Over Flessenloeders en Borstvoedingmonsters.

by Tamara

Als er iets is waar wij vrouwen goed in zijn dan is het wel andere vrouwen veroordelen op hun keuzes. Zeker in dit digitale tijdperk waarin je iedereen vanachter je schermpje makkelijk de ergste dingen kunt verwijten, komen dit soort onnozele discussies steeds vaker voor. Ik kwam laatst zelfs een term ervoor tegen, namelijk: ‘Mommywars’. Heel erg toepasselijk, aangezien die hevige strijd tussen moeders soms nog het meeste wegheeft van een oorlog.

Flessenloeders en Borstvoedingmonsters.

Je hebt een heleboel discussies tussen moeders. Zo kom je discussies tegen over samen slapen, wel of niet laten huilen en je kind dragen of of in de kinderwagen vervoeren. Maar een discussie die altijd nog het meeste ophef oplevert is toch wel de borst/flesvoeding discussie.

JE VERGIFTIGT JE KIND!

Wij moeders mogen het dan nooit met elkaar eens zijn, maar er is 1 ding wat we allemaal willen en dat is het beste voor ons kind. Hoe je dat invult moet je zelf weten, maar over het algemeen komt het erop neer dat we heel erg van onze kinderen houden en niet juist expres dingen gaan doen die niet goed voor onze kinderen zijn toch?

Een paar jaar geleden was ik behoorlijk actief op een forum waar het er soms af en toen nogal verhit aan toe ging. Er waren daar een paar dames aanwezig die nogal heel erg actief Pro-bv waren en die zich geroepen voelden op elke vraag waar het woord borstvoeding in voor kwam te reageren. Deze dames gingen vreselijk ver in hun discussies, hele artikelen over wat er allemaal niet goed was aan flesvoeding kwamen voorbij, plus welke verschrikkelijke dingen flesvoedingsmerk X wel niet had gedaan in een land in Afrika (die werd er altijd bijgehaald, geen idee waarom).

Natuurlijk gingen de dames die als dan niet bewust voor flesvoeding hadden gekozen daar keihard tegenin. Er gingen heel wat scheldwoorden heen en weer van : ‘Je houd je kind bewust klein!’ tot ‘Je vergiftigd je kind!’ Het was dan ook niet zelden dat er weer een moderator voorbij kwam om de vraag te verwijderen.

Waarom al die verwijten?

Nu  is dat forum al een tijdje niet zo actief meer, maar ik zag laatst onder een vraag op facebook ( een doodnormale vraag, ik weet niet eens meer waar het over ging) een ware rel ontstaan tussen moeders van beide kampen waarbij er ook weer druk op elkaar gereageerd werd. De moeders die flesvoeding geven kwamen met hun: ‘Mijn kinderen krijgen flesvoeding en ze worden er hartstikke groot op en zijn nooit ziek!’ argument, terwijl de borstvoedingsmoeders met hun: ‘De band met mijn kind is veel sterker door borstvoeding en bovendien is het veeeeel gezonder!’

Al gaf je hem cola!

Ik klik het aan en lees het, verbaas me ontzettend over de discussie en ga weer verder met mijn dag, zonder te reageren. Waarom? Nou omdat ik zo’n borstvoedingsloeder ben die het geen bal uitmaakt dat een ander flesvoeding geeft. Het is GEWOON BABYVOEDING! Niks meer en niks minder. Al gaf je je kind cola! Who cares? Oké, je kunt het beter niet doen, maar het zijn toch helemaal mijn zaken niet?

Ik heb het voorbeeld al eens eerder gebruikt, maar denk je echt dat je verschil kunt zien tussen een baby die borstvoeding krijgt en een baby die de fles krijgt? Dat ze later als ze op 16 jarige leeftijd bij school staan een discussie houden over dat ze vroeger borstvoeding hebben gehad dus veeeeel beter brommer kunnen rijden en dat ze omdat ze flesvoeding hebben gehad veeeeel beter een boeren kunnen laten? Kun je het je voorstellen?

Dus medemoeders, zullen we nou even voor eens en voor altijd afspreken dat we dit niet meer doen? Steek die tijd die je kwijt bent met discussieren maar in iets nuttigs, ga je kind voeden ofzo.. Of als je het echt niet meer weet begin een blog 😉

 

Hoe denk jij over deze discussies? Maak je je er ook wel schuldig aan of kan het je net als mij geen ene bal schelen wat andere moeders aan hun kroost geven? Ik lees het graag bij de comments!

