Nophar | Hoe ik na drie jaar mijn energie verdeel.

by Nophar Sapir

Energie. Sommige hebben het in overvloed, en sommige mensen hebben het pas na 4 bakken koffie. Je lichaam krijgt energie door te eten, en door te bewegen. Nadat ik drie jaar geleden mijn operatie en behandelingen kreeg was mijn energie OP. Met een baby van 4 maanden oud lukte het niet om terug op energie te komen. Tot ik ging revalideren. Hier leerde ik hoe ik mijn energie verdeel over de dag. En tot op de dag van vandaag doe ik dat nog steeds.

 

Het revalidatie traject.
In 2018 volgende ik een revalidatie traject wat speciaal gemaakt is voor mensen die kanker hebben of gehad hebben. Zodat zij langzaam aan weer fit worden. Het traject duurde 12 weken waarbij we verschillende soorten sporten deden, zoals zwemmen, sport&spel en in de fitness oefeningen deden. Ook werd er gekeken naar je mentale gezondheid en hadden we ontspanningsoefeningen.

 

Twee keer per week ging ik daarheen met 8 andere vrouwen. En tijdens de oefeningen kregen we steeds de tijd om te zitten en bij te komen van onze oefeningen voor de verder gingen. Na ieder onderdeel hadden we ook weer ruimte om te zitten en bij te komen. En een van de begeleiders daar maakte de opmerking naar mij, dat vooral ik, écht moest gaat liggen of zitten zodra Jonas overdag sliep. Omdat ik anders niet genoeg momenten had om bij te kunnen komen. Braaf als ik ben deed ik dat. Soms met moeite, want hallo! wasmanden die uitpuilden, de rommel die zichzelf niet opruimde en eten dat zichzelf niet klaar maakte. Maar vaker wel dan niet nam ik de rust om even te zitten en bij te komen.

 

Ik bekijk op dat moment of ik daar de energie voor heb.
Nu bijna drie jaar later volg ik dat advies nog steeds. Als ik bijvoorbeeld de was heb gedaan, neem ik de schone was mee naar beneden, maar ik bekijk op dat moment of ik er energie voor heb om het op te ruimen, of dat ik het op een later moment doe. Komen we terug van een wandeling in het bos, dan ga ik eerst even zitten in plaats dat ik meteen voor ons de lunch ga maken. Al is het maar 5 minuten. Gewoon even rust terug in mijn lijf.

Zelfs op het werk doe ik dat. Ik ga op tijd zitten, omdat te lang staan pijn doet. Soms laat ik de kinderen naar mij komen aan de instructie tafel in plaats van dat ik naar ieder kind loop. Gewoon om mezelf te ontlasten.
Als ik dan thuis kom na een dag werken probeer ik soms even te zitten. Vaak lukt dat niet en moet ik na het koken en eten even liggen. Jonas en Leandro weten dit ondertussen ook. Dan zit mijn hoofd te vol, en heb ik teveel ‘lijfpijn’ zoals ik dat dan noem. Leandro ruimt dan alles op. Zodat ik daarna mee naar boven kan om Jonas mee in bad te doen of mee in bed te leggen.

Op tijd naar bed gaan helpt ook. Ik lig liever in bed, dan dat ik op de bank zit. Dan heeft mijn lijf meer rust. Kan mijn hoofd bijkomen. Niks mis mee, om op sommige dagen om half 10 al te slapen. En vooral zorgen dat ik de dag erna niet te vol plan.
Ik weet ondertussen niet beter.
En ik weet ook, dat het al 100 keer beter is dan het ooit was. En ik over een jaar op terug kijk en zie wat voor sprongen ik dan weer gemaakt heb.

Het klinkt heel simpel.
Het klinkt eigenlijk heel simpel. Neem soms de rust tussen dingen in. Je hoeft niet alles meteen achter elkaar te doen. Ik was hier ook altijd van. Alles afmaken, daarná kan ik rustig zitten. Maar nu weet ik dus beter.
Mijn lijf heeft de rust nodig, zodat ik genoeg energie heb of kan opladen om de rest van de dag ook iets te kunnen doen.

Voor mij werkt dit. Ik ben al lang blij dat ik weer alles kan doen. Al betekend dat op sommige dagen om half 10 slapen of even tussen door te liggen.

Ik ben benieuwd, wat voor type ben jij? Team #altijddoorgaan of #evenrusttussendoor.

Liefs, Nophar

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.