Over die ellendige moedermaffia.

by Tamara
moedermaffia

Elke kersverse moeder krijgt ermee te maken, van die meer ‘ervaren’ moeders (althans proberen ze over te komen) die zoveel kritiek op je hebben dat je je eigenlijk meteen afvraagt of je het allemaal wel goed doet. Geef je borstvoeding dan hebben ze commentaar want dat is ouderwets en onhandig, geef je flesvoeding dan ben je de slechtste moeder ooit want die flesvoeding is puur vergif. Slaap je samen met je kind dan verwen je hem of haar en leg je hem in zijn eigen bed dan wordt je nog net niet aangeklaagd voor kindermishandeling. Draag je je kind dan maak je je kind lui en stop je hem in de buggy of nog erger, laat je hem lopen? Dan ben je de meest ontaarde moeder op aarde! Zal ik nog even doorgaan? Dus vandaag een blog over die ene groep moeders die altijd commentaar heeft op andere moeders, namelijk : De moedermaffia.

Over die ellendige moedermaffia.

De moedermaffia is eigenlijk op te delen in een paar groepen. De moeders met meerdere kinderen die neerkijken op moeders met minder kinderen dan hen, de moeders die alles precies volgens het boekje doen en iedereen die daar buiten valt verafschuwen(oftewel de geitenwollensokken) en de moeders die eigenlijk lak aan alles hebben en de moeders uit de voorgaande categorie een stelletje overbezorgde zenuwfreaks vinden. Ongetwijfeld zijn er nog wel meer groepen, maar dit zijn volgens mij wel echt de hoofdgroepen van de moedermaffia.

Allereerst de moeders met veeeeel kinderen en veeel ervaring. ( de Betweters).

Je zou denken dat je bij deze groep moeders wel terecht kunt met je zorgen over slapeloze nachten en krampjes en neverending snotneuzen, maar niets is minder waar. Soms tref je een goede die je wel even te woord staat, maar meestal krijg je opmerkingen als: ‘Och, ja waar je je al niet druk over kan maken bij je eerste he? Dat is bij een tweede ( derde, vierde of vijfde) wel anders!’ ‘ Wacht maar tot ze groter is! Dan heb je pas ellende’ ‘Ach, dat snap jij toch niet, alleen als je ook meerdere kinderen hebt!’ Kortom, allemaal dingen waar je niks wijzer van word, behalve dan dat moeders met meeer kinderen het veeeel zwaarder hebben dan jij. ( Oké, hier maak ik me ook schuldig aan)

De moeders die alles volgens het boekje doen. ( de Geitenwollensokken).

Van die moeders waar je al moe van wordt als je een tijdje naar ze kijkt. Moeders die koste wat het kost borstvoeding willen geven (het liefst tot het kind naar de middelbare school gaat), die hun kindjes alleen zelfgekweekte , gestoomde en geprakte groenteprutjes geven en die hun hele social media volspammen met:  ‘Jantje is vandaag 52 maanden, 3 weken en 4 dagen en krijgt nog borstvoeding!’ Moeders die hun kinderen alleen in biologisch gekweekte katoenen en ‘eerlijke’ kleding laten lopen en die hun kind het liefst tot hun vijfde in een doek op hun rug knopen.

Weetje? Daar is helemaal niks mis mee, ze willen ongetwijfeld het beste voor hun kind en wat ik daarvan vind laat ik lekker even buiten beschouwing, maar zodra ik mijn kind dan zo’n koekje in de vorm van een lief klein konijntje geef en ik dan meteen een preek krijg over het vergif dat ik mijn kind zojuist gaf, dan behoor je zeker toe aan de moedermaffia!

De moeders die gewoon maar wat doen, maar wel overal commentaar op hebben.

Deze groep moeders is denk ik nog wel het vervelendst. Een groep moeders die altijd en overal commentaar op andere mensen heeft, werkelijk alles beter weet en alle regels aan hun laars lappen. ‘Ach dat ene glaasje in de zwangerschap? Dat kan toch best?’ ‘Ik eet gewoon softijs/filet/biefstuk hoor, dat deed mijn oma/buurvrouw/achternicht ook en die kinderen waren allemaal gezond!’ Moeders die zich wel aan ‘de regeltjes’ houden zijn maar belachelijk en overbezorgd. Het gekste is nog wel dat wanneer er bij deze moeders eens iets fout gaat, dat het dan iedereens schuld is, behalve die van hunzelf.

 

Tja, en zo kunnen we nog wel even doorgaan over andere moeders, oftewel de moedermaffia. Het ergste is nog, dat ik me er ook wel eens schuldig aan maak. Mensen bekritiseren op dingen die ik zelf ook helemaal fout doe, of mezelf een stuk beter voelen dan andere moeders. Maar ik denk dat iedereen dat wel heeft toch?

