Kathy | Nieuwe planten kopen

by Kathy
Planten kopen

Planten kopen: je staat op de kamerplanten afdeling van een tuincentrum en kijkt om je heen. Zo.Veel.Planten.. wat nu? Het kan soms overweldigend zijn als je niet precies weet wat je zoekt. Hoe weet je nu welke plant je het beste kunt kiezen? En als er 20 dezelfde plantjes staan, hoe selecteer je daar de beste uit? Hier ben ik ook al vaker tegenaan gelopen en daarom heb ik hier een aantal tips voor jou.

Planten kopen: welke soort wil je?

Als je van tevoren al weet welk soort plant je wilt gaan kopen, dan maak je het voor jezelf al een beetje makkelijker. Wil je een makkelijke plant die niet veel verzorging nodig heeft? Of een plant waar mooie bloemen aan komen? Gaat je voorkeur uit naar een plant met hele grote bladeren? Of wil je een subtiel plantje voor op de vensterbank? Als je deze vragen voor jezelf al kunt beantwoorden, dan ben je al een heel eind in het maken van een keuze als je nieuwe planten gaat kopen!

Waar komen de planten te staan?

De plek waar je jouw nieuwe plant neer gaat zetten, is belangrijk. Houd er altijd rekening mee dat planten groeien. Na verloop van tijd veranderen ze van formaat en / of model. Ben je dus van plan om een hele grote plant te kopen, kijk dan of er plaats genoeg is. Bedenk je ook als de plant nog op die plek past als hij nóg groter wordt. Anders kun je kijken naar een plant die je gemakkelijk kunt toppen of snoeien.

Daarnaast is de standplaats ook erg belangrijk in verband met de hoeveelheid daglicht. Hou er dan ook rekening mee dat sommige planten geen felle zon kunnen verdragen, of juist wél veel licht nodig hebben. Een Calathea op een vensterbank in de volle zon zal binnen de kortste keren eruit gaan zien als een ongelukkig hoopje. Vetplanten die veel zonlicht nodig hebben kunnen sprieterig worden als ze te donker staan. Als je dit in je achterhoofd houdt wanneer je nieuwe planten gaat kopen, dan heb je meer kans om ze een lang en gelukkig leven te bieden.

Nieuwe planten kopen

Heb je op de bovenste twee vragen je antwoord? Dan is het tijd om in het tuincentrum op zoek te gaan naar jouw plant! Maar let hierbij wel op de volgende punten:

Dit wil je wel: Nieuwe groei

Als ik nieuwe planten ga kopen, dan let ik altijd op het aantal groeipunten van de plant. Hoeveel zijn het er? Want dit gaat bepalen hoe vol jouw plant kan gaan worden. Kunnen er vanzelf meerdere of nieuwe groeipunten ontstaan? Staan er veel nieuwe scheuten tussen? Hier keek ik vooral naar toen ik in het begin mijn pilea’s kocht. Want die nieuwe scheuten kon ik makkelijk stekken, en juist daarom wilde ik graag pilea’s.

Aan de nieuwe groei kun je ook enigszins zien of een plant gezond is en nog prettig in zijn pot staat. Een plant die het moeilijk heeft, zal stoppen met groeien. En een plant die een te kleine pot heeft, kan minder goed zijn voedingsstoffen opnemen en stopt ook met groeien.

Dit wil je niet: Ongedierte

Als je nieuwe planten gaat kopen, is het ook belangrijk om ze goed te controleren of ze vrij zijn van ongedierte. Tuincentra nemen over het algemeen goede voorzorgsmaatregelen zoals bepaalde soorten roofmijten. Maar het is evengoed belangrijk om je plant voor aankoop goed te controleren. Ik let altijd op de volgende dingen als ik een nieuwe planten koop:

Schone blaadjes:

Bekijk de boven- en onderkant van de bladeren of er geen insecten, webjes of kleverige substanties te zien zijn.

Gezonde blaadjes:

Als een plant veel dorre blaadjes, of verkleurde plekjes in het blad heeft, dan kun je die plant beter laten staan. Er zijn uiteraard planten waarbij de verkleurde plekjes normaal zijn. Maar als je twijfelt, vraag dan om raad bij een van de medewerkers.

Rondvliegende beestjes:

Woel eens met een vinger voorzichtig door de aarde. Als er kleine mugjes opvliegen (ze lijken erg op fruitvliegjes, maar dan zwart) dan zou ik de plant laten staan. Dit kan namelijk de rouwvarenmug zijn. De mugjes in huis zijn irritant, maar onschadelijk voor de plant. De larfjes zijn het probleem. Die eten van de wortels waardoor de plant uiteindelijk kan afsterven.

Kleine beestjes op de plant:

Trips, wolluizen, spint en dopluizen zijn een aantal voorbeelden die je op je plant kunt aantreffen. Trips zijn langwerpige diertjes. Wolluizen lijken op hele kleine watjes. Spint lijkt op hele kleine stipjes in webjes en zit voornamelijk aan de onderkant van de bladeren. Dop- of schildluizen zitten vaak vastgekleefd op stelen en stammen.

Vind je een van deze beestjes op de plant? Laat hem dan maar staan, want een plaag van deze ongedierte wil je niet in je huis krijgen.

Stoffige schimmel op de bladeren:

Dit kan meeldauw zijn. Een soort schimmelziekte die zich via de bladeren verspreidt over de hele plan. Bepaalde planten kunnen erg gevoelig zijn voor tocht of kou en daar is meeldauw juist gek op. Echter zul je niet snel planten in een tuincentrum aantreffen die hier last van hebben, aangezien ze daar de temperatuur goed regelen.

Nieuwe planten kopen

Let op speciale varianten als je planten koopt

Sinds een jaar let ik tijdens mijn zoektocht vooral op de speciale varianten. Soms vind je een plant met rare witte of lichte vlekken. In de meeste gevallen gaat het dan om een voedingsprobleem. Maar soms kan het een genetische afwijking zijn. Dit noemen ze Variegata. En laat een variegata-variant momenteel héél gewild zijn.

Voorheen werden de planten met zo’n genetische afwijking niet eens verkocht. Tegenwoordig worden ze juist gekweekt voor de verkoop want de prijzen zijn echt belachelijk hoog. Een monstera variegata, met een paar bladeren en 1 enkel groeipunt (een gewone stek dus!) kan momenteel te koop staan voor (schrik niet) €150 euro. Mocht je zo’n plant willen kopen, houd er dan rekening mee dat die genetische afwijking niet stabiel is en dus ook weer kan verdwijnen. Mocht je dus een plantje met variegata tegenkomen tussen alle andere normale plantjes, lucky you!

Nog even wachten..

Op dit moment zijn de tuincentra gesloten, maar als we na 19 januari weer vrij zijn om nieuwe planten te kopen, dan wens ik je alvast veel plezier. Hopelijk heb je iets aan deze tips. Mocht je nog wat meer willen lezen over plantjes, lees dan eens dit artikel over Het Chinees Lantaarnplantje, mijn favoriete plantje! Ik laat hem regelmatig voorbij komen op mijn instagram-pagina.

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.