Onze keuze voor het speciaal onderwijs.

by Tamara

Het 10 minuten gesprek.. Ik denk dat het iets is waar elke ouder met een kind dat naar de basisschool gaat tegenop ziet. Ookal heb je kinderen die ontzettend goed presteren, zo’n gesprek blijft toch altijd een beetje spannend. Zoals ik een tijdje geleden al op mijn blog vertelde, ging vorig jaar het 10 minuten gesprek bij ons niet zo goed. Juist omdat we zelf wel het idee hadden dat het ontzettend goed ging bij Maxim op school, kwam dat best wel als een klap. Zoals ik al vertelde in het andere artikel, presteert Maxim op zich wel goed en hij kan het ook allemaal wel, alleen heeft hij net wat meer herhaling nodig dan andere kindjes en kan hij zich niet goed concentreren in een grote groep. Zeg nou zelf, die klassen van tegenwoordig zijn met soms wel 35 kinderen gewoon belachelijk groot en dan is er ook gewoon geen plek voor 1 op 1 aandacht voor een kind.

CSC_0029 (2)

Aangezien Maxim die extra ondersteuning wel nodig heeft om op een goede manier te blijven presteren, hebben we dus besloten in overleg met zijn leraressen en een pedagoog, dat het misschien beter zou zijn voor Maxim om naar het speciaal basisonderwijs te gaan. Tja, het is een keuze die je niet zomaar maakt. Iedereen wil heel graag dat zijn of haar kind goed presteert en het is best moeilijk om te horen dat het dan ineens niet goed gaat met je kind. Toch vinden wij het het allerbelangrijkste dan Maxim zo goed presteert als voor hem mogelijk is, gewoon fijn op zijn eigen niveau. Bovendien vinden we het juist goed om hem nú al van school te halen, je kunt natuurlijk ook kiezen om te wachten tot het moment dat het echt niet meer goed gaat op school, maar wij willen juist voorkomen dat Maxim doorkrijgt dat hij anders is dan andere kinderen en dingen minder goed kan of snapt.

Ook zijn kinderen natuurlijk keihard tegen elkaar en altijd eerlijk. Ik zeg niet dat het zou gebeuren, maar stel dat hij een spreekbeurt moet houden ( dat moet al in groep 2!) en het lukt hem niet. Straks lachen de andere kinderen hem uit! Dat is echt iets wat ik heel graag voor wil zijn en nog een reden om juist nu deze stap te maken.

Een foto op je eerste dag psz! Maxim moest er ook even bij op!

We merken zelf de laatste tijd dat Maxim zichzelf niet helemaal is. Hij is heel erg moe, huilt heel snel en is gewoon zichzelf niet. Hij was altijd zo ontzettend lief en vrolijk en dat is hij nog steeds wel, alleen dat stralende wat hij altijd had, dat heeft hij nu even niet meer. Ik kan jullie vertellen dat het af en toe mijn hart wel breekt om hem zo te zien. Het is gewoon zo’n ontzettend lieve jongen en hij geeft ons en zijn broertje en zusje zo ontzettend veel liefde. Ik denk dat ik wel eens vergeet hoeveel er in zijn hoofd om moet gaan. Hij is in zijn hoofd op school steeds heel druk bezig met het leren van nieuwe dingen en presteren en als hij thuis komt dan is hij gewoon helemaal op! Maar dan nog neemt hij de tijd om uitgebreid met zijn broertje en zusje te spelen en mij met vanalles te helpen. ik hoop echt, dat hij door deze keuze, straks wat meer rust is zijn koppie heeft en dat hij weer zichzelf wordt.

Op deze nieuwe school werken ze volgens dezelfde lesmethode als op een ‘gewone’ basisschool en hij leert dus gewoon dezelfde stof als andere kinderen, alleen de groepen zijn een stuk kleiner en er wordt meer naar het kind zelf gekeken. De lesstof wordt aangeboden op het niveau van het kind zelf en dat is iets wat me heel erg aanspreekt, dat er meer naar het kind als individu gekeken wordt in plaats van naar de hele groep.

