Niet sociaal zijn, is dat nou zo erg?

by Tamara

Ik ben Tamara en ik ben heel erg niet sociaal. Om de één of andere reden geloven mensen het nooit wanneer ik het zeg dat ik eigenlijk totaal niet sociaal ben. Maar ja, wat kan ik zeggen. Ik kan prima zonder contact met andere mensen haha. Ik kan heel erg op zien tegen het afspreken met mensen en mijn beste vriendschappen zijn online. Hoe dat zo gelopen is en of ik het jammer vind dat ik niet sociaal ben? Dat vertel ik in deze blog.

Hoe het ooit begonnen is.

Vroeger op school had ik altijd best wel veel vriendinnetjes en ik speelde ook vaak bij ze en zij bij mij. Ook had ik een buurmeisje waar ik eigenlijk dagelijks bij te vinden was en ik was altijd met andere kinderen aan het spelen.  Ik had altijd veel verschillende vriendinnen en eigenlijk nooit één beste vriendin. Op de middelbare school veranderde dat een beetje. Mijn vriendengroep werd wat kleiner en ik had een aantal betere vriendinnen en een aantal beste vriendinnen. Ook toen sprak ik vaak met ze af en toen vond ik het nog heel erg leuk!

Toen ik ongeveer 15 was veranderde mijn leven nogal. Ik ontmoette Richard, haalde mijn examens, ging uit huis en ging studeren. Ineens leerde ik allemaal nieuwe mensen kennen die ik allemaal heel aardig vond en waar ik echt mee kon lachen, maar verder hoefde ik er niet zo nodig mee af te spreken. De goede vriendschappen van school verwaterden en hoewel ik het in sommige gevallen best wel jammer vond, richtte ik me op andere dingen en had ik het heel erg leuk.

Toen ik moeder werd.

Toen ik moeder werd had ik wat meer behoefte aan contact met andere moeders en zo kletste ik veel met diverse groepjes andere moeders. Het klinkt misschien heel raar, maar online praten vind ik prima en heel erg fijn, maar afspreken hoeft van mij niet zo nodig. Om maar een voorbeeld te noemen, ik app regelmatig met bijvoorbeeld Joyce, maar we spreken elkaar bijna nooit in het echt (ondanks dat we in hetzelfde dorp wonen) . Dat is niet omdat ik haar niet aardig vind en niet wil afspreken omdat ik haar in het echt niet leuk vind ofzo ( straks heb ik weer een jarenlange ruzie aan mijn broek hangen, sorry joycie haha) maar meer omdat ik daar niet altijd zin in heb. Als we elkaar tegenkomen maken we wel gewoon een praatje en we hebben al een aantal keren afgesproken, maar elkaar in het echt zien is niet echt een must voor mij in een vriendschap ofzo.

Ik heb natuurlijk zelf al een heel erg druk leven met vier kinderen en soms vind ik het best wel lastig om meerdere contacten te onderhouden waardoor contacten verwateren.

Wat wel jammer is als je niet sociaal bent.

Natuurlijk zitten er best wel wat nadelen aan niet zo heel erg sociaal zijn. Het lijkt me soms zo fijn om echt een beste vriendin te hebben aan wie ik alles kan vertellen, maar eigenlijk heb ik dat nog nooit gehad. Ik zie vaak vrouwen hele leuke dingen met hun vriendinnen doen zoals weekendjes weg en shoppen bijvoorbeeld, maarja. Dat doe ik dan dus niet. Ik heb ook vaak het idee dat ik een beetje raar ben dat ik die behoefte om andere mensen te zien gewoon totaal niet heb. En ik ben best wel heel erg benieuwd of er meer mensen zijn die dit herkennen.

 

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

24 comments

Leonie 6 juni 2018 - 12:22

Ik herken dat wel. Ik heb 5 vriendinnen, maar die zie ik niet heel veel. Vroeger vond ik het wel erg. Dan dacht ik dat het de norm was om hele vriendengroepen te hebben. En ik behoor niet tot een vriendengroep. Maar sinds ik kinderen heb, vind ik het eigenlijk wel lekker rustig om niet “verplicht” met vriendinnen dagelijks of wekelijks te moeten afspreken

Reply
Andressa 27 mei 2018 - 04:04

Jeetje wat lees ik hier veel reacties van vrouwen die dit herkennen! Ik schrik hier echt wel een beetje van. Ik moet zeggen dat de vrouwen die om mij heen wonen en ik herken ik jouw, vrouwen zijn die 24/7 thuis zijn en bewust hebben gekozen om niet buiten huis te werken. Zal dat er iets mee te maken kunnen hebben????

