Zij vertelt | Manouk kreeg een ongeplande keizersnede.

by Tamara

In de rubriek ‘Zij vertelt’ laat ik elke week een andere moeder aan het woord met een bijzonder verhaal rond zwangerschap, zwanger worden of de bevalling. Deze week geef ik het woord aan Manouk. Nadat de bevalling te zwaar werd voor haar zoontje, kreeg ze een ongeplande keizersnede.

Zij vertelt.

Manouk kreeg een ongeplande keizersnede.

ongeplande keizersnede

In de nacht van 15 op 16 september 2014 verloor ik redelijk wat vocht toen ik op stond. Geen hele plas, maar wel wat meer dan de reguliere afscheiding dat ik gewend was. Ik was op dat moment 39 weken en 4 dagen zwanger, vond het erg spannend en maakte mijn vriend enthousiast wakker. Papa en mama zouden we sowieso snel worden, maar misschien vandaag al wel?

Vanwege zwangerschapssuiker stond ik onder behandeling bij de gynaecoloog en belde zodoende naar de kraamafdeling. Er werd mij geadviseerd om tot 09:00 te wachten en dan even langs te komen. Ik ging na dat gesprek rustig op bed liggen om nog even wat rust te pakken. Dit lukte natuurlijk niet en ik had last van gezonde zenuwen.

Na een uurtje voelde ik wat krampen in mijn rug. Ik dacht: “Nee joh Manouk, je stelt je aan. Dit zijn geen weeën, dat denk je omdat je vruchtwater is gebroken”. Echter merkte ik dat deze krampen steeds heviger werden en ook met enige regelmaat terugkwamen. Ik besloot ze te timen en zag dat het toch wel verdacht veel op weeën leek.

Naar het ziekenhuis.

Rond 09:00 gingen we bepakt en bezakt naar het ziekenhuis. Daar zagen ze dat mijn vliezen toch niet gebroken bleken, wel waren er weeën te zien en had ik zo’n 2 cm ontsluiting. We werden naar huis gestuurd, omdat thuis de weeën het beste op gang kunnen komen. Dus we gingen weer naar huis en daar werden de weeën ook steeds heftiger. Ik verloor slijm waar ik het hele huis mee kon behangen en uiteindelijk zat er ook een beetje bloed bij. Rond vier uur gingen we in overleg met de kraamafdeling terug naar het ziekenhuis.

Terug in het ziekenhuis zat ik zo rond de 4 cm ontsluiting, wel bleken mijn vliezen nu gebroken te zijn. Ik vraag me nog steeds af waar dit gebeurd is en denk alsnog dat dit ‘s nachts was. De weeën in mijn rug en bovenbenen waren lastig op te vangen, ik kon zelfs niet meer staan. Rond 7 uur besloot ik over te gaan op een ruggenprik.

“HALLELUJA, mijn nieuwe BFF de ruggenprik”. Dat was letterlijk wat ik dacht, want het deed totaal geen pijn en ik voelde me als herboren. De ruggenprik deed dus wat hij moest doen, helaas kreeg ik alleen ook veel bijwerkingen er van. O ja, en tussendoor staagde de ontsluiting waardoor ik weeën opwekkers kreeg. Die deden wel wat ze moesten doen gelukkig. Ik had door de ruggenprik koorts gekregen en mijn bloeddruk ging omlaag, wat effect had op de hartslag van mijn zoontje. Zijn hartslag ging namelijk erg omlaag.

Nadat ik op mijn linkerzij was gaan liggen ging zijn hartslag omhoog, alleen werd zijn hartslag constant terwijl zijn hartslag flucturerend moest zijn. Door de kalmte van het personeel en mijn onervarenheid ben ik op geen enkel moment in paniek geschoten. Echt petje af voor het personeel.

Ineens toch een keizersnede.

Er is in totaal drie keer bloed afgenomen van Djaïro zijn hoofdje om het zuurstofgehalte in zijn bloed te meten. Dit was elke keer goed gelukkig. Toen ik 10 cm ontsluiting had wilden ze toch kijken wat er gebeurde als ik zou persen. Helaas gebeurde er vrij weinig en vanaf toen ging het ontzettend snel. In overleg met de gynaecoloog werd er besloten om over te gaan op een keizersnede. De bevalling kon te zwaar zijn voor mijn zoontje, dus voor mij was het besluit makkelijk gemaakt. Als een keizersnede het beste voor hem was, dan was dit maar zo. Ik lag snel op de OK en op 17 september 2014 om 01:18 werden wij papa en mama van een kerngezond jongetje genaamd Djaïro.

Op dit moment ben ik ruim 33 weken zwanger van ons tweede kindje en wil ik bij de bevalling de ruggenprik zo lang mogelijk uitstellen of het liefste helemaal niet pakken. Mocht het weer een keizersnede worden dan zij het zo, maar het lijkt me ook erg bijzonder om een natuurlijke bevalling mee te mogen maken.

ongeplande keizersnede

Bedankt dat je je verhaal wilde doen Manouk! Ik heb bij mijn eerste bevalling ook een ruggenprik gehad en ik vond het geen pretje, zeker omdat hij bij mij maar heel even werkte! Ik hoop dat de bevalling van je dochtertje wat makkelijker gaat!