Het blijft een moeilijke keuze en het is niet 1 die je zomaar maakt. Het is namelijk wel een hele belangrijke beslissing die je maakt over de toekomst van je kind! Maar we zijn ervan overtuigd dat Maxim het allemaal wel gaat redden!

Misschien vind je dit ook leuk

30 comments

Daniëlle 9 maart 2016 - 20:48

Een hele wijze en slimme keuze als ik het zo lees! En het gaat niet om ‘goed presteren’, maar om wat het beste is voor je kind! Heerlijk dat hij in het speciaal onderwijs de aandacht kan krijgen die hij zo nodig heeft!

Reply
Mathiske's mama blog 2 maart 2016 - 15:11

Wat moeilijk om zo je kind te zien worstelen met zichzelf en school. Die keus lijkt me ook lastig om te maken, maar ik denk dat door deze keus alles goed komt!

Reply
Elisabeth 2 maart 2016 - 14:39

Heel goed dat jullie er zo over nadenken en dat je er zo open over bent. Ik hoop dat het helpt en dat hij weer zo wordt als eerst.

Reply
Nicoline 2 maart 2016 - 14:34

Heel goed en dapper dat jullie dit doen! In zo’n situatie moet je altijd voor je kind kiezen. Ik hoop dat Maxim het nu beter naar zijn zin gaat hebben.

Reply
Jessica 2 maart 2016 - 14:17

Hebben jullie het al aan hem verteld en hoe? Reageerde hij goed?

Reply
Jessica 2 maart 2016 - 14:05

Wauw wat een moeilijke maar dappere keuze heb je gemaakt. Hopelijk voelt Maxim zich snel op zijn gemak en zien jullie dat jullie een hele goede keuze hebben gemaakt.

Reply
Hanna @ eenbezigbijtje.nl 2 maart 2016 - 12:00

Hopelijk voelt Maxim zich helemaal op z’n plek op zijn nieuwe school, veel succes voor hem!

Reply
Astrid 2 maart 2016 - 11:37

Dit moet best een moeilijke beslissing zijn voor je. Ik ben zelf in eind groep twee naar het speciaal onderwijs (cluster 1, voor slechtzienden) gegaan en heb tot en met de brugklas op een blindenschool gezeten. Ik kan op zich prima leren, dus heb niet dezelfde problemen als Maxim maar ik heb autisme en ben dus blind (dat autisme is pas veel later ontdekt). Ik ben het helemaal met je eens dat Maxim beter op zijn eigen niveau goed kan presteren dan achterblijven en evt. in een isolement belanden op de reguliere basisschool. Mijn ouders wilden mij per se naar het regulier onderwijs hebben en hebben daar vanaf het moment dat ik op de slechtziendenschool belandde al voor gevochten. Heb echt een rottijd gehad op de reguliere middelbare school. Wat dat betreft kan ik alleen maar zeggen: volg Maxims leiding wat hij wel en niet aankan. Als hij later naar een gewone school kan, is dat natuurlijk fijn maar het is ook belangrijk om te kijken waar hij zich goed bij voelt.

Reply
Desiree 2 maart 2016 - 11:35

Een moeilijke, maar dappere stap die je hebt gemaakt! Ik denk dat jou zoon hier veel profijt van gaat hebben. Als docent op het basisonderwijs vind ik dat op een goede basisschool met goede docenten ieder kind de ondersteuning verdiend en krijgt die het nodig heeft. Hoe groot de klassen tegenwoordig wel niet kunnen zijn…. Ik verbaas me er telkens weer over dat dit op veel basisscholen helaas niet het geval is. 🙁 Nogmaals dit is waarschijnlijk een goede keuze geweest!

Reply
Sandra 2 maart 2016 - 10:49

Wat een moeilijke maar dappere stap! Ik vind dat de klassen tegenwoordig ook zo groot zijn en de moeten al zo veel doen in groep 1! Succes met deze stap en hopelijk gaat maxim weer snel stralen!