Reply
Bianca Schrijft 25 mei 2018 - 01:13

Momenteel heb ik eigenlijk ook helemaal geen vriendinnen meer, tenminste, niet conform de norm. Soms vind ik dat lastig, ook wel eens eenzaam, maar op de een of andere manier voegt het nu niet.
Mijn man heeft sinds een aantal jaar de diagnose ASS en zelf sinds een paar maanden PTSS. Ons leven is daardoor meerdere malen op zijn kop komen te staan. Hier wil ik soms wel met andere over praten, maar je voelt je ook bezwaard dat het gewoon al een aantal jaar niet lekker loopt in je leven. Aan de andere kant wil ik ook niet liegen en zeggen dat alles goed is. Dan alles en iedereen maar op afstand houden.

Reply
Cynthia 24 mei 2018 - 21:21

Ik ben wel heel sociaal maar vind mijn leven te druk om té sociaal te zijn. Als ik ergens geen zin in heb, nou dan doe ik het gewoon niet.

Reply
tamara 24 mei 2018 - 19:52

Heel herkenbaar!!!.
Vroeger had ik vriendinnengroepjes van meestal 3 meiden in totaal.
En tot 3 x toe is het me gebeurd dat ik het derde wiel aan de wagen was en me buitengesloten voelde. Dat deed pijn.
MIjn beste vriendinnetje allertijden bijvoorbeeld….. kwam ineens buurmeisje van haar steeds vaker mee als we iets gingen doen en die was nogal “bezitterig”. Om een of andere reden gingen ze steeds meer met hun tweetjes doen en zo werd ik steeds opzij geschoven. Ook bij het andere groepje is het ongeveer zo gegaan.

Voor, tijdens en na de geboorte van mijn eerste zoon had ik weer een beste vriendin hier in de omgeving waar ik nu woon. Ontzettend leuke tijd gehad!. Jaren deden we alles samen, bespraken we alles etc.
Totdat een paar jaar . Ik had inmiddels mijn 2e zoon gekregen en zij was zwanger van haar 2e. Zij had een overbuurvrouw die tegelijk met haar zwanger was en ja hoor….. weer hetzelfde.. ze gingen steeds vaker dingen met elkaar doen. Ik jaloers natuurlijk en vaak gevraagd of ik mee mocht. Maar steeds smoesjes van.. ja, we moeten nu gaan, dat red je niet meer om hier naar toe te komen rijden, of smoesjes als.. zoete inval, we hadden maar 2 tickets etc. We hebben nog wel contact, maar ik bespreek nagenoeg niets meer met haar. Elke x als we afspreken komt die vriendin ook ter sprake en dat is best wel frustrerend.
Ik had me vanaf deze 3e x voorgenomen dat dit me niet meer zou gebeuren.}

Dus nu spreek ik ook veel liever met bijvoorbeeld moeders op het schoolplein, per chat of op straat. Af en toe afspreken is prima, maar ga me niet meer in een hechte vriendschap wikkelen.
Dus ook ik ben minder sociaal geworden door de jaren heen en eigenlijk vind ik het wel prima zo. Als ik behoefte heb aan gezelschap zoek ik het wel op, maar dat was het dan ook. Mijn vriend daarentegen heeft een hele grote vriendengroep en “losse vrienden” . Met hun gaan we regelmatig leuke dingen doen, zoals dagjes weg, uit eten, avondje weg etc. Heel gezellig en leuk.. maar houd wel de boot af om diepgaande vriendschappen te ontwikkelen.

Reply
Wendy 24 mei 2018 - 13:26

Helemaal prima toch?! Doen waar jij je goed bij voelt ? ik wil soms iets te sociaal zijn en merk dat ik dan vaak veel te druk ben met alles ? haha

Reply
Rowan 23 mei 2018 - 22:05

Woow bizar dit! Ik herken mezelf hirler echt heel erg in. Ik had al zo’n vermoeden dat wij qua karakter best op elkaar lijken…nu ik dit zo lees ben ik ervan overtuigd haha.

Reply
Mariet 23 mei 2018 - 20:30

Hemingway! Ik week nu 4 dagen en nu zou ik ook niet weten wanneer ik tijd en aandacht zou moeten hebben voor vriendinnen. Maar dit was ook al zo voordat ik werkte. Ik vind t goed zo.

Reply
Natascha 23 mei 2018 - 16:17

Zooooo herkenbaar. In jou verhaal lees ik het mijne.

Reply
Nikita 23 mei 2018 - 12:35

Hoi tamara,
Het lijkt wel of je een soort angst hebt voor fysiek contact of het te moeten voeren van een gesprek! Ik denk dat je jezelf wel tekort doet, of je misschien iets in de weg staat. Mocht je het zelf prima vinden, geen man overboord, maar het kan ook zo waardevol zijn, zeker iemand waar je alles tegen kan vertellen buiten je man 🙂

Reply
Celeste 23 mei 2018 - 12:35

Ooh zo ongelovelijk herkenbaar dit.
Veel contacten en een vriendin gelukkig waar ook het appen prima contact is.. eerder toch teleurgesteld door mensen die zeggen “vrienden” te zijn. Dat maakt me echt wel voorzichtig.