Kun jij je ook zo ergeren aan de zogeheten moedermaffia? Of heb jij stiekem ook wel eens kritiek op andere moeders terwijl je zelf ook genoeg fout doet? Ik lees het graag!

 

Misschien vind je dit ook leuk

8 comments

Catharina 29 april 2019 - 00:28

Wat een geweldige post. Heel erg bedankt voor het delen van

Reply
Anneke 14 juli 2016 - 20:59

Hahaha! Zalig geschreven! 😀
En heel herkenbaar. Ik word in m’n heel dichte omgeving omringd door ‘geitenwollensokken’ die het oh zo nodig vinden bij ieder koekje of iedere pitloze druif die ik onze koters voeder al commentaar te geven.
Ik heb dan altijd zoiets van ‘Ik sta toch ook niet tegen je te lullen dat ik het misschien niet zo verstandig vind dat je je kind veganistisch opvoedt?! I don’t give a sh*t, ‘t is jouw kind tenslotte!’ 😀
Ach, ik laat ze maar doen en geef ze af en toe es een fameuze Anneke-blik. Houden ze direct weer op.
Voor een dag of twee… 😀

Reply
Leonie van Mil 14 juli 2016 - 11:06

Hahaha wat een heerlijk sarcastisch artikel. Maar wel heel erg waar. Ook ik kan verschrikkelijk commentaar hebben op anderen, maar zelf het commentaar absoluut niet accepteren hahaha, Toen ik zwanger was, kon ik mij al rot ergeren aan die goedbedoelde, ongevraagde adviezen. En die kleine van mij is nu 3 maanden. Iemand zei tegen mij dat een baby best even mag huilen voor het slapen. Als de kleine van mij gaat slapen, moppert hij soms ook wel en laat ik hem ook. Maar ik vond zijn huiltje anders dan normaal en dus reageerde ik daar op. Wat bleek: hij werd ziek. Mag ik dus alsjeblieft zelf bepalen wanneer ik mijn kind voor het slapen laat huilen en wanneer niet!!!

Reply
Michelle 14 juli 2016 - 08:22

Ik vind het zo jammer dat het inderdaad zo werkt. Altijd en eeuwig die kritiek op elkaar. Als iedereen nou gewoon lekker zijn ding doet en respecteert dat iemand anders een andere keuze maakt voor zijn kind zou het er een stuk gezelliger aan toegaan soms. Ik geloof echt dat iedere moeder het beste wil voor z’n kind. Daar kan volgens mij niets verkeerd aan zijn.

Reply
Nicole 14 juli 2016 - 07:57

Sja allemaal vrouwen hè en die hebben allemaal kritiek op elkaar. Zo werkt het nu eenmaal. Zelf heb ik vooral last gehad van de generatie voor ons, niet eens zozeer van mijn eigen generatie.

Reply
Merel 14 juli 2016 - 07:03

Doet me denken aan de peuterspeelzaal van mijn oudste, hoorde bij de vrije school (overigens verder echt fantastisch, maar sommige ouders….) Dat je stoomt, draagt, borstvoedt etc zegt namelijk niets over hoe je kind opgroeit. Als je daar je tijd insteekt en vervolgens constant op zalvende toon vraagt of Petertje toch alsjeblieft kan stoppen met het inslaan op een medepeuter, dan geloof ik dat je ergens de plank misslaat door commentaar te hebben op anderen.

Daarom vind ik dat je moet leven en laten leven. Hoewel ik natuurlijk ook het mijne denk van sommige andere ouders, maar je hoeft niet alles uit te spreken. Behalve over de moedermaffia althans ?

Reply
Anne 14 juli 2016 - 07:00

Dat het woord moeder en maffia überhaupt al gecombineerd is ooit vind ik al bizar.
Als iedereen elkaar nu eens in haar waarde laat, ongeacht de keuzes die iemand maakt.. ik vind wel, dat je goede info nodig hebt om een goede keus te maken, dus die probeer ik andere moeders vaak ook te geven vanuit de ervaring die ik heb.
Helaas wordt ik dan ook vaak ik de hoek gekeken bij die fanatieke BV moeders ( vind BVmaffia zo’n rotwoord)

Zonde dan er zo’n kampen bestaan in het moederschap, omdat we denk ik allemaal het zelfde willen.. dat ons kind een fijne liefdevolle veilige gezonde opvoeding krijgt.

Reply
simpel, met een snufje liefde 14 juli 2016 - 06:33

Ik heb er een hekel aan maar heb me er ook weleens schuldig aan gemaakt. Ik denk dat het ook bij het leven hoort, iedereen doet het op zijn eigen manier en je bent het altijd weleens oneens met iemand.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.