Reply
Kelly 2 maart 2016 - 10:18

Ik blijf erbij dat je een topkeuze gemaakt hebt voor je zoon!! Echt naar om te lezen dat je zoon er zo’n last van had! Hoop dat je snel verandering ziet en je kindje weer helemaal happy is

Reply
Michelle 2 maart 2016 - 09:31

Wat naar om jullie zoon zo te zien! Ik heb bewondering voor de keuze die jullie gemaakt hebben. Puur in het belang van Maxim. Ik hoop dat jullie snel je stralende mannetje weer terug hebben.

Reply
Monique 2 maart 2016 - 08:57

Mooi geschreven! Maar het blijft moeilijk.
Jullie topper komt er wel.

Reply
Leonie 2 maart 2016 - 08:42

Die klassen zijn inderdaad niet normaal groot! Heel goed dat deze nieuwe school gewoon de zelfde lessen aanbiedt en het niveau per kind aan past!
Ik hoop dat ie t naar zijn zin gaat hebben!!

Reply
Roxanne 2 maart 2016 - 08:26

Ik vind het super dat jullie durven te luisteren naar de behoeften van jullie kind. Alles komt goed op die manier!

Reply
Wilmaaa 2 maart 2016 - 08:21

Het lijkt me een goede keus voor hem, daar doe je het uiteindelijk voor. Wie weet bloeit hij wel helemaal op op die school, zou dat niet even fijn zijn? Knap dat je er zo open over geschreven hebt

Reply
Carlijn 2 maart 2016 - 08:08

Tuurlijk breekt het je hart om jouw lieve jongen zo te zien. Zeker als je aanvoelt dat hij gewoon zichzelf niet is, dat weet jij als mama als de allerbeste. Ik vind het wel heel erg goed dat je deze keuze hebt gemaakt. Het gaat om Maxim en hoe hij zich hierin verder ontwikkelt. Je kan als ouder wel stug willen dat hij naar een normale basisschool gaat omdat je wil dat alles maar zo normaal mogelijk is, maar soms is dat gewoon niet zo. En dan moet je in zijn belang een keuze maken. Hoe ik het zo hoor, is dat het speciaal onderwijs en daar is echt HELEMAAL NIKS mis mee!

Reply
Jongens toch! 2 maart 2016 - 08:00

Wij hebben een paar jaar geleden ook die beslissing genomen. Een heel zware vooral omdat hij niet weg moest in zijn vorige school. Ze wouden hem daar verder begeleiden maar toch hebben we beslist om hem naar de auto werking te laten gaan in het buitengewoon onderwijs. Als je die telefoon krijgt dat er plaats is heb je een gevoel van opluchting en van verdriet te samen. Nu een paar jaar later kan ik zeggen dat het een goede beslissing was. Hij is veel rustiger, kan terug lachen en voelt zich goed in zijn vel. Veel succes!

Reply
Channa 2 maart 2016 - 07:51

Moeilijk hoor, maar hopelijk de juiste keuze. Dat Maxim ook weer lekker zichzelf mag worden!

Reply
Nathalie 2 maart 2016 - 07:30

Wauw, respect hoor! Ik heb zelf leerkracht en ondervind de nadelen (ja die zijn er ook) van grote klassen en meer en meer inclusief onderwijs. Knap dat je die stap hebt gezet want ze werken daar inderdaad op maar en in kleinere groepen met een grote expertise. Zou je eens een gastblogje willen schrijven voor me over je bevindingen? Je weet me wel te vinden hé 😉 Geen druk, geen verplichting he ;-)))

Reply
Judith 2 maart 2016 - 07:29

Wat een goede keuze!! Mijn neefje had hetzelfde en is later als hoogste van de klas op de havo geslaagd. Mijn oudste dochter kon totaal niet meekomen op school en is verwezen naar een speciale school. Maar na veel onderzoek vond ik de vrije school veel beter bij haar passen. Veel creativiteit, gewoon les niveau, kleine klassen en heel veel 1 op 1 aandacht. Een druk kind is niet perse storend, die krijgt extra taakjes als bladeren vegen bijv om wat energie kwijt te raken, en een anders denkend kind kan juist veel toevoegen in de klas, daar kunnen de andere kinderen weer van leren. Zij is ook nog dyslectisch en heeft dus een niveau lager les. Maar zonder veroordeling van de anderen.