Reply
Ilona 23 mei 2018 - 10:48

Heel herkenbaar! Ik doe liever lekker mijn eigen ding en heb er bijvoorbeeld ook een hekel aan als iemand de hele dag op mijn lip zit. Het scheelt ook dat ik een sterke band heb met mijn moeder en broer, waardoor ik ook minder behoefte heb aan vriendinnen. Ik heb eigenlijk maar één goede vriendin die ik al vanaf mijn 15e ken maar we zien elkaar een keer in de zoveel tijd.
Soms mis ik het wel om wat meer contacten te hebben, vooral qua leuke dingen doen. Maar ik hou er vooral van om gewoon met mijn gezin en familie te zijn!

Reply
Kay 23 mei 2018 - 09:18

Ben ook zo!
Ik ben dan ook hooggevoelig. Heb je daar al eens aan gedacht? 🙂

Reply
Tamara 23 mei 2018 - 09:15

Ja hoor… heel herkenbaar. Ik ben verhuisd van de randstad naar Overijssel voor mijn man en daar kende ik dus in het begin niemand… ik ben ook gewoon graag alleen, hoef niet zo nodig in een groep mensen. Dacht altijd dat dat aan mij lag… maar blijkbaar zijn er meer! En ja ik zou ook wel eens met m’n vriendin naar de Ladiesnight willen ofzo, dat zie je andere vrouwen doen en lijkt me ook wel gezellig… maar mijn beste vriendin woont dan weer niet om de hoek… die woont 120 km verderop…

Reply
Zulema 23 mei 2018 - 09:03

Ha ik heb dat heel lang ook zo gehad. Kwam ook deels omdat ik altijd in het buitenland was. Maar merk dat ik de laatste tijd toch wel behoefte heb aan vriendschappen. Mijn “vriendinnen” zijn geen vriendinnen van elkaar en wonen ook allemaal verspreid over Nederland. En juist nu de kinderen groot zijn heb ik meer behoefte aan een of twee hechtere vriendschappen in de buurt.

Reply
Youra Lucinda 23 mei 2018 - 08:50

hier nog eentje! 🙂

Reply
IJlien 23 mei 2018 - 08:34

Herken het deels! Maar meer dat ik echt wars ben (wat een woord ook) van sociaal gewenst gedrag, als dat niet gemeend is. Inhoudsloos appen ofzo ‘omdat je elkaar al zolang niet hebt gesproken’. Zo volg ik ook lang niet iedereen terug. Als iemands instagramgedrag me irriteert (zonder waardeoordeel verder), is het voor de relatie sowieso beter om te ontvolgen ?

Reply
Debby 23 mei 2018 - 08:11

Hier precies hetzelfde. Ik ben een beetje een loner en ik vind het prima als ik een hele dag alleen thuis zit of alleen met mijn zoontje. Mijn man snapt dat niet helemaal, hij heeft juist een hele grote groep vrienden en wil juist veel met hun afspreken. Ik heb dan een paar vrienden, maar die kan ik zo weken/maanden niet spreken. En als ik ze weer spreek is het heel gezellig. Maar alleen zijn is toch ook wel fijn

Reply
Karlijn 23 mei 2018 - 07:30

Jaaaa lotgenoten!!! Hahaha. Ik ben ook niet zo!
Ik heb 1 beste vriendin vanaf dat we 14 zijn (nu 28) en that’s it. Ik heb geen zin om nieuwe vriendinnen te maken of om vriendinnen te worden met de vriendinnen van de vrienden (snap je het nog?) van mijn vriend.
Ik vind het juist wel lekker zo.

Reply
Jessica 23 mei 2018 - 06:38

Het is alsof je het over mij hebt ?. Ik ben precies het zelfde. En het zijn vaak anderen die het raar vinden dat ik bijna geen vriendinnen heb. Maar ik vind het prima zo.

Reply
Manouk 23 mei 2018 - 06:37

Ik heb die behoefte ook niet zo. Ik heb twee beste vriendinnen die ik dagelijks spreek, maar soms niet eens maandelijks zie. En voor ons voelt dat goed. Ik krijg het altijd benauwd als ik verplicht wordt om vrienden vaker te zien.

Reply
Aniek 23 mei 2018 - 06:36

Hier precies hetzelfde. Als fulltime uithuiswerkende mama ben ik al blij met de tijd die we als gezin hebben. Ik spendeer deze liever met man en dochter. Als ik eens iets met de “meiden” doe is dit met mijn zusje en mijn stiefdochter. Want voor familie maak ik wel altijd tijd vrij. Enkel wanneer we eens naar een festival of dansfeest willen gaan, missen we die vriendengroep wel een beetje. Maar ja, dan gaan we heerlijk met ons tweetjes uiteten em dan zit dat ook weer goed!

Reply
Lyset 23 mei 2018 - 06:35

Ik ben heel erg benieuwd naar het verhaal achter die ruzie, lees het bij jullie beide telkens haha!.

Reply
Manouk 23 mei 2018 - 06:38

Haha ja ben ik ook nieuwsgierig naar!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.