Misschien vind je dit ook leuk

35 comments

Anneke 4 mei 2016 - 09:25

Hahaha! Zalig neergepend! 😀
Seriously, who gives a f*ck? Ik gaf de mijne vanaf dag 1 de fles. Borstvoeding, het zei me gewoon niet echt iets. En wat maakte het me uit wat een ander deed met haar kind. Of wat ze nu doen met hun kind. Iedereen doet toch zijn zin? En wat ze denkt dat het beste is voor haar kind? Je merkt het wel gauw, hoor, wat het beste is voor jouw eigen kind. Over iemand anders zijn/haar kind moeten wij niet oordelen, we zijn er namelijk niet 24/7 bij en hebben dus geen flauw idee wat dat kind precies nodig heeft en wat de ouders wel of niet kunnen doen/geven.
Leven en laten leven, toch zoiets mooi 😉

Reply
Romana 22 april 2016 - 10:21

Heel herkenbaar inderdaad. Toen ik zwanger was werd er al gezegd hoe goed bv was. Ik heb de eerste 6 maanden bv gegeven en daarna afgebouwd en kreeg ik van niet moeders te horen dat ik snel moest overstappen op fv want daar was het wel tijd voor en anders werd mijn kind aanhankelijk zus en zo. Mijn ergenis voor ongevraagd advies is aardig hoog, maar vooral van jonge meiden die zelf geen moeder zijn… dat ergert me nog meer. Natuurlijk is het advies goed bedoelt, maar als ik advies nodig heb vraag ik het wel… niet alleen over bv maar over alles… alsof wij zwangere/moeders onze eigen research niet doen en niet onze eigen mening kunnen vormen en goed bedoelde keuzes maken voor ons kleintje…

Reply
Lilian 21 april 2016 - 19:19

Ik snap niet waar iedereen zich zo druk om maakt, iedereen doet het op zijn eigen manier en moet doe waar zij achterstaat! Je wilt toch zelf ook niet dat er wat over jou gezegd wordt, wat je wel en niet moet doen. Doe dat dan ook niet bij andere!

Reply
Manouk 21 april 2016 - 18:16

De discussies zijn opzich nog niet zo erg vind ik, maar wel op de manier hoe mensen (in dit geval vooral moeders) hun mening geven. Namelijk heel defensief en vaak laten ze de ander niet in hun waarde. Het is wel een feit dat borstvoeding beter is, MAAR dit kan ook op een normale manier aangegeven worden. En als iemand toch bewust voor kunstvoeding kiest dan vind ik dat diegene ook in haar waarde gelaten moet worden. Want kunstvoeding is hoe dan ook niet slecht. Ik deel liever mijn ervaringen hoe ik borstvoeding zie en welke voordelen ik vind dat het geeft dan dat ik iemand ga aanvallen, omdat die kunstvoeding wil gaan geven.

Reply
Eline 21 april 2016 - 17:24

Ik word zo ontzettend moe van al die discussies. Als we elkaar eens zouden steunen en aanmoedigen, ik denk dat daar de wereld een stuk leuker van wordt. Uiteindelijk gaat het maar om één ding: dat onze kinderen worden gevoed en gelukkig en gezond zijn!

Reply
Bodil 21 april 2016 - 14:40

Echt zo’n onderwerp waar iedereen altijd een mening over heeft. Prima om je mening te geven, maar dan wel wanneer daar om gevraagd wordt of er echt een goede aanleiding voor is. Zo zonde van je tijd en energie om je druk te moeten maken wat andere mensen wel en niet goed vinden. Je kiest wat jij het beste vindt voor je kindje, binnen de mogelijkheden die je daar toe hebt. Blij om te lezen dat er gelukkig nog meer mama’s zo over denken.

Reply
Kim 21 april 2016 - 14:24

Ik hou me afzijdig van de discussies, al voel ik de druk van buitenaf wel. Ik geef borstvoeding, maar met moeite, ik kolf nu alles en geef het via de fles. Dit enerzijds omdat ik genoeg productie heb en kolven vrij makkelijk gaat, anderzijds dat ik enige druk voel van buiten af.
Ik ben van mening dat iedereen moet doen waar ze zich goed bij voelen. Het belangrijkste is dat je gelukkig bent met de keus die je maakt. Een gelukkige moeder is volgens mij ook een gelukkige baby!

