‘Mag ik een onsje nesteldrang alstubliefff?’

by Tamara
nesteldrang

Nesteldrang, de ene moeder (to be) heeft er heeel erg veel last van, de andere moeder (ikke!) totaal niet! Waar sommige moeders met 10 weken de box al in de kamer hebben staan en de babykamer vast een likje verf geven, staat de ander met 39 weken nog ff snel de babywas te doen. Maar wat is nesteldrang nou eigenlijk? Hoe kan het dat je dat krijgt en hebben papa’s ook last van nesteldrang? Je lees het vandaag!

‘Mag ik een onsje nesteldrang alstubliefff?’

Wat is nesteldrang.

Eerst stond je nog kreunend en steunend met je bolle buik dat pluisje van de vloer te plukken, het volgende moment race je met de stofzuiger, je polkadot handschoenen en je sopje door het huis omdat alles spic en span moet zijn! Deze poetswoede ontstaat meestal in de maand voordat je moet bevallen uit een soort óergevoel’ dat alles klaar moet zijn voordat de baby er is. Heb je echt elk hydrofiele washandje gestreken, op kleur gesorteerd en op alfabetische volgorde van merkje gelegd? Dan kun je eindelijk met een gerust hart gaan bevallen.

Hoe ontstaat nesteldrang.

Tegenwoordig is nesteldrang niet echt meer een noodzakelijk iets. Over het algemeen zijn onze huizen redelijk schoon en hebben we zodra de baby komt wel alle benodigdheden in huis. Echt, een baby kan het heel weinig schelen of je de kleertjes op volgorde van de regenboog hebt gelegd. Het krijgen van nesteldrang stamt nog uit de tijd dat we allemaal in grotten/primitieve hutjes sliepen en waar je baby in plaats van een mooi hoogglans ledikantje met koeka dekentjes, een hoopje gedroogd gras als bedje had.

Er zijn bepaalde hormonen in ons lichaam die ervoor zorgen dat vrouwen soms al in een heel vroeg stadium van hun zwangerschap de drang hebben om alles op orde te hebben. Op zich kun je er net zo heel erg veel tegen doen, behalve je eraan toegevem. Je zult gewoon echt geen rust hebben tot je hele lijstje ( ja als ik zwanger ben, ben ik een lijstjes maker) uit groene vinkjes bestaat. Maar je moet natuurlijk niet overdrijven! Ik stond met mijn zwangere buik verfpotten te tillen en kasten te verschuiven en dat komt je later duur te staan ( harde buiken, niet fijn) dus laat de zware klusjes maar lekker aan papa to be over!

Heeft papa ook nesteldrang?

Behalve vrouwen kunnen ook mannen heeeeel veel last hebben van nesteldrang. Nu uit zich dat soms wel in grappige situaties. Zo was ik met 36 weken boos dat de babykamer nog niet klaar was. Gaat meneer de gang verven…. Maar ik ken ook voorbeelden van mannen die op het laatste moment nog even besluiten de hele badkamer te gaan verbouwen of een dakkapel gingen plaatsen. nu deed die van mij dat godzijdank niet ( anders had ik een echtscheiding aangevraagd… Als we getrouwd waren natuurlijk) maar erg fijn is die mannelijke nesteldrang niet. Zeker niet als ze niet gewoon even de dingen doen die op jouw lijstje staan!

Hoe kan het dat sommige vrouwen totaaaaal geen last hebben van nesteldrang?

Ik had dus behalve toen de tijd echt begon te dringen echt totaaaaaal geen last van nesteldrang. Ja ik vond het wel een fijn idee als die babykamer nou eindelijk eens klaar zou zijn, of dat de box nou eens in de kamer zou staan ( bij Lauren gingen we de box nog even opzetten toen ze al geboren was) maar verder? Ik heb wel eens gehoord dat vrouwen elk uur een sopje gingen maken omdat ze het sop zo lekker vonden aanvoelen en voor het slapen gaan nog even alles poetsten, maar ik had het veel te druk met op de bank liggen stinken en me nog ronder te eten! Haha!

Nesteldrang is dus een heel normaal iets, het verschilt per vrouw een beetje of ze er last van krijgt en in welke mate, maar over het algemeen krijgen alle vrouwen er op den duur wel last van!

Heb jij erge last gehad van Nesteldrang? En wat voor gekke dingen heb jij allemaal gedaan?

