Nophar | Mijn kind slaapt wél

by Tamara

De afgelopen weken, misschien wel maanden lees ik het wel vaker. Kinderen die slecht slapen. Moeders en vaders die maar 3 uur per nacht slapen. Of na 20 maanden nog steeds gebroken nachten hebben. Ik voel me dan altijd een beetje schuldig. Want Jonas is wel een goede slaper (op een uitzondering na). Dat durf ik bijna niet te zeggen. Alsof ik hem drogeer voor minimaal 8 uur aan slaap.
Het is natuurlijk fijn dat als je kind niet goed slaapt dat je daar bij andere herkenning in kunt vinden. Dus ik dacht, andersom kan natuurlijk ook. Maar laten we geen wedstrijdje houden welk kind het langste slaapt. Sommige hebben meer nodig dan andere, of minder…

Jonas is vanaf het begin een makkelijke baby geweest. Ik was dan ook vrij relaxed, ondanks de omstandigheden. In de kraamweek hebben wij ons ook wel afgevraagd of hij deze nacht überhaupt een uur zou slapen. Ik ging er dan ook altijd vroeg in, zodat ik in ieder geval wat uurtjes had gepakt. Als in, hij kwam om de 3 uur voor een voeding. En ik wist ook, dit hoort erbij. Denk dat dat ook heel erg scheelt.

Wij lieten Jonas ook vaak beneden in de box slapen. Ik had niet de energie of kracht om naar boven te lopen, zeker overdag niet. Het heeft dan ook wel tot een maand of 9 geduurd voordat hij overdag een lekker ritme te pakken had. Terwijl hij met 4 maanden sliep van 19u-6u. Iets daarvoor kwam hij s‘ nachts ook niet meer. Dan maakte we hem wakker tussen 22u en 23u voor zijn laatste fles en kwam hij tussen 6u en 7u weer voor een fles. Leandro pakte de avondfles en ik de ochtend. Waarna we nog even samen in bed een mini dutje deden. Dit had ik dan ook vooral nodig omdat ik zo moe was van de behandelingen.

Toen we een fijne avondroutine hadden en we begonnen met een papfles sliep hij de eerste nacht meteen van 19u tot 7:30u. Ik weet dat nog precies. Ik ben hem toen maar wakker gaan maken omdat ik bang was dat hij niet meer ademde. Dit was het begin van het doorslapen. Heerlijk kan ik je vertellen!

We zijn nu bijna 22 maanden verder en Jonas slaapt nog steeds goed s ’nachts, uiteraard op een enkele uitzondering na. Als hij niet lekker is of last heeft van tanden. Maar dat vind ik niet meer dan normaal. Of gewoon verdrietig is. Maar ik moet zeggen dat het meestal niet zonder reden is dat hij in de nacht wakker is. Al hoorde ik hem laatst allemaal kletsen…. Waarna hij vanzelf weer in slaapt valt.

Ik ben heel blij met het ritme waar we nu in zitten. Jonas wordt meestal tussen 8u en 9u wakker. Altijd vrolijk en hoor hem dan lekker kletsen. Ik zet mijn wekker rond 08:15u (tenzij ik eerder wakker wordt van Jonas)  aangezien ik niet werk is dit natuurlijk echt luxe! Ik kleed me aan, smeer make-up op mijn gezicht en haal daarna Jonas uit bed. Kleed hem om, en dan gaan we naar beneden om te ontbijten. We spelen wat, en gaan meestal rond half 11 naar buiten voor een wandeling en wat boodschappen. Onderweg krijgt hij fruit. Hij wil de laatste tijd een appel dus krijgt hij die mee. Ik zorg dat we rond 12u wel weer thuis zijn voor de lunch. Meneer is een grote eter, dus er gaan zeker twee boterhammen in. Dan kijken we nog een filmpje of lezen we een boekje en rond 13u gaat hij naar bed.
Hij slaapt dan meestal tot een uur of 15u. Maar dat kan ook zomaar 16u worden. Dat is echt de max en maak ik hem wakker! Dan is het tijd voor iets lekkers, een koekje, rozijntjes of nog wat fruit. Net waar hij zin in heeft. En ja, ik laat hem beslissen. Werkt hier prima.
We spelen wat, soms speelt hij alleen, maar dat lukt nog niet echt goed. De namiddag doen we vaak rustig aan. Vaak komt oma nog even langs om te spelen en te kussen. En dan maak ik ondertussen het eten. Zodat we rond half 6 kunnen eten. En rond 18:45u gaan we naar boven. De ene dag gaat hij in bad, en de andere dag doe ik een kattenwasje. Pyjama aan, tanden poetsen, boekje lezen, en dan leg ik hem wakker in bed. Ik rommel nog wat boven en hoor Jonas soms nog wat kletsen. Maar meestal valt hij rond half 8 wel in slaap.

Slaapt jouw kleintje ook goed? Of last van gebroken nachten?

Groetjes Nophar

Misschien vind je dit ook leuk

1 comment

Lianne 8 december 2019 - 11:37

Hier ook 2 goede slapers! De oudste sliep al vrij snel snachts door. Dan gaven we om 22.30 de laatste fles en was het sochtends een uurtje of 8/9. Toen ze op een gegeven moment boos werd als we d’r savonds wakker maakte voor die fles hebben we de fles van 19:00 vervangen voor een papfles en was het ook goed. Ze is nu 7 en slaapt nog steeds uit als het haar uitkomt.

De jongste sliep met een half jaar de hele nacht door. Die wou wat langer nog een nacchtvoeding maar deze was wel altijd rond 2 uur! Omdat de jongste werd geboren toen de oudste naar school ging moest zij er sochtends wel altijd rond half7/7uur uit en dat zit er nu 3 jaar later (helaas) nog steeds in haha. Dus ook in het weekend is ze rond die tijd wakker (soort van gewenning denk ik). Maar goed, ze slaapt daarin tegen wel gewoon dus ook wij kunnen onze uurtjes slaap gewoon pakken.

De oudste heeft totdat ze naar school ging aan de middagdut gedaan. En ook de jongste gaat met haar 3 jaar nog steeds smiddags naar bed! Heerlijk

Als ik er eens 3 nachten op rij paar keer ben uitgeweest omdat de kinderen spoken door ziekte dan denk ik altijd; jeetje je zou dit maar elke nacht hebben voor weet ik veel hoe lang! Respect!!

We hangen het niet aan de grote klok en wrijven het niet bij elke discussie bij mensen erin.
Maar heeeeeel stiekem ben ik wel blij dat wij zo’n mazzel hebben met het slapen van de kinderen.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.