Placenta voor of achter, wat is het verschil?

by Tamara
placenta voor of achter

Voordat ik zwanger raakte van de eerste had ik eigenlijk niet het idee dat dat het nou heel erg veel uit zou maken of de placenta voor of achter lag. Inmiddels heb ik vier zwangerschappen achter de rug en ik weet wel zeker dat het heel erg veel verschil maakt! Niet alleen in gevoel, maar ook in bijvoorbeeld de vorm van je buik en eventuele zwangerschapsklachten en echo’s. Ben je benieuwd naar wat het verschil is tussen een zwangerschap met een placenta voor of achter? Kijk dan mee!

Placenta voor of achter.

Wat is een placenta en wat doet hij?

Ik denk dat we allemaal wel weten wat een placenta ongeveer is. De placenta (of moederkoek) is een heel belangrijk orgaan dat er tijdens de zwangerschap voor zorgt dat de baby in leven blijft. Al in de eerste weken van de zwangerschap begint de placenta zich te ontwikkelen en gedurende de hele zwangerschap groeit deze met je baby mee. De placenta voorziet de baby in zuurstof en voeding en werkt tegelijkertijd als een soort filter. Overigens houdt dit ‘filter’  niet alles tegen. Er wordt nog wel eens gedacht dat roken en alcohol drinken tijdens de zwangerschap niet schadelijk is omdat de placenta alle troep wel uit je bloed filtert, maar dit is een groet misvatting. Het is dus belangrijk om alsnog goed na te denken over wat je eet.

Daarnaast zijn er ook bepaalde bacteriën die wel gewoon door de placenta bij je baby kunnen komen en die heel erg schadelijk kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de toxoplasmose bacterie die in rauw vlees voorkomt.

Softijs in de zwangerschap? Mag dat wel?

De placenta kan zit eigenlijk overal in de baarmoeder nestelen.Bij mij lag hij twee keer aan de achterkant, één keer aan de voorkant en een keer aan de zijkant. Tussen alle vier de zwangerschappen zat heel erg veel verschil. Heel soms komt het voor dat de placenta over de baarmoedermond groeit en een bevalling onmogelijk is. Dan wordt er gekozen voor een keizersnede.

Lees hier alles over een placenta previa.

Placenta voor.

Bij de zwangerschap van Maxim had ik de placenta aan de voorkant van mijn buik liggen. Dit is natuurlijk helemaal niet erg, maar ik vond het wel een beetje jammer omdat het zo een stuk langer kan duren voordat je de baby voelt. Bij Maxim klopte dat ook, pas rond de 20/21 weken voelde ik de eerste duidelijke schopjes. Later in de zwangerschap voelde ik de baby wel goed, maar ik had nooit zo’n ‘golvende’ buik zoals je soms wel eens ziet.

Wanneer kun je de baby voelen?

Placenta achter.

Bij mijn laatste twee zwangerschappen had ik de placenta achter liggen en wauw wat een verschil. Ik voelde Mijn tweede zoon Floris voor het eerst rond de 14 weken en Lauren zelfs met 10.5 week al! (dit waren overigens niet echt schopjes, meer een soort gekriebel en geplop) Behalve in mijn buik was het ook aan de buitenkant van mijn buik goed te zien. Ik weet nog wel dat we af en toe s’avonds op de bank zaten en Richard af en toe vol verbazing naar die bewegende buik zat te kijken.

Placenta voor of achter en een echo.

Ik merkte vooral tijdens mijn laatste zwangerschap op dat het ook best wel behoorlijk veel verschil maakt tijdens het maken van een echo. In het begin nog niet echt, maar na een tijdje merkte ik dat je dus echt om zo’n placenta heen moet kijken. Dit was ook duidelijk te zien bij bijvoorbeeld de 3d echo. De verloskundige moest namelijk echt even om het hoekje kijken om de baby mooi op de foto te krijgen. En dan lukt het soms alsnog niet, want mijn jongste dochter drukte bijvoorbeeld altijd haar gezichtje in de placenta.

