Ons gezin is compleet. Maar hoe weet je dat nou?

by Tamara

Ons gezin is compleet. Maar hoe weet je dat nou? Tja, ik kan het wel heel erg makkelijk zeggen en roepen dat dat is omdat we vier kinderen hebben en ook nog eens twee jongens en twee meisjes, maar de werkelijke reden gaat veel dieper. Hoe ik het weet? Dat vertel ik je in dit artikel!

Hoe weet je dat je gezin compleet is?

Wat wilde ik vroeger altijd?

Ik ben zelf de oudste van drie, ik heb nog een broertje dat 3 jaar jonger is en een zusje van 15 jaar jonger dan ik. Altijd als ik over kinderen nadacht, had ik in mijn hoofd dat ik een groot gezin wilde. Toch wel minimaal drie kinderen en als het even zou meezitten, dan misschien ook nog pleeg of adoptiekinderen. Maar goed, ik kreeg een zoon en hoewel hij de liefste en makkelijkste baby ooit was, moest ik heel erg wennen aan het moederschap. Zeker toen mijn eigen moeder overleed toen mijn baby vier maanden was, miste ik toch iets van hulp of iemand die me wat advies kon geven. Toch kwam het allemaal goed en begon het na ongeveer acht maanden weer te kriebelen. Na acht maanden was ik weer zwanger, nogmaals van een zoon, maar ditmaal een baby die niet zo makkelijk was. Hij huilde veel, was heel gefrustreerd en sliep amper. Dat eerste jaar was heel erg zwaar en eigenlijk wilde ik die droom van een groot gezin een beetje laten varen. Maar toen bleek ik ineens weer zwanger te zijn en werd alles anders.

Bewust afscheid nemen van het zwanger zijn.

Ik wist meteen dat het mijn laatste keer zou worden, dus ik hield er met alles rekening mee dat het de laatste keer was. De laatste keer een positieve test, de laatste keer die eerste schopjes, de laatste keer de eerste echo. En natuurlijk voor de laatste keer bevallen. De zwangerschap was zwaar, grotendeels door de hittegolven dat jaar en het uitgerekend zijn in de zomer, maar ik was stralend zwanger en ik vond het een hele fijne laatste keer. De bevalling ging helemaal volgens het boekje en de kraamtijd was heerlijk. Het was heel bijzonder om er zo bewust afscheid van te nemen en er echt van te genieten. En doordat ik er zo bewust van was dat het de laatste keer was, voelde het ook gewoon goed na die tijd. Het was klaar. We waren compleet.

Wanneer wist ik het?

In die periode vroegen veel mensen me hoe ik dat nou zo zeker wist, dat we compleet waren. Nou, het waren eigenlijk meerdere dingen. De babyspullen die ik nooit weg had willen doen, deed ik nu zonder moeite weg. Ik was niet meer ‘jaloers’ op zwangere vrouwen en hoopte dat ook niet meer mee te maken en er viel gewoon een stuk ‘onrust’ weg. Ons besluit stond vast, er zouden geen kinderen meer komen, dus we konden naar de toekomst gaan kijken en dat kostte me helemaal geen moeite.

Ook kon ik geen redenen verzinnen waarom we nog een kind zouden willen hebben. We hadden twee zoons en één dochter, dus we hadden niets meer te wensen. Iedereen was gezond en gelukkig. Bovendien was ons huis vol en onze auto ook. Nee, we wisten zeker dat we het bij drie kinderen zouden houden.

Kun je hier nog op terugkomen?

En toen had ik ineens een positieve test. Zwanger geraakt op een moment waarop het absoluut niet kon en vooral heel erg geschokt en verdrietig. Ik had zo bewust afscheid genomen van het zwanger zijn en het hele idee van een baby, dat ik verschrikkelijk moest wennen aan het idee om een baby te krijgen. Na een hele moeilijke periode trok het wel weer bij en keken we uit naar de komst van een nieuwe baby, maar het was wel even lastig.

Inmiddels is onze jongste dochter bijna drie en weet ik het zekerder dan ooit. Hier komen geen kinderen meer. Ik vind het heerlijk dat de kinderen wat groter worden en dat we eindelijk na al die jaren onze vrijheid weer een beetje terug krijgen. Bovendien, we hebben zoveel geluk gehad met vier gezonde kinderen, we kunnen toch niet om meer vragen? Als ik naar ze kijk ben ik ontzettend trots, maar ik weet heel zeker dat het hierbij blijft.

Ons gezin is compleet, écht compleet! En ik zou het niet anders willen!

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.