Heb jij nou ook een bijzonder verhaal rond zwangerschap of geboorte en wil je het delen? Mail me dan op Tamara@themommydiaries.nl

Misschien vind je dit ook leuk

18 comments

Angela - Mama met passie 22 mei 2016 - 10:56

Fijn dat je toch met een goed gevoel terugkijkt op de keizersnede! En ik hoop dat je de volgende maand een natuurlijke bevalling mag ervaren! Zet hem op! X

Reply
Manouk 22 mei 2016 - 16:36

Daar ben ik ook blij om! We wonen nu dichter in de buurt van een ander ziekenhuis, maar wil toch graag weer daar bevallen. Dankjewel, ik hoop het ook! xx

Reply
Jodi - liefthuis 22 mei 2016 - 10:52

Je lijkt er een erg goed gevoel bij ge hebben. Fijn, dat is helaas ook wel eens anders.

Reply
Manouk 22 mei 2016 - 16:35

Ik kijk inderdaad terug op een goede bevalling, ondanks dat er een hoop bij kwam kijken. Het ziekenhuispersoneel heeft me zo goed opgevangen tijdens de bevalling. Over de begeleiding wat betreft de borstvoeding kijk ik veel negatiever op terug, dat was echt slecht namelijk.

Reply
Mama Lifestyle Blog 22 mei 2016 - 06:31

Wat heftig, maar alles voor de gezondheid van jou en je kindje. Hopelijk mag je ditmaal op de natuurlijke manier bevallen.

Reply
Manouk 22 mei 2016 - 16:33

Ja inderdaad, zo dacht en denk ik ook. Ik hoop het ook mee te mogen maken. We zullen het zien over een paar weken!

Reply
Birgit 21 mei 2016 - 13:28

Heel herkenbaar. Ik kreeg een ruggenprik, omdat ik een weeënstorm had en ook rug en beenweeën had. Echter kwamen de weeën door de ruggenprik heen (ja, het kan blijkbaar echt). Toen de ontsluiting niet vorderde en ik op 6 cm bleef hangen, bleek de hartslag van onze zoon weg te vallen. Ik kreeg toen ook een spoedsectio.

Reply
Manouk 22 mei 2016 - 16:32

Jouw verhaal klinkt inderdaad erg herkenbaar! Vervelend dat alleen bij jou de weeën er nog door heen kwamen..

Reply
Ilse van Kreanimo 21 mei 2016 - 09:13

Na mijn eerste (natuurlijke) bevalling had ik zo’n angst voor een keizersnede. Het was zo mooi die natuurlijke bevalling!
Ik wens je deze keer een natuurlijke bevalling toe!
Heftig verhaal!

Reply
Manouk 21 mei 2016 - 10:07

Dankjewel, ik hoop ook op een natuurlijke bevalling! We zullen het zien volgende maand 🙂

Reply
simpel, met een snufje liefde 21 mei 2016 - 08:59

Het is altijd heftig als je van een natuurlijke bevalling naar een keizersnee moet. Ik heb dat ook gehad met mijn bevalling. Hopelijk kun je nu natuurlijk bevallen. Ik wens je alvast veel succes.

Reply
Manouk 21 mei 2016 - 10:08

Dankjewel! Ik hoop het ook, het lijkt me mooi om ook dat mee te mogen maken en het herstel is over het algemeen een stuk sneller.

Reply
Nicole 21 mei 2016 - 08:41

Gelukkig kan dat medisch gezien allemaal tegenwoordig! Ik had het precies andersom: ik zou een keizersnede krijgen en ben op de natuurlijke manier bevallen.

Reply
Anoniem 21 mei 2016 - 11:49

Ik ben ook blij inderdaad dat de medische wereld dit allemaal kan! Fijn dat het bij jou juist een andere draai had!

Reply
Channa 21 mei 2016 - 08:02

Ik hoop voor je dat het dit keer een natuurlijke bevalling gaat worden!

Reply
Manouk 21 mei 2016 - 10:13

Fijn dat het bij jou andersom kon. Ik ben ook blij dat er medisch zoveel kan!

Reply
evecee 21 mei 2016 - 07:42

Het lijkt me wel hefitg als je van een natuurlijke bevalling uitgaat en dan onverwachts een keizersnede krijgt. Natuurlijk doe je alles wat het beste is voor je kindje. Vind het mooi dat je het zo positief verwoord! Gelukkig heb je een gezonde zoon en spannend dat je een tweede kindje verwacht. Gefeliciteerd en geniet ervan xx

Reply
Manouk 21 mei 2016 - 10:15

Dankjewel! Ik kijk gelukkig wel echt terug op een hele fijne bevalling, maar denk dat als ik nu weer met een keizersnede beval ik ergens wel een beetje ‘verdrietig’ ben, omdat ik dan nooit meer natuurlijk mag bevallen. Maar als het moet dan moet het natuurlijk en doe ik het met alle liefde! Ja, volgende maand mag ik weer haha. Dankjewel xx

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.