Stoppen met suiker eten. Dit gebeurde er tijdens mijn poging!

by Tamara
stoppen met suiker

In Januari besloot ik het roer helemaal om te gooien en te gaan werken aan een gezond lichaam. Inmiddels ben ik 4 maanden verder en een heleboel kilo’s lichter, mede door het stoppen met (veel) suiker. Dit betekend niet dat ik niets meer eet waar suiker in zit, maar wel dat ik een heleboel geminderd ben. Ik heb in het begin  behoorlijk wat ontwenningsverschijnselen  van het stoppen met suiker eten gehad. Zoveel zelfs, dat ik best wel twijfelde of het allemaal normaal was en of ik niet weer moest stoppen met diëten. Inmiddels ben ik er helemaal aan gewend dat het me wel leuk leek om een blog te schrijven hierover!

Welke producten met veel suiker at ik eerst graag?

Ik ben echt een enorme zoetekauw en ik at en dronk dus eerst echt enorm veel producten vol met suiker. Zo dronk ik heel erg veel blikjes frisdrank, sapjes uit pak, ranja en thee met veel suiker. Daarnaast at ik ook heel erg veel suikerrijke producten zoals chocolade, veel snoep, koekjes, ijs enzovoort. (Ik was niet voor niets ruim 95 kilo he?) Ik was vaak heel erg moe en had eigenlijk ook altijd heel erg veel behoefte aan suiker. Vooral op momenten dat ik me verveelde of wanneer ik honger at. Zo at ik tijdens het koken bijvoorbeeld wel eens een halve, goed hele, reep chocola op en als ik op de bank tv aan het kijken was dan ging er ook makkelijk een bak ijs leeg. Nu zijn ijs en chocola niet iets dat je echt moet gaan eten als je af wilt vallen en toen ik besloot het roer om te gooien besloot ik ineens ook te stoppen met suiker. Nou, dat ging niet goed.

Ontwenningsverschijnselen na het stoppen met suiker.

De eerste dagen ging het qua lichamelijke klachten nog wel. Het was vooral mijn lichaam dat schreeeeeuwde om suiker. Ik had zo ontzettend veel zin in zoete dingen dat ik een paar keer bijna gezwicht was. Maar ik heb volgehouden en geen suiker gegeten. De dag erna voelde ik me echt heel erg ellendig. Ik had enorme hoofdpijn, was ontzettend misselijk, heel erg moe en zelfs een beetje somber? Ik was ontzettend prikkelbaar en ik had zoooooooveel zin in zoete dingen!

Nu is het natuurlijk niet gek dat wanneer je eerst heel erg veel suiker eet en je abrupt stopt, je lichaam wat tegen gaat stribbelen. Er zijn een heleboel ontwenningsverschijnselen waar je last van kunt krijgen na het stoppen met suiker. Hieronder de meest voorkomende.

  • Heel erg moe zijn. Je lichaam is gewend aan het binnenkrijgen van heel erg veel suiker. Wanneer je dit niet meer binnenkrijgt zal je lichaam hier eerst een behoorlijk tijdje aan moeten wennen.
  • Heel erg prikkelbaar. Ik was gewoon een beetje chagrijnig en had echt zin om de handdoek weer in de ring te gooien.
  • Hoofdpijn. Ik had ontzettende hoofdpijn waar ik amper vanaf kon komen. Het enige dat hielp was paracetamol slikken en veel water drinken.
  • Heel erg veel zin in suiker hebben. Je hele lichaam schreeuwt om suiker. Je hebt zin in chocola, frisdrank, alles! Als het maar heel erg zoet is!

Deze ontwenningsverschijnselen komen iets minder vaak voor.

  • Misselijk worden. Ik werd na het stoppen met suiker misselijk en dat hield best wel een paar dagen aan. Heel erg vervelend. Zeker in combinatie met de hoofdpijn.
  • Het heel koud hebben. Ik had het echt ontzettend koud steeds. Dus ik liep continue in een dikke trui en een vest.

Wat helpt goed tegen ontwenningsverschijnselen na het stoppen met suiker?

Het duurde bij mij wel even voordat de ontwenningsverschijnselen wat minder werden. Ik heb zeker wel een week behoorlijke hoofdpijn gehad en me echt heel rot gevoeld. Hieronder de dingen die goed hielpen.

