Niemand zou meer dan twee kinderen mogen krijgen.

by Tamara

Goed, ik heb deze blog al een hele tijd in concepten staan omdat ik niet zo goed weet hoe ik het moet verwoorden. Ik ben de moeder van vier kinderen. Een aantal dat honderd jaar geleden misschien heel normaal was, maar volgens de hedendaagse begrippen nogal groot. Het gemiddelde aantal kinderen wat mensen in Nederland krijgen is ongeveer 1.8. Dus 1 å twee kinderen. Dus ja, wat dat betreft hebben we best een groot gezin. Nu las ik op facebook gisteren een artikel waarin gezegd werd dat gezinnen niet meer dan twee kinderen zouden mogen krijgen. De aarde is al overbevolkt en het is helemaal niet goed dat er nog meer mensen bij komen. Dat deed me eens denken aan een opmerking die ik ooit kreeg. En daarover wil ik jullie vertellen in dit artikel.

Twee kinderen maar?

Ik kom zelf uit een gezin van twee kinderen. Mijn ouders kregen eerst mij en daarna kreeg ik nog een broertje. Toen ik in groep acht zat gingen mijn ouders uit elkaar en enkele jaren daarna hertrouwde mijn vader en kreeg ik nog een zusje. Nu vertelde mijn vader ooit een keer dat hij voor zijn werk naar China moest en dat mensen het daar altijd zo bijzonder vinden als je meer dan 1 kind hebt. In China is er namelijk in 1979 een wet ingevoerd die ervoor moet zorgen dat Chinese gezinnen maar 1 kind krijgen. Of nouja, je mag maar één keer zwanger zijn. Als je dan een tweeling krijgt mag je ze allebei houden. het gevolg daarvan was dan veel Chinese vrouwen vruchtbaarheidsbehandelingen ondergingen om een tweeling te krijgen, maar ook dat er een grote voorkeur kwam voor een jongen als baby. Jongens zijn namelijk vaak meer waard dan meisjes. Meisjes werden daarom ook vaak ter adoptie afgestaan, of zelfs om het leven gebracht.

In 2015 kwam er een einde aan deze wet en kwam er een nieuwe wet die het gezinnen toestaat om twee kinderen te krijgen. Echter, het geboortecijfer in China blijft dalen en daarom wordt de wet nu helemaal afgeschaft.

Waarom zou je maar twee kinderen mogen hebben?

Ik dwaal een klein beetje af. Maar ik kan er dus best inkomen waarom je maar twee kinderen zou mogen hebben. De aarde raakt vol, we produceren met zijn allen heel erg veel afval en het gaat niet helemaal de goede kant op. Ik weet nog dat ik toen ik zwanger was van Sarah de opmerking kreeg dat ‘Vier kinderen hebben niet van deze tijd is en dat ik de aarde aan het verpesten was door nog een kind te krijgen.’ Toen was ik behoorlijk verontwaardigd, maar nu snap ik het ergens wel een beetje. Vier kinderen is natuurlijk ook een grotere belasting dan twee.

Nu vind ik dus niet dat je een geboortebeperking zou mogen invoeren als in het aantal kinderen beperken. Wat me wel een goed idee lijkt is eens kijken naar manieren om zwangerschappen te voorkomen. Ik ben misschien een slecht voorbeeld omdat de zwangerschap van Sarah misschien niet helemaal gepland was. Maar het lijkt me heel erg goed om betere voorlichting te geven over manieren om zwangerschappen te voorkomen en eventueel bepaalde bevolkingsgroepen, gratis anticonceptie te geven.  Denk bijvoorbeeld aan probleemjongeren. Tienermeisjes. Mensen met drugs en alcoholproblemen. Mensen die niet in staat zijn om zelf voor hun kinderen te zorgen. Enzovoort.

(Jongens, ik probeer het aardig te verwoorden, maar ik ben een hork en heel vaak lukt dat niet sorry:P)

En nee, ik zeg ook niet dat iedereen nu maar vier of meer kinderen moet krijgen, want dat is ook niet de bedoeling. Daarom vind ik het een hele goede zaak als bijvoorbeeld sterilisatie gratis zou zijn voor gezinnen die drie of meer kinderen hebben en compleet zijn. Of uberhaupt voor gezinnen die vinden dat ze compleet zijn.

 

Het is een hele lastige kwestie en ik ben wel heel erg benieuwd hoe jullie hierover denken. Vinden jullie dat er een vorm van geboortebeperking moet komen? Of niet?