Reply
Charlotte 2 maart 2016 - 07:21

Ik hoop ook dat jullie Maxim weer zien opbloeien! Succes net de overstap! X

Reply
Nicole 2 maart 2016 - 07:19

Dat is wellicht 1 van de redenen dat ik niet meer in het onderwijs werk. Je kunt een kind vaak gewoon niet meer de aandacht geven die hij nodig heeft. En dat is juist zo belangrijk! Heel goede deze keuze, naar het kind kijken dat is het allerbelangrijkste. En met speciaal onderwijs is helemaal niets mis, juist erg prettig onderwijs zoals ik het zelf ervaren heb!

Reply
marjon 2 maart 2016 - 07:05

Het is alleen maar goed, dat jullie als ouders, het beste voor je kind willen. Ook al is het een moeilijke keuze. Op de meeste scholen hebben ze dezelfde lesstof als het reguliere onderwijs. Alleen wordt het langzamer aangeboden of meer herhaling.
Hopelijk zit je kleine man snel weer beter in zijn vel en is dit voor zowel hem als jullie een fijne keuze geweest!

Reply
Lonneke 2 maart 2016 - 07:00

Het lijkt me ontzettend moeilijk om zo’n keuze te maken maar het geluk van je kind gaat boven alles als dat op speciaal onderwijs is, boeie?! Maar ik snap wel dat dit lastig is en wat mij nog moeilijker lijkt, hoe leg je het Maxim uit dat hij naar een andere school gaat? Ik ben erg benieuwd en ik hoop dat die stralende Maxim snel weer terug komt!

Reply
Manon 2 maart 2016 - 06:59

Mooi en openhartig geschreven. Je wilt het best voor je kind en daar hebben jullie voor gekozen!
Ik sta zelf voor de klas (wel groep 7 dan) en mijn mond viel open van verbazing: een spreekbeurt in groep 2! Persoonlijk vind ik dat een bijzondere keuze van een school, eentje waar ik zelf niet achter zou staan.

Reply
marjolein 2 maart 2016 - 06:47

Wat heb je dat mooi geschreven! Wij moesten 1.5 Jr geleden voor onze middelste kijken wat het beste was en hebben toen ook de keus gemaakt voor speciaal onderwijs. Ik heb nachten slecht geslapen en met lood in mijn schoenen bracht ik hem de eerste dag naar school. Maar oh wat is ons jongetje daar op zijn plek. Alles kan op zijn eigen niveau en tempo. Hij groeit, hij straalt en wat is het dus goed geweest om die keus te maken. Al vind dat busje uitzwaaien elke ochtend iets wat ik doe met een brok in mijn keel…..

Reply
Nicole 2 maart 2016 - 06:46

Hele dappere stap van jullie. Ik hoop dat Maxim daar meer op zijn plek is en weer gaat stralen!!

Reply
Mèlanie - MamavanLiam 2 maart 2016 - 06:45

Ik hoor inderdaad dat de klassen tegenwoordig echt wel groot zijn ja. Voorlopig duurt het hier nog 3,5 jaar voor Liam pas aan dat avontuur gaat beginnen. Maar mocht het nodig zijn en we voor dezelfde keuze zouden komen te staan dan denk ik dat ik Liam ook wel eerder van school zou halen.

Reply
Dorien 2 maart 2016 - 06:33

Wat mooi dat je hier zo open en eerlijk over bent! De lesmethode op de school waar Maxime heen gaat klinkt heel fijn . Ik vind de klassen tegenwoordig ook zo groot en ze “moeten” ook meteen zo veel. Voor ons start het basisschool avontuur volgend jaar, ben heel benieuwd!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.