  • Paracetamol slikken. Dit hielp heel erg goed tegen de hoofdpijn gelukkig.
  • Heel veel water drinken.
  • Afleiding zoeken. Ik ging bijvoorbeeld lekker schrijven aan mijn boek, iets leuks met de kinderen doen, enzovoort.

Hoe gaat het verder als je geen ontwenningsverschijnselen meer hebt?

De ontwenningsverschijnselen zijn heel lastig en toch is het beter om gewoon door te zetten, want echt,  zodra je je wat beter voelt dan voel je je ineens zo ontzettend goed! Ik had meer energie, minder zin in zoet en was veel minder snel moe! Ik merkte bovendien dat hoe langer ik geen zoete dingen at, hoe minder zin ik erin kreeg en hoe beter ik me voelde. Ik kon zelfs zonder moeite van alle zoete dingen die in de kast liggen af blijven. Ook vlogen de kilo’s er ineens vanaf na het stoppen met suiker, daar was ik natuurlijk heel erg blij mee.

Terugval na het stoppen met suiker.

Maar toen gingen we een weekend weg en waren er niet zo heel erg veel suikervrije dingen verkrijgbaar. Toen ik terugkwam kon ik dus helemaal weer opnieuw beginnen. En hoewel ik niet zo heel erg veel lacht van hoofdpijn enzo kreeg, was het stoppen toch wel heel erg lastig! Het lees net of de zin in suiker en zoet gewoon veel erger was dan tijdens de volgende poging. Maar het lukte weer en he;aas kreeg ik na een tijdje weer een terugval tijdens een weekendje weg. Hierna besloot ik het anders aan te pakken. Ik eet wel gewoon suiker, maar heel erg met mate. Ik eet dus gewoon af en toe koekjes en toen het zo warm was at ik ook gewoon ijsjes enzo. Maar heel erg met mate en ik drink bijvoorbeeld nog steeds alleen maar water en geen frisdrank en sapjes meer! Ik hou het zo echt veel beter vol en omdat ik nu toch een beetje suiker binnenkreeg, heb ik geen last van enorme suikercravings.

 

Stoppen met suiker, zou jij het kunnen?

Misschien vind je dit ook leuk

5 comments

Leonie van Mil 13 juni 2018 - 11:40

Wauw wat een hoop ontwenningsverschijnselen van suiker. Bizar hoe verslavend suiker eigenlijk is. Maar wel echt heel knap. Ik heb een tijdje ook een suikerloos dieet gevolgd. Ik vond dat heel fijn want ik had daardoor minder suikerdipjes. Mijn energie was veel constanter gedurende de dag. Maar ik werd zwanger en werd van veel dingen misselijk. Dus toen even gestopt met het dieet. Ik wil het wel weer oppakken.

Reply
Helma 8 juni 2018 - 12:14

Ik ben 8 januari gestopt met suiker!
Geen snoep koek chips cola light meer.
En voor alles de gezonde keuzes maken. 5 maanden op weg en het gaat zo goed. Ze zeggen na 30 dagen voel je je beter. Ik had er 90 nodig. Geen snaai trek meer. Geen boze buien meer. Veel minder een opgejaagd gevoel.
100% suiker vrij lukt niet. Maar ik denk dat ik het dagen wel haal. Maar Soms eet ik met de kinderen gewoon ff makkelijk.
Succes!

Reply
Natasja 8 juni 2018 - 11:01

Zo herkenbaar verhaal dit! Ik heb een paar jaar gelede. De sugarchallenge gedaan. Een paar maanden lukt het en toen was t ook klaar. De hele tijd een terugval is totaal niet helpend met als gevolg dat ik juist meer aankwam. Ik ben gewoon met suiker geminderd en dat is erg helpend.

Reply
Moederschip 8 juni 2018 - 07:18

Ik begin er niet aan omdat ik weet dat ik het toch niet zou kunnen volhouden. Echt overal zit suiker in, het is zo moeilijk!

Reply
Kim 8 juni 2018 - 06:42

Ik heb een jaar lang koolhydraatarm gegeten. Ik herken de ontwenningsverschijnselen heel goed; hoofdpijn, heel moe zijn, enorm trek in alles wat zoet is. Toen mijn lichaam er eenmaal aangewend was, draaide het om: als ik dan ineens veel koolhydraten kreeg tijdens een cheatmoment, dan kreeg ik daarna echt een dip, dan werd ik zo moe.
Bizar eigenlijk he, hoe je lichaam daar zo sterk op reageert!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.