje aluminiumfolie waarvan je een potje kneed. Wat er ook leuk en heerlijk retro uitzag was een blikje van tomatenpuree met een stek erin. Conservenblikjes, ook lekker oldskool. Nog zo’n leuke, er zijn allerlei leuke toetjesbakjes die het prima doen als stekpotje. Níet handig: plastic koffiebekertjes! Smal, hoog, en water kan er niet  in weg lopen.

Geef het beestje een naam

Dan heb je je plantje in een leuk potje staan, maar we hebben natuurlijk niet één, maar wel zestig stekjes staan… Hoe houd je die schatjes nu uit elkaar? Je hebt hiervoor natuurlijk van die mooie stekertjes en kaartjes, maar er zijn genoeg hacks voorbij gekomen! Zelf plakten wij gewoon een papiertje met plakband op het potje. Een ijslollystokje vonden wij de leukste manier uit de bieb. Handig, en het staat ook nog leuk, het oog wil ook wat. Gebruik dan wel een balpen en geen pen met inkt, want als het stokje water opzuigt uit de plant, loopt dit door. Weet je nóg niet wat je hebt staan… Waar we ook erg vrolijk van werden waren de wasknijpers, met aan de ene kant de naam van de plant, en aan de andere kant een fijne leus: ‘Ontdek je stekje’.

Een goede magiër, vertelt nooit zijn geheimen… 

…..maar gelukkig voor jullie, is stekken geen magie en maken wij het jullie graag zo gemakkelijk mogelijk. Gedurende een seizoen waarin je als een malle aan het stekken bent, ontdek je vanzelf wel wat handigheden. Zo wortelt Kirstin haar mini pannenkoekstekjes door kleine haarelastiekjes over een borrelglaasje te spannen. Zo krijg je een soort rastertje en blijven je stekjes mooi rechtop staan. Marjon doet dit door gaatjes in een bierviltje of stukje karton te punchen, en deze op een glas te leggen. Stekjes die makkelijk wortelen, kun je prima bij een stek in zetten die wat moeilijker wortelt. Dan wortelt ook dat plantje makkelijker. En wist je dat je ook kunt stekken in een banaan? Bananen bevatten veel voedingsstoffen, waaronder magnesium, calcium, fosfor en kalium. Plantjes doen het hier goed op. Nog niet geprobeerd, maar gaan we zeker nog doen! Tot slot zijn we nog wat leuke stekhacks tegen gekomen die ook op onze to-do- lijst zijn beland voor aankomend seizoen. Planten krijgen het liefst regenwater, sommige dramaqueens zoals de Alocasia hebben het dan ook nog het liefst lauw. Afgietsel van rijstwater heel goed als plantenvoeding. Een laatste uitbrander, knip een bananenschil in stukken, laat deze een week trekken in een potje water,  zeef de vloeistof, een boost voor je plantjes!

Genoeg stof tot nadenken, wij kunnen haast niet wachten tot het weer voorjaar is. Hebben jullie nog leuke tips? Laat ze dan vooral achter in de comments!

Misschien vind je dit ook leuk

1 comment

René 10 november 2020 - 19:36

Leuke tips en inderdaad de wasknijper is wel heel handig als label 🏷. Ga zo door meiden

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.