Lees hier waarom ik wel en niet voor een 3d echo heb gekozen. 

Dus, een placenta voor of achter, maakt het een groot verschil?

Ik weet niet of het voor iedereen zo is, maar bij mij maakte het dus behoorlijk veel verschil of de placenta voor of achter lag. En dan zaten die verschillen hem vooral in het wanneer ik de baby kon voelen, hoe duidelijk de bewegingen van de baby waren en of ik de bewegingen aan de buitenkant kon zien. Ik vond het tijdens mijn middelste twee zwangerschappen heel erg leuk dat de placenta achter lag, omdat ik zo de baby goed kon voelen, maar bij mijn laatste zwangerschap vond ik het wel fijn dat hij een beetje aan de zijkant/voor lag, omdat mijn dochter namelijk nogal sterk was en haar schoppen flink zeer deden.

Lees hier nog meer over de verschillen tussen een placenta voor of achter.

Waar lag jouw placenta in je zwangerschap? Aan de voor of aan de achterkant?

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

20 comments

Christa 12 oktober 2016 - 07:18

Bij de eerste zwangerschap lag de placenta achter en heb ik onwijs veel gevoeld! Al vanaf 18 weken.
Bij de tweede zwangerschap lag hij voor en en ook echt voor de baby dus voelde ik pas iets vanaf 24 weken.
Tussen 24 en 32 weken heb ik haar redelijk gevoeld.
Vanaf 32 weken lag ik met gemak 3x in de week in het ziekenhuis voor een CTG omdat ik haar niet voelde.
Dat maakte me onwijs onzeker en toen ik dit bleef aangeven hebben ze met 37 weken haar gehaald… maar toen begon ik zelf al.
Na de geboorte bleek ik een placenta van 7cm dik te hebben, dus het was ook niet zo gek dat ik niks voelde!

Reply
Roxanne 4 mei 2016 - 07:40

De mijne lag achter en ik kon Marcel ook al voelen met 14 weken. Ook dat waren vooral kleine plopjes enzo maar zo lief en leuk! 🙂

Reply
Merel 3 mei 2016 - 07:41

Voorkant bij 1 en 3, bij 2 aan de bovenkant. De eerste keer schopte dochterlief dwars door de placenta heen voor mijn gevoel. Zag regelmatig voeten verschijnen en mijn buik golfde, ondanks voorliggende placenta. Bij de derde was dat stukken minder. Uiteindelijk zie ik dat ook in t karakter terug, 1 is explosiever/temperamentvol en 3 veel rustiger. En 2 was een beetje lui haha. Die moest ik soms porren om wat beweging te veroorzaken. Maar wat je zegt over die beweging voelen herken ik inderdaad, als de placenta voor ligt voel je dat echt veel minder (snel).

Reply
MetMirjam 2 mei 2016 - 21:21

Bij mij zat de placenta aan de achterkant, waar ik ook heel blij mee was! Zo kon ik haar over het algemeen goed voelen (en soms een beetje te goed)

Reply
Jessica 2 mei 2016 - 21:16

Wat een verschil zit daar dan tussen als ik zo je artikel lees… Wel heel mooi dat je het allebei mee hebt mogen maken en zelf dat verschil heb mogen ervaren

Reply
Anna 2 mei 2016 - 18:43

Mijn placenta ligt aan de voorkant. Ik voelde haar toch wel rond 17 weken. Nu inmiddels 32 weken en voel haar schopjes en duwtjes (links en rechts, onder en boven) en mn buik golft in de avonden! Weet niet of dit bij de meeste vrouwen zo is, maar volgens mij verschilt het nogal.