Misschien vind je dit ook leuk

15 comments

Nicole 17 juni 2016 - 06:22

Onder nesteldrang versta ik willen opruimen en poetsen enzo en dat had ik helemaal niet. Wel had ik de box er al snel staan en tijdens de verhuizing hebben we ook haar kamertje meteen in orde gemaakt.. Al hangen de gordijnen nog steeds niet, maar ik geef de rolluiken de schuld want daardoor zijn de gordijnen ook eigenlijk overbodig 😛

Reply
Mathiske's mama blog 16 juni 2016 - 22:38

Tijdens de bevalling heb ik mn man nog ff laten stofzuigen enzo. Een onsje nesteldrang zou ik nu trouwens nog wel kunne gebruiken. Ik heb zo’n geen zin in het huishouden ?

Reply
simpel, met een snufje liefde 16 juni 2016 - 13:30

Ik had dat echt helemaal niet. maar ik ben dan ook niet verder gekomen dan 32 weken. Misschien dat het later nog was gekomen.

Reply
Els 16 juni 2016 - 10:40

De eerste keer gingen we verhuizen toen ik hoogzwanger was dus toen moest het wel, maar bij de tweede had ik nergens last van, ik zat heerlijk in de tuin te puffen haha

Reply
Merel 16 juni 2016 - 10:24

De eerste keer niet, maar beide keren daarna wel. Alles moest overhoop, kasten leeg, heb zelfs 10 paar schoenen weggegooid. In elk geval ruimde het lekker op. Jammer alleen dat we intussen weer een hoop nieuwe troep verzameld hebben…

Reply
Ellen 16 juni 2016 - 10:12

Ik had het ook hoor aan het einde vooral. Alles wassen en strijken, hahaha.

Reply
MetMirjam 16 juni 2016 - 09:37

Ik heb ongeveer mijn hele zwangerschap last van nesteldrang gehad.. Alles moest zo snel mogelijk klaar en schoon en toen ik met verlof ging was er eigenlijk niks meer te doen haha. Uiteindelijk kreeg ik gelukkig ook door dat af en toe een dagje met de voetjes omhoog ook wel erg lekker was en dat ik heus niet elke week de keukenkastjes van binnen uit hoefde te soppen 😉

Reply
Nathalie 16 juni 2016 - 09:23

Bij Vince had ik dat heel erg 🙂

Reply
Kim 16 juni 2016 - 08:01

Nope, helaas geen nesteldrang. Ik ging elke ochtend vol verwachting op de bank zitten wachten op de nesteldrang, maar aan het eind van de dag zat ik er nog en had ik nog geen fluit uitgevoerd ?

Reply
Maaike 16 juni 2016 - 07:26

Bij mijn dochter alleen aan het einde last gehad van nesteldrang en nu bij onze zoon (ben nu 18 weken zwanger) begint het nu al te kriebelen haha. En mijn man? Die smeert nog net zo veel als altijd, kan er bijna de hele dag met een dweil achteraan lopen :’)

Reply
Alicia - Adventurousmom.me 16 juni 2016 - 07:16

Ik had vooral bij mijn eerste zwangerschap erg nesteldrang. Wij hadden ons huis net gekocht en ik heb echt álles schoongemaakt. Verder waren we aan het renoveren en ik werd er gek van dat het uitliep. Zeker toen we de verkeerde wc pot gekocht hadden, een nieuwe besteld moest worden en ik dus hoogzwanger bij de buren of in een emmer naar toilet mocht haha.

Reply
Joyce 16 juni 2016 - 07:07

Volgens mij had Robert nesteldrang haha! Tijdens mijn bevalling stond hij de was op te vouwen haha!

Reply
Lonneke 16 juni 2016 - 06:57

Ik heb ook echt nesteldrang gehad en stond midden in de nacht nog alles te poetsen. Gelukkig hielp Merijn zo af en toe mee 😉

Reply
Manouk 16 juni 2016 - 06:53

Wij zijn toen ik 37 weken en 3 dagen zwanger was verhuisd naar onze nieuwe woning. Toen kreeg ik er een beetje last van, maar veel meer dan schoonmaken kon ik niet. Er stonden heel veel verhuisdozen in de woonkamer en ik zei tegen m’n familie: “Dat ruim ik aankomende week wel op mijn gemak op!” Alleen braken 2 dagen later mijn vliezen haha, dus dat heeft de familie (ben ze onwijs dankbaar!) opgeruimd en de volgende dag is onze dochter geboren haha.

Reply
Elisabeth 16 juni 2016 - 06:36

Haha, nou ik had t vepaald niet, die nesteldrang. Ik had de drang om alleen nog maar op de bank te liggen. En tv te kijken. 🙂

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.