Nophar | Twee jaar kankervrij

by Nophar Sapir

Vandaag, 27 maart 2020 ben ik precies twee jaar kanker vrij. Maar hoe zien kanker vrije jaren er eigenlijk uit? Mentaal en fysiek.

Hoe het allemaal begon
Tijdens mijn zwangerschap had ik last van bloedingen, en uiteindelijk kwam ik er met 34 weken achter dat ik baarmoederhalskanker had. Ze besloten dat het beter was om mijn baarmoeder helemaal te verwijderen, samen met mijn eileiders en zo’n 18 lymfeklieren. Zodat ik voor altijd gezond zou blijven. Vervolgens kreeg ik ook nog preventieve bestraling (25 keer) en 5 chemo’s.

Daarna heb ik twaalf weken lang oncologisch revalidatie gevolgd. Hierdoor kreeg ik meer inzicht in mijn  energie en werd er mentaal ook hard gewerkt.

 

Leven van controle naar controle
We zijn nu dus in maart 2020. Afgelopen twee jaar heb ik iedere 3 maanden een controle gehad bij de gynaecoloog/oncoloog of bij de bestralingsarts. Mijn laatste controle was in november 2019 en deze was helemaal goed. Ik had geen klachten en alles zag er goed uit.
Mijn volgende controle zou afgelopen week zijn, nu zit er iets langer tussen omdat we langzaam toe werken aan controle iedere 6 maanden. Helaas heb ik een telefonische afspraak gehad vanwege het corona-virus.

Normaal gesproken ben ik heel nuchter en is het leven na kanker voor mij heel normaal geworden. Ik weet niet beter dan dit. Het eerste jaar vond ik het veel lastiger. Ik had weinig energie, ik kon niet voor Jonas zorgen. Had ik veel paniekaanvallen en werken was een ver van mijn bed show. Ik had weinig klachten, op de vermoeidheid na. Dit is iets wat vaak voorkomt en langzaamaan beter wordt.

Alleen heb ik deze keer wél klachten. Sinds januari heb ik last van een pijnlijke lies, die soms dikker wordt. En de pijn trekt soms door tot mijn knie. Heel erg vervelend en pijnstillers innemen werkt dan niet. Ik dacht ik wacht de controle af en dan zie ik wel wat het is. Zelf vermoed ik dan het gaat om zenuwpijn en oedeem. Maar zeker weten weet ik het dus niet.

Helaas werd ik afgelopen week gebeld dat het dus niet door kan gaan. Ik zou een nieuwe afspraak krijgen in mei. Helemaal logisch, maar vanwege mijn klachten ging de verpleegkundige toch even overleggen met de arts. Twee dagen later werd ik gebeld. Dat ze gezien mijn klachten mij toch willen zien. Over twee weken, mits het virus niet helemaal  de pan uit rijst.
Mijn aller eerste gedachten? “SHIT, het is niet goed, het is vast uitgezaaid”.  Dat soort gedachten heb ik eigenlijk weinig. Ik denk niet bij ieder bultje of pijntje “shit de kanker is terug”. Gelukkig maar. Behalve nu dus.

Het leven na kanker
Het is moeilijk, het leven na kanker. Fysiek gaat het steeds beter, waar ik net na de chemo niet gedacht had ooit een hele dag alleen voor Jonas te kunnen zorgen deed ik dat gewoon wel, sneller dan verwacht  en zelfs een heel jaar lang van zondagavond tot vrijdagmiddag. Vorig jaar kon ik niet eens bedenken dat ik weer een hele dag zou werken. Maar zelfs dat is mij gelukt. Ik heb gewoon een hele dag mee gelopen in het onderwijs voor mijn re-integratietraject. Ik was moe, maar de volgende dag kon ik er weer terug aan.  Iedere dag, iedere maand en per jaar gaat het dus beter. Ik ben benieuwd wat ik volgend jaar kan doen.

Mentaal is er ook veel gebeurt. De eerste periode na alles sliep ik slecht, piekerde ik iedere avond en herhaalde ik steeds wat er gebeurt was. Herhaalde ik ieder woordje wat de arts gezegd had, en of we iets anders hadden kunnen doen. Al die tijd heb ik niet gedacht dat de kanker terug zou komen. Tot aan dat belletje van de verpleegkundige. Een vreselijke gedachten, maar dus ook heel normaal. Het onbezorgde is er vanaf.

Na een paar uur wordt de paniek minder. En dan is de volgende gedachten “fijn, ze nemen mijn klachten serieus”.  Een hele mindfuck het gehad hebben van kanker.

Maar voor nu drinken we er een wijntje op. Al twee jaar schoon! Daar ben ik mega blij mee en dankbaar. Dankbaar dat ik Jonas mag zien opgroeien, dat we naar de toekomst durven kijken als gezin en vooral nu, in deze vreemde quarantaine tijd, veel tijd met elkaar doorbrengen.

Voor nu, blijf binnen en blijf gezond.

Liefs, Nophar

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.