Reply
Mathiske's mama blog 2 mei 2016 - 17:22

Bij mij lag de placenta aan de achterkant. Ik kon ze met 17 weken ook al wel goed voelen, en inderdaad op gegeven moment ook zo’n golvende buik

Reply
Desiree 2 mei 2016 - 10:25

Hij lag voor! Maar heb wel een golvende buik gehad en de schopjes deden soms echt heel erg pijn.

Reply
Angela - Mama met passie 2 mei 2016 - 09:49

Mijn placenta lag aan de achterkant. Ik voelde haar voor het eerst bij 17 weken en 5 dagen en mijn man aan de buitenkant zo’n twee weken later. Ik had inderdaad zo’n golvende buik en er heel veel filmpjes van gemaakt hihi. Mijn dochter lag ook in stuit en wisselde nog al eens, dus dat was heel erg pijnlijk.

Reply
Janske 2 mei 2016 - 09:45

Nu voor de tweede keer weer voor. Ik voel baby 2 wel veel eerder, maar dat komt ook omdat ik het nu echt herken.

Reply
Marijke 2 mei 2016 - 09:09

1x voor en 1x achter. En het was idd een groot verschil. Bij A dan ook een extra echo gehad omdat ze bij de verloskundige het hartje daardoor de eerste keer ook niet goed konden horen.

Reply
Mèlanie 2 mei 2016 - 08:40

Bij mij lag die aan de voorkant, ik voelde Liam pas met 20 weken voor het eerst schoppen. Ook verder in de zwangerschap voelde ik Liam maar af en toe, toen hij eenmaal ingedaald was lag hij overduidelijk met zijn billen naar rechts toen kreeg ik een vervormde buik. Maar trappen en duwen nee nooit gehad of gevoeld

Reply
Kelly 2 mei 2016 - 08:38

Bij ons lag die aan de achterkant. Ik heb geen idee hoe het verschil voelt, omdat Eva onze 1e is. Zo te lezen hebben wij de goede kant getroffen!

Reply
Anke Boonen 2 mei 2016 - 08:34

Bij de eerste lag de placenta voor. Hier last gehad van hele erg rugpijn (nierstuwing) en bij de jongste placenta achter..wat een golvende buik had ik! Erg mooi om echt het verschil te merken en te zien!

Reply
Charlotte 2 mei 2016 - 08:31

Bij mij lag hij ook aan de achterkant volgens mij (Ik weet het niet meer precies, erg hè) Ik voelde wel vanalles maar had er niet echt pijn van dus dat was wel fijn!

Reply
Michelle 2 mei 2016 - 07:33

Mijn placenta ligt aan de voorkant waardoor ik Frummel inderdaad wat later voelde; zo rond de 19e week. Dat heeft hij overigens later dubbel en dwars ingehaald. Die golvende buik en dat continue geschop en gedraai heb ik ook heel erg gevoeld.

Reply
Channa 2 mei 2016 - 07:15

Beide keren aan de achterkant, dus geen idee of het heel anders voelt, maar dat geloof ik best!

Reply
Alicia 2 mei 2016 - 07:05

Met 10.5 weken, wow dat is echt vroeg! Ik had de placenta bij de eerste ook voor liggen en voelde de baby ook pas rond 20 weken. Bij de tweede wel eerder maar denk dat dat eerder was omdat ik het gevoel beter wist te herkennen 🙂

Reply
Jolanda 2 mei 2016 - 06:50

Toevallig heb ik de placenta nu aan de voorkant. Ik voelde inderdaad iets later de “echte” schopjes. De plopjes voelde ik wel al rond de 14e week. Bij de andere 3 zwangerschappen zat de placenta aan de achterkant. Maar die golvende bewegingen heb nu evengoed hoor. Ik merk eigenlijk niet veel verschil.

Reply
Joyce 2 mei 2016 - 06:49

Ik ben heel benieuwd, bij Luuk lag mijn placenta aan de voorkant en nu aan de achterkant. Hopelijk merk ik ook verschil! 🙂

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.