Misschien vind je dit ook leuk

5 comments

Ilse 23 februari 2019 - 00:57

Tja de wereld is overvol, maar nee ik vind niet dat er een geboortebeperking moet komen. Ik vind dat iedereen zoveel kindjes mag nemen als ze zouden willen, maar bewust. En zoals jij zegt mag er best wat meer aan voorkoming van zwangerschappen gedaan worden, zodat mensen bewuster worden en gratis anticonceptie zou ook geen verkeerd idee zijn. Toch vind ik dus dat ieder mens zelf de keuze mag hebben hoeveel kindjes, maar als eventuele niet gewenste zwangerschappen voorkomen kunnen worden zou dit goed zijn. Moeilijke kwestie wel.. zijn zoveel dingen die er over kan zeggen. Meer kinderen kunnen wel meer bijdragen dan eentje. Alles heeft zo zijn voor en nadelen.

Reply
Annemiek 22 februari 2019 - 21:53

Ik ga iets anders vertellen. Mijn oma en opa hebben 10 kinderen gekregen. Daarvan hebben slechts 4 elk 2 kinderen gekregen. Haar kleinkinderen, daarvan zijn er 4 op de leeftijd dat ze kinderen kunnen krijgen. 2 daarvan hebben daadwerkelijk kinderen gekregen. Ik ban daar 1 van en ik zal geen kinderen meer krijgen. Haar andere kleinkind heeft nu 1 kleinkind. Mijn brus wil geen kind. Aan de andere kant van mijn familie is het weer een andere verhouding. Die oma en opa kregen 4 kinderen. Die kregen er 1 eigen, 3 eigen 2 adoptie en 2 eigen kinderen. Daarvan kregen er 1, 4 kinderen en 1 (ik dus) 1 kind 1, 0 en hoe het met de andere is weet ik helaas niet. Er zijn ook veel mensen die geen kinderen (kunnen) krijgen. Ik denk dat het goed is om gemiddeld op 2 kinderen per 2 ouders uit te komen. Daar zijn we nog niet. Om eerlijk te zijn vond ik het ook best wel veel als gezinnen uit meer dan 3 kinderen bestaan maar aan de andere kant hebben we wel kinderen nodig die de maatschappij in de toekomst draaiend kunnen houden. Jouw gezin van 4 kinderen levert statisch gezien een grote bijdrage aan. Maar soms krijg je nu eenmaal een “verrassing” terwijl je dit niet plant. Dan is je gezin ineens groter dan je gedacht had en dan vind ik het dapper dat je ook tegen alles in doorgaat met hetgeen je voor komt te staan.

Reply
Jeanne 22 februari 2019 - 19:06

Nee, daar ben ik het niet mee eens?
Wat dacht je bijvoorbeeld van de vergrijzing?

Ik ben het eens met de reacties hierboven, 4 of 6 of 10 milieubewuste kinderen is beter dan 2 die totaal niet milieubewust zijn.
Juist gewend om te delen, geduld te hebben, aan te pakken, te zorgen voor de kleine/afhankelijke, afval te scheiden en minderen om kosten te drukken enz.
Al moet je dat natuurlijk niet generaliseren.

En 1.8 per stel?
Dat zou betekenen dat het aantal mensen minder zou moeten worden. Van 2 naar 1.8.
(Vluchtelingen, asielzoekers en immigranten bijv op het moment dat ze binnenkomen niet meegerekend.)

Reply
Lida 22 februari 2019 - 09:15

Zonder opgelegde regels door de overheid zitten we zelfs gemiddeld al onder de 2 kinderen per vrouw. We mogen blij zijn dat er ook grotere gezinnen zijn. Anders was het gemiddelde nog lager. En de problemen met de vergrijzing nog groter.

Reply
Tineke 22 februari 2019 - 08:07

Er zijn ook mensen die ervoor kiezen om geen kinderen te willen. Compenseer jij dat toch? De aarde is overvol ja. Maar ik denk eerder dat het zou helpen als ze ook regels in zouden stellen om plastic meer te verbieden eb meer gaan recyclen. Als jij je kinderen milieubewust opvoed heb jij te taak gedaan. Liever vier milieubewuste kinderen dan twee vervuilende kinderen. Jij hebt twee keer twee kinderen van hetzelfde geslacht en gebruikt dus waarschijnlijk ook wel wat kleding en speelgoed opnieuw.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.