Nophar | Tips om iemand met vruchtbaarheidsproblemen te steunen.

by Tamara

Nou moet ik zeggen dat mijn vriendinnen niet bezig zijn het krijgen van kinderen.
Maar toen ik een paar maanden geleden met twee vriendinnetjes ging eten voor mijn verjaardag, een week of drie naar mijn miskraam maakte één van de meiden een opmerking.
“Ik zou dat echt nooit durven zeggen tegen je als ik zwanger zou zijn, ik zou gewoon negen maanden mijn mond houden”. Ik moest eigenlijk lachen, want hoezo zou je dat niet durven zeggen? Maar toen begreep ik het, voor hun is dat natuurlijk ook moeilijk. Om mijn verdriet te zien, en dat zij dan iets zouden hebben waar ik al heel lang op hoop.

Daarom hier wat tips, hoe je het beste kunt omgaan als iemand in je omgeving een kinderwens heeft maar waarbij het niet vanzelfsprekend is.

Tip 1: Wees eerlijk.

Als ik ergens een hekel aan heb zijn het mensen die niet eerlijk zijn. Nou kan ik soms echt een flapuit zijn over wat ik vind, is misschien ook niet altijd goed. Maar vaak lost het wel dingen op.
Wat ik probeer te zeggen is, als je weet dat iemand er mee bezig is en het lukt niet vanzelf. Dan is er niks zo naars als zeggen dat je geen kinderen wil, of pas over paar jaar. En dan de week erop vertellen dat je eigenlijk al 3 maanden zwanger bent. Wees eerlijk.

Zelf vind ik het fijn als ik weet dat iemand er mee bezig zijn. Ik kan natuurlijk niet verwachten van al mijn facebook vrienden dat ze mij een berichtje gaan sturen met de mededeling dat ze bezig zijn voor een kindje, bij wijze van. Echter, van familieleden en vriendinnen zou ik dit wel fijn vinden. Waarom? Omdat zij heel goed weten in welk traject wij zitten. En het zo minder hard op je dak komt.

Mijn zus bijvoorbeeld, die is heel eerlijk geweest naar mij toe. Zij willen graag een tweede, en iedere keer als het een maand niet gelukt is laat ze me het weten. Ook toen ze wel een positieve test in handen had. Dit is heel dubbel, maar ik wéét dat het kan gebeuren. Dat zij iets heeft wat ik niet heb. En dat is oké.

Tip 2: Vertel het één op één.

Je zwangerschap bekend maken is altijd leuk en spannend. Maar voor vrouwen zoals ik niet altijd even leuk. Wat je dus het beste kunt doen, dit één op één vertellen. Gewoon jij en ik, zodat ik mijn emoties de loop kan laten gaan. En niet op een verjaardag of feestje waar meerdere mensen bij zij. Dat kan nogal pijnlijk zijn, en dan moet ik ook nog doen alsof ik het leuk vind. Terwijl ik diep van binnen heel hard wil huilen.

Tip 3: Praat met elkaar.

Praat met elkaar, heeft ook te maken met eerlijk zijn. Vraag aan je vriendin, collega, zus hoe het met haar gaat. En hoe ze het traject ervaart. Als je weet dat ze erin zit helpt het zo om gehoord te worden door de ander. Het hoeft niet altijd hier over te gaan, maar als je er vanaf weet doe dan niet alsof je van niks weet. Soms is het gewoon fijn om je hart te luchten. Daarvoor ben je vriendinnen toch?

Dingen die je vooral niet moet doen? Ongevraagd advies geven. En opmerkingen als “dan probeer je toch IVF?” terwijl je net aan het begin staat van je traject.

Tip 4: Als je zelf in het traject zit.

Ik weet als geen ander hoe het is als iedereen in je omgeving zwanger is. Vooral nu er een heuse babyboom is onder de bloggers. (Ik wacht nog steeds op het magische glitter poeder, kan iemand mij deze even doorsturen?) .
Accepteer dat je je voelt zoals je voelt. Het leven is niet eerlijk. Dat klinkt misschien hard, maar zo is het wel. Je weet niet altijd van een ander of zij er moeite mee gehad hebben. Wees blij voor de ander, en laat je emoties de vrije loop om het moment dat het jou uit komt.

Tip 5: Drink wijn, veel wijn.

Oke, deze tip geldt alleen als je boven de 18 jaar bent, en niet zwanger bent.

Je mag je verdriet ook wegdrinken met thee, maar wordt niemand vrolijk van. Doe mij maar een wijntje hoor. Samen met mijn lieve vriendinnen, die mij begrijpen. En die nu ook wel weten dat ze “gewoon” tegen mij kunnen zeggen dat ze zwanger zijn. Maar tot die tijd, drink ik gewoon een wijntje met mijn meiden. Gewoon, omdat het nu nog kan.

Misschien vind je dit ook leuk

1 comment

Patricia 17 juni 2017 - 07:00

Goede tips. Laten we vooral eerlijk naar elkaar blijven.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.