Personeel en reiskosten: hier moet je op letten

by Tamara

Met de versoepelingen in zicht kunnen we binnenkort weer meer naar kantoor. Dit betekent ook dat we weer vaker het openbaar vervoer zullen gaan gebruiken. Ben je in het bezit van een (kleine) onderneming? Dan is dit een goed moment om te inventariseren welke reiskosten je als bedrijf kunt verwachten wanneer je personeel weer meer naar kantoor komt. Lees dit artikel door om erachter te komen waar je rekening mee kunt houden!

Reiskosten in kaart brengen

Met de verwachte veranderingen op het gebied van thuiswerken is aan ondernemers gevraagd om de verwachte reiskosten per 1 januari 2021 opnieuw in kaart te brengen. Voorheen mochten werkgevers namelijk thuiswerkdagen nog opgeven bij de reiskosten, maar dit is niet meer het geval. Daarom is het belangrijk om goed na te gaan welke werknemers daadwerkelijk weer (meer) gaan reizen en welke werknemers alsnog thuis zullen werken. Zo voorkom je later een belastingschuld voor je bedrijf.

Verschillende vervoersmiddelen

Niet iedere werknemer heeft een rijbewijs en sommigen zullen dan ook liever met het openbaar vervoer gaan. Weer andere werknemers zullen niet in de buurt van een station wonen en gebonden zijn aan de auto. Maak daarom de balans op om te zien hoeveel je kwijt zal zijn aan de specifieke reiskosten. Als tijdens de pandemie is gebleken dat thuiswerken voor jouw bedrijf een goede oplossing was, kun je ervoor kiezen om dit aan te houden. Op deze manier bespaar je op de reiskosten.

Zoek een duurzaam alternatief

Het is tegenwoordig erg populair om zo groen mogelijk te ondernemen. Hier kun je dan ook rekening mee houden bij het in kaart brengen van de reisgewoonten van je personeel. Je wil dan dat je personeel zo min mogelijk met de auto naar het werk komt. Moedig ze dan aan om te gaan carpoolen. Mondkapjes bedrukken is dan een goed idee, dit maakt het carpoolen in verband met corona een stuk veiliger. Doordat collega’s met elkaar meerijden wordt er één auto minder gebruikt en heb je minder reiskosten. Wonen veel werknemers in de stad waar je onderneming zich bevindt? Stimuleer ze dan om op de fiets of lopend naar het werk te komen. Je kunt dan paraplu bedrukken met het bedrijfslogo. Deel ze vervolgens uit zodat je personeel met slecht weer toch de straat op kan. Dit zorg ook nog eens voor extra zichtbaarheid van je bedrijf!

  

Onderzoek abonnementen

Het is verstandig om uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn op het gebied van zakelijk reizen. Zo heeft de NS een speciale business card voor zakelijke reizen. Het voordeel hiervan is dat de gegevens van je werknemer allemaal op één kaartnummer staan en dat je geen abonnementskosten betaalt. Je betaalt dan alleen voor de gemaakte reiskosten. Daarnaast zijn andere zaken makkelijk te regelen, zoals een OV-fiets, maandelijkse facturering en declaraties. Moeten je werknemers ook naar klanten? Overweeg dan om ze een auto via de zaak te laten leasen. Ook dan betaal je maandelijks een vast bedrag en ben je verzekerd van onderhoud en reparatie wanneer dat nodig is.

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.