Reply
Mendy 21 april 2016 - 13:26

Vreselijk die discussie. Ik had genoeg melk, maar een baby die ziek bleek te zijn. Hij moest naar het ziekenhuis met 12 dagen oud, en aan de medicijnen. En dan droogt de boel wel op als je uiteindelijk thuis bent
De commentaren die ik kreeg, doorzetten, je doet niet genoeg moeite, en je weet niet dat moedermelk veel beter is
Ik kreeg zelfs een boek over borstvoeding van de buurvrouw. Mijn zoon wilde zelf niet meer na het ziekenhuis verblijf.
Iedereen in zijn waarde laten, en die discussie lekker negeren

Reply
Cassandra 21 april 2016 - 12:19

amen to this!

Reply
Isa Nijholt 21 april 2016 - 10:51

Helemaal mee eens, leuke blog! Ons kindje is er nog niet eens en de discussies beginnen nu al. Let wel: niet met mij, maar tegen elkaar, waar je bij bent als nieuwbakken bijna-mama… Laat het me lekker even zelf uitzoeken. Mij maakt het echt niet uit welke vriendin welke voeding geeft of heeft gegeven. Maak je dan ook niet druk over mijn keuze(s). Scheelt echt zo veel tijd… 😉

Reply
Ineke 21 april 2016 - 10:36

Truth!!
Ik kan mij ook zo ergeren aan zulke discussie’s. Ik ben één van de weinige die bv (nog) geeft van mijn vriendinnen. Maar ben met hen nooit gesprekken aangegaan over dat ze zeker bv moesten geven of aan co sleepen moesten doen. Integendeel vaak begin ik zelfs nooit over die onderwerpen gewoon omdat sommige ook mijn beslissing niet begrijpen. Ik doe waar ik mij goed bij voel en dat moet iedereen doen, ongeacht wat anderen denken.

Reply
MetMirjam 21 april 2016 - 10:32

Ik kan me er ook zo an ergeren.. Laat de ander toch doen wat ze zelf het prettigst vindt! En ook al heb je er een mening over – je hoeft hem niet te uiten (helaas een hele lastige voor velen..)

Reply
Arianne 21 april 2016 - 09:55

Wat een leuke blog om te lezen! Leuk geschreven en zo herkenbaar!
Zelf had ik tijdens mijn zwangerschap veel meer last van mijn astma en werd door de longarts geadviseerd mijn kindje zolang mogelijk bv te geven.
Na ziekenhuisopname, absolute rust, zwangerschapsvergiftiging en ook na de bevalling complicaties onwijs mijn best gedaan…….en met veel pijn, moeite en doorzettingsvermogen is het gelukt. Super trots, omdat ik bang was als ik het niet zou doen en mijn zoontje wel exceem oid zou krijgen ik me schuldig zou voelen.
Om me heen vond iedereen er iets van…..juist knap, maar ook kreeg ik te horen….die bv gaat ten koste van jezelf. Ben je geen leukere mama als je stopt met bv.

Juist daarom oordeel ik niet over andere. Hangt maar helemaal van de situatie af en zelf vond ik het zo lastig dat iedereen er wat van vond!

We moeten wat liever voor elkaar zijn!!

Reply
Michelle 21 april 2016 - 09:36

Zo mee eens! Hier is onze baby nog niet eens geboren, maar de commentaren zijn nu al niet van de lucht. ‘Ik neem aan dat je wel borstvoeding gaat geven? Is gewoon écht het beste voor je kind’ is by far de meest genoemde. Ik word er vooral moe van. Ik begrijp sowieso niet waarom iedereen per se overal iets van moet vinden, en al helemaal niet als het een persoonlijk onderwerp als babyvoeding betreft. Als we nou gewoon allemaal doen wat goed voelt en wat goed is voor ons kind, is het toch helemaal oké?

Reply
Jaklien 21 april 2016 - 09:24

Heel fijn artikel en volkomen mee eens!!

