Plantenbieb | Er was eens een Plantenbieb……

by Plantenbieb

In onze blogs nemen we jullie mee in onze plantenbiebavonturen. Onze groene hoofdjes zitten vol met stektips, handige hacks en leuke anekdotes en we kunnen niet wachten deze met jullie te delen! Maar first things first…

 

Hoe het allemaal begon                       

Marjon heeft mij (Kirstin) aangestoken met haar liefde voor alles wat groen is (ik kon ook niet anders, want ze gaf mij voor onze housewarming vorig jaar heel subtiel een plantenbak vol met kamerplanten…). Ik kocht begin dit jaar voor het eerst een aantal stekjes en was aan het uitzoeken hoe ik deze het beste kon laten wortelen. Best spannend, want ik had hier geen ervaring mee. Ik ben daarom lid geworden van Facebook- en Instagrampagina’s waar ik informatie kon vinden. Ik kwam op een pagina terecht waar iemand een Plantenbieb had, en werd helemaal enthousiast. Dit wil ik ook! Ondertussen breidde ik mijn eigen plantencollectie uit, zag ik resultaat bij de gekochte stekken en ruilden Marjon en ik onderling ook al met stekken en planten.

Ik tikte op marktplaats een leuk kastje op de kop, maakte van karton een bordje met informatie over de plantenbieb, zette er een paar stekjes in en mijn bieb was daar! De eerste plantenbieb in Drenthe! Op plaatselijke verkoop -en ruilpagina’s zette ik advertenties om mijn plantenbieb onder de aandacht de brengen en al snel kreeg ik de eerste bezoekers! Wat was dit leuk! Toen ik merkte dat mijn bieb aansloeg heb ik op Instagram en Facebook een pagina aangemaakt. Marjon werd ook erg enthousiast, maar was nog hartstikke druk met alles omtrent de geboorte van haar jongste kindje. Ze had zo veel ideeën in haar hoofd, maar voor de uitvoering te weinig tijd. Bij mij begon er meteen een lampje te branden voor een te gekke samenwerking. Marjon zag dit ook helemaal zitten. Plantenbieb Kloosterveen werd Plantenbieb Assen: een Plantenbieb met twee verschillende adressen in twee wijken van Assen.

Een onverwacht succes!

Onze samenwerking sloeg aan, want mensen die mijn bieb te ver bij hun huis weg vonden staan, gingen nu naar de bieb van Marjon. Onderling ruilden wij ook met plantjes en stekjes uit de bieb, zodat het aanbod in beide biebs ongeveer hetzelfde was. Steeds meer mensen wisten de weg naar onze plantenbiebs te vinden. Zelfs mensen die zelf niks hadden om te ruilen waren geïnteresseerd, plantenrookies! Als we mensen die niks met planten hadden al konden enthousiasmeren, dan is het doel in het leven van een plantenliefhebber bereikt! Na een vraag van een bezoeker of ze ook mocht betalen voor een stekje in plaats van ruilen, hebben wij een donatiepot neergezet (check onze eerste blog, hier leggen we uit hoe dit werkt). We zijn na een paar weken verder gegaan met enkel kamerplanten. Hiervan gaat ons hartje toch sneller kloppen, en die van onze bezoekers ook. We merkten dat mensen wel buitenplanten, moestuintjes en zaden brachten, maar ze niet meenamen. Waar we begonnen met 8 à 10 plantjes, stonden beide biebs binnen enkele week vol met moois ­­en kregen we elke dag meerdere bezoekers. Je merkte echt dat mensen dit soort initiatieven beschouwen als een uitje in deze tijd, vooral tijdens de lockdown.

VIPPS (very important plant persons)

En dan zo ineens, wordt ons initiatief opgepikt in de media! RTV Drenthe benaderde ons voor een item op hun website. Ik heb Marjon opgebeld en we zijn hyper in voorbereiding gegaan. Haar en make-up netjes, kek outfitje uit de kast. Marjon is naar me toegesjeesd met een kofferbak vol planten. En twee VIPPS waren geboren. Echt ontzettend leuk om te doen. Check vooral het item via deze link!

 

Niet lang daarna werden we benaderd door NPO Radio 1, voor een item over onze plantenbieb in het programma Fris! (De naam had al bellen moeten doen rinkelen natuurlijk…). Aan het eind van een leuk intakegesprek melde de beste man nog éven tussen neus en lippen door dat het wel een nachtprogramma was, wat betekende dat we er om 4.00 in zouden komen. Geen probleem! We luisteren het wel terug. Oh ja, en het is live (… stilte). Mij krijg je hiervoor niet uit bed. Ik ben na 10 jaar in de kleine kinderen te hebben gezeten blij dat ik weer eens een normale nacht kan maken ;). Maar, had ik even mazzel, Marjon gaf tot heel kort daarvoor ’s nachts nog borstvoeding en was toch al gewend aan  een onderbreking rond de klok van vier. Dus hup, 3.55 het wekkertje, glaasje water achterover en go time!

 

Wij hebben er dit seizoen echt van genoten om te zien wat een plantenbieb teweeg kan brengen, en hoeveel plantenliefhebbers er om ons heen zijn! Zo’n klein, kneuterig initiatief, volop in de media en al heel snel over de 500 volgers op social media (check onze facebookpagina @plantenbiebassen, bij 750 volgers geven we namelijk een mooi stekkenpakket weg!). En, last but zeker not least, we hebben ontzettend veel mensen enthousiast kunnen maken over plantjes en stekken, en nóg meer mensen blij gemaakt met héél veel leuke plantjes! En planten, daar kun je immers nooit genoeg van hebben ;).

 

 

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.