Plantenbieb | Makkelijke rakkers en dramaqueen’s, do’s en dont’s

by Plantenbieb

We hebben jullie een plantentour beloofd, maar daarvoor nog één maandje geduld. Nu eerst: met welke stek of plant kán het haast niet mis gaan en welke plant kun je als beginner beter laten staan. Ook benieuwd naar onze favorieten om te stekken? De mooiste stek die we zelf uit de bieb hebben geplukt dit seizoen? Lees gauw verder!

De beginnersplanten

Dé plantjes die wij het afgelopen seizoen by far het meest tegenkwamen in de bieb (maar echt, we hebben oproepjes moeten plaatsen omdat dit op een gegeven moment de enige plantjes waren die we nog hadden) zijn de Pannenkoekplant en de Graslelie. Een fantastische plant voor een beginner, want ze doen bijna al het werk voor je. De Pannenkoekplant groeit als baby naast de moederplant. Lossnijden of uitgraven en als ‘ie nog geen worteltjes heeft een tijdje op water laten wortelen. En dan, hup de grond in. De Graslelie krijgt stekjes die gewoon aan de moederplant hangen. Knippen, planten en groeien, easy peasy! Kán niet misgaan! (Alhoewel ook ondergetekende wel eens een Graslelie het hoekje om heeft gestuurd, eerlijk is eerlijk..).

Getting the ‘hang’ of it

Heb je de smaak te pakken? Er zijn veel hangplantjes die ook vrij eenvoudig te stekken zijn. De Scindapsus en de Epipremnum zijn een paar van onze favorieten. Snijd ze af onder een luchtwortel, een tijdje laten wortelen op water en planten maar. Met een klein beetje geduld heb je binnen enkele maanden al een redelijk vol plantje. Ze kunnen zowel licht (niet in direct zonlicht) als donker prima staan, af en toe een scheut water en je hebt een gelukkige plant. Ik zeg wel hangplant, maar wist je dat dit eigenlijk klimmers zijn? En dat ze véél grotere bladeren krijgen als je ze bij een mosstok op laat klimmen? Check dit mooie exemplaar van Kirstin maar eens!

Marjon stekt het liefst de Erwtjesplant. Je kunt een aantal erwtjes van een strengetje verwijderen, anders gaan ze rotten. Laat de onderkant van het strengetje op water wortelen en voorzichtig (eventueel met een satéprikker) in de grond steken. Een andere manier is een strengetje in een cirkeltje bovenop de aarde te leggen. Tegenover elk erwtje kan een strengetje groeien. Hiervoor heb je wel wat geduld nodig!

De verzorging hiervan heeft al wel iets meer voeten in aarde (whaha, het is een plant…). De Erwtjesplant heeft een lichte standplaats nodig en kleine hoeveelheden water, van onderaf gegeven (eens in de twee weken is vaak al voldoende). Lijkt het alsof je strengetjes uitdrogen? Niks is minder waar. Teveel water! Hier gaat het vaak mis doordat mensen dan juist meer water gaan geven. Krijgen de erwtjes een soort ruitvormpje, geef ze dan een scheutje.

Beautyqueen 

Een van de mooiste stekken die Marjon vorig seizoen uit de bieb heeft gehaald is de epipremnum marble queen, met dat prachtige patroon op haar blad! Kirstin had deze plant al gekocht, maar deze was vorig jaar nog te klein voor een mooie stek. Inmiddels is deze al uitgegroeid tot een échte queen! Ook prachtig om te zien zijn de Maranta’s. Prachtige bladeren met grote nerven, welke soms heel mooi gekleurd zijn. Helaas vallen deze qua verzorging wel onder de dramaqueens.

Het werk voor gevorderden: de dramaqueens

Er zijn ook planten die echt wat lastiger te stekken zijn. Calathea’s bijvoorbeeld, kun je stekken door ze te scheuren. En bij Alocasia’s vind je soms kleine knolletjes in de grond waaruit een nieuw plantje kan groeien. Echt wat lastigere plantjes om te stekken dus. Ben je een beginner? Laat deze dan nog even lekker staan. Ook in de verzorging kunnen dit echte dramaqueens zijn. Ze zijn niet gauw tevreden. De standplaats komt precies, niet te droge lucht, niet bij een verwarming of op de tocht. Voldoende licht maar niet teveel. Ze worden blij van kleine hoeveelheden lauw water, het liefst regenwater of gekookt (afgekoeld) water. Doe je iets verkeerd? Dan laten ze hun blad al gauw hangen of zit je met gele randen. We hebben beiden een paar prachtige Alocasia’s in huis. Maar Calathea’s… (of dramathea’s)… geen match made in heaven.

Nog héél even en we kunnen weer van start dit seizoen! We kunnen haast niet wachten. Kirstin’s biebje is al open zolang de temperaturen zo blijven. Zien we jullie gauw?

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.