Reply
Mathiske's mama blog 21 april 2016 - 09:18

Het maakt geen bal uit. Als moeder kies je altijd voor je kind wat die keuze ook is.

Reply
evecee 21 april 2016 - 08:59

Verschrikkelijk dat er altijd zo gereageerd word op welke manier je je kindje voed. Ik heb er na 2 maanden voor gekozen om van bv naar fles voeding over te gaan. Omdat ik dacht dat mijn kleine man te weinig binnen kreeg en daarbij vond ik het ook een hele verademing, zowel mijn zoontje en ik waren een stuk meer relax. Ik heb dit nooit echt durven uitspreken aangezien ik al de reacties voor me zag met mama’s die zouden reageren hoe slecht ik wel niet ben aangezien ik er zo maar mee stopte en er genoeg moeders zo graag willen en waar het echt niet bij lukt. En ik er “zomaar” mee gestopt ben.
Laats was er een moeder bij de baby yoga en die zei zo heerlijk “god no breastfeeding” ik vind het zo fijn hoe open ze er over praatte en zich er totaal niet voor schaamde! En zo zou het ook moeten zijn, iedereen doet waar hij zich goed bij voelt en dat moet iedereen respecteren vind ik.

Reply
Joyce 21 april 2016 - 08:50

Och, die vreselijke discussie altijd. Ik word er echt heel heel heel erg moe van.
En ook nu gaan mensen alweer vragen wat voor voeding ik ga geven. Voortaan beantwoord ik deze vraag met “babyvoeding”. Ben benieuwd naar de gezichten die ze dan zullen trekken 😉

Reply
Esther 21 april 2016 - 08:34

Ah, wat een fijn artikel.
Ieder doen waar je je goed bij voelt.
Mij is het niet gelukt om bv te geven, heb er echt alles aan gedaan… En opmerkingen over bv is beter, iedereen kan het als je maar wilt of flesvoeding is vergif kwetsen mij altijd. Tuurlijk weet ik heus wek dat bv de natuur is en het beste voor je kindje maar hey, ik wil ook het beste! Leven en laten leven!

Reply
Zoë 21 april 2016 - 08:32

Mooi stuk!
Hier bv geprobeerd maar door geklungel en slechte voorlichting in het ziekenhuis was de bv niet opgang gebracht. Ik had beter naar mijn instinct moeten luisteren maarja na een lange bevalling en denkende dat je in het ziekenhuis goede begeleiding krijgt liep dit anders.
Eenmaal thuis kwamen we in een mega stress omtrent voeding. De bv kwam niet meer op gang en mijn meisje moest voeding hebben, helemaal aangezien het de heetste week vh kaar was. Dus gekozen voor kv/fv.
Ik vind het zeker jammer dat de bv niet is gelukt maar dit was de beste keuze op dat moment voor mijn meisje, ik heb er ook geen spijt van.
Treurig vind ik de discussies over bv of kv, je weet niet waarom een moeder deze keuze maakt, het kan erg pijnlijk zijn om deze keuze te veroordelen als je het verhaal erachter niet kent.

Reply
kim 21 april 2016 - 08:23

Toon wat meer begrip voor elkaar.
Veroordeel iemand niet die gelijk flesvoeding gaf of überhaupt flesvoeding geeft niet, want vaak weet je de reden helemaal niet
Veroordeel iemand die borstvoeding geeft niet, je hebt geen idee hoeveel pijn die mama’s soms lijden die mama’s elke dag pijn voor een paar druppels melk.

De floesvoeding/borstvoeding discussie zal denk ik nooit stoppen.
Mijn mening zowel flesvoedingsmama als de borstvoedingsmama’s zijn uiteindelijk evenveel mama

Reply
Mer 21 april 2016 - 08:21

Zoals ik hierboven lees in sommige reacties dat men vindt dat een moeder borstvoeding wel kan of zou moeten proberen vind ik al te ver gaan. Dat vind ik al een mening hebben over een ander, ikzelf bent anti borstvoeding en al mijn kinderen kregen vanaf begin flesvoeding. Iedereen kiest voor zichzelf het beste, en dat is goed genoeg. Laat iedereen zich met zijn eigen leven bemoeien!

Reply
Bregje 21 april 2016 - 08:18

Ik vind al die discussies zo vermoeiend! Lekker je eigen plan trekken en doe n wat gord voelt. En dat is soms verdomd lastig met al die meningen en discussies, terwijl je zelf een wandelende hormoonbom bent…

Reply
Saskia 21 april 2016 - 08:17

Tjah ieder zijn ding. Moeders zouden elkaar juist moeten helpen in plaats van elkaar zo te bekritiseren.

Reply
Jolanda 21 april 2016 - 08:06

Iedereen moet doen waar ze zich goed bij voelen. Soms heb je geen keuze en is flesvoeding de enige optie. Ikzelf heb alle 3 mijn kinderen bv gegeven (de oudste 9 mnd de middelste 3mnd en de jongste zelfs 2 Jr en 9 mnd!) Nu ben ik zwanger van de 4e en ga ik weer voor de bv. Mocht dit niet lukken om een of andere reden dan gaan we gewoon voor de flesvoeding zonder dat ik me daardoor slechter door voel! Ik laat me absoluut niet beïnvloeden door anderen en hun mening. Wij doen wat wij zelf prettig vinden!

Reply
Simone 21 april 2016 - 08:00

Goed stuk! Ik ben het helemaal met je eens. Maar ik kan me ook vinden in wat esha zegt: Ik kan het moeilijk begrijpen als iemand zonder het ooit te hebben geprobeerd, borstvoeding al afschiet. Maar zou ik daar ooit wat van zeggen? Nee, want het is mijn zaak niet. Iedereen moet het zelf weten. Ik geloof dat iedere moeder bij het volgen van haar eigen gevoel, in de meeste gevallen de juiste keuze maakt.

Reply
vicky 21 april 2016 - 07:44

Ieder moeder doet wat ze wilt, maar daarom moete we elkaar niet bekritiseren. Mijn 2dochters hebben zowel BV als FV gekregen puur omdat ik niet genoeg melk meer produceerde en ze zijn alle 2 groot geworden dus wat maakt het nou eigenlijk uit? Sommige moeders vergeten dat er mama’s zijn die totaal geen BV kunnen geven. Ieder heeft zen mening en moet ook die van een ander kunnen accepteren.

Reply
Esha 21 april 2016 - 07:38

Ik ben van mening dat je borstvoeding in ieder geval wel kan proberen. Dat het sommige moeders niet lukt, niet bevalt of whatever is prima, maar het is wel de natuur. Super fijn dat er zon goed alternatief is ontwikkeld (dat natuurlijk niet kan tippen aan borstvoeding ;)) maar ik vind het persoonlijk moeulujj voor te stellen dat je het als moeder nieteens wil proberen. Ik zou echter nooit een felle discussie starten en merk ook echt juist weerstand van flesgevende moeders richting mij en niet andersom. Ieder zijn ding toch? Leef en laat leven.

Reply
Nicole 21 april 2016 - 07:37

Ik heb drie maanden borstvoeding gegeven maar vond het vreselijk. Flesvoeding was een verademing wat mij betreft. Gelukkig nooit negatieve reacties ondervonden.

Reply
demallemolenmoeder 21 april 2016 - 07:33

Nee, ook ik snap het niet. Echt niet!

Reply
Charlotte 21 april 2016 - 07:18

Ik snap dus ook het nut van die discussies niet! Laat iedereen toch lekker in zijn waarde inderdaad

Reply
Channa 21 april 2016 - 07:15

Ik irriteer me er ook mateloos aan. Ieder zijn keuze toch?! Dat je het misschien niet eens bent met de keuze van een ander, tja daar moet je dan maar mee leren leven.

Reply
Lonneke 21 april 2016 - 07:01

Precies! Het slaat nergens op, iedereen doet het op zijn of haar manier en iedereen doet hetgeen wat goed voelt. Ik vond het erg jammer dat ik geen borstvoeding mocht geven, was benieuwd hoe het voelde want het lijkt me wel een heel intiem moment samen!

Reply
Neelke 21 april 2016 - 06:55

Leven en laten leven… en vooral: respect voor elkaar en elkaars keuzes. Sowieso vind ik een (normale) discussie iets tussen mensen die elkaar kennen. In een vriendengroep of als familie, bijvoorbeeld. Dan mag je in elk geval hopen dat dat respectvol gebeurt.

Reply
ByLeen 21 april 2016 - 06:50

Amen!!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.