Naomi | Wandelen met kinderen in Kinderdijk

by Naomi Van der Laan
Wandelen met kinderen in Kinderdijk

Tijdens deze vakantie hebben wij al veel gewandeld op de voor ons bekende plekken, maar op een gegeven moment wil je ook wel eens iets anders. Natuurlijk heb je onwijs veel plekken maar ik wilde graag naar deze, namelijk de Kinderdijk.
Zo’n lekker typisch Hollandse trekpleister, maar ik kan me niet herinneren dat ik er ooit zelf ben geweest. Tijd dus om daar verandering in te brengen! Wij zijn dus gaan wandelen met onze kinderen in Kinderdijk.


Kinderdijk
Waar ik dacht dat dit dus echt alleen een dijk is, blijkt het een heus dorpje te zijn in Zuid-Holland. Het dorp maakt deel uit van de gemeente Molenlanden, wat een woordspeling allemaal. De plaats is voornamelijk bekend om de Kinderdijkse molens, het staat er namelijk vol mee. Wat je misschien niet wist is dat de Kinderdijk sinds 1997 onderdeel is van de UNESCO werelderfgoedlijst. Bij een bezoek aan de Kinderdijk kun je de gelijknamige app downloaden om niets te missen.


Molens bekijken

Er staan op de wandelroute 19 molens. Hoewel ze allemaal op elkaar lijken geeft het toch wel een erg mooi uitzicht. Een leuk feitje, de molens in Kinderdijk hebben geen naam maar alleen een nummer! En de wieken van een molen, die draaien dus niet naar rechts maar naar links.. Wist je dat?
Tijdens het wandelen vertelden we de kindjes over de molens. Dat de molens vroeger bijv. gebruikt werden om graan tot meel te malen en we het meel weer gebruiken om brood te maken. Maar ook pannenkoeken en pizza’s. Vooral dat laatste maakte het natuurlijk erg interessant.

Fietsverhuur
Er staan een aantal gratis fietsen vooraan die je gemakkelijk kunt huren, helaas was dit voor ons niet mogelijk omdat er geen kinderfietsen of babyzitjes beschikbaar waren. Wel is het een ontzettend mooie route om te fietsen en er werd dan ook flink van gebruik gemaakt. Er zijn fietsroutes helemaal naar Rotterdam, Dordrecht, Delft en zelfs Gouda.

Boottour
Er vaart een rondvaartboot welke toegankelijk is met een apart ticket voor toegang tot bepaalde molens en de boottour. Eenmaal aangekomen zagen we dat het best druk was bij de boottour en besloten deze maar niet te doen i.v.m. de veiligheid nu. Er is een ontzettend mooie route uitgestippeld dus de boottour hebben wij even gelaten voor wat hij is, hier komen we nog wel een keertje voor terug want het uitzicht is volgens mij ontzettend mooi!

Foto’s maken
Over mooi uitzicht gesproken, met de molens op de achtergrond krijg je ontzettend leuke plaatjes.
Er zijn dan ook vele inhammen en plekjes gemaakt waar je gemakkelijk een kiekje kunt nemen. Ook zijn er ontzettend veel dieren te spotten. Wie vind de meeste eendjes? Kun jij de grootste vogel zien? Of kikkers? Onze dierenvriendjes deden dan ook goed hun best om ze te vinden. Lekker de toerist uithangen in eigen land deze zomer, heerlijk toch.

Klomp
Natuurlijk moet je dan, als je er bent, ook echt een foto nemen in die prachtige toeristische klompen. Die zie je overal altijd verschijnen dus lekker cliché, wij moesten natuurlijk ook!! De kinderen vonden dit fantastisch en wilden er op de terugweg weer in. Ze kenden de klompen nog van onze trip naar Volendam en waren verbaasd dat deze zo MEGAGROOT waren!


Rustplekjes
Onderweg staan er picknicktafels en losse bankjes. Overal is wel een plekje om even neer te strijken en uit te rusten of wat te eten/drinken. Ook word er onderweg wat lekkers verkocht. Zo zagen we een fruitkraampje, maar ook ijs en poffertjes waren in trek. Je kunt er ook je eigen lunch natuurlijk meenemen en dit daar opeten.

COVID-19 beleid
Natuurlijk gelden ook in Kinderdijke maatschappelijke maatregelen waar je je aan dient te houden. Zo zijn er op sommige plekken geen mogelijkheden om elkaar 1,5 meter ruimte te geven, dus zul je even op elkaar moeten wachten. De meeste mensen deden dit dan ook erg netjes, op 1 vriendengroep na die het nodig vond om op een smal padje ons te willen inhalen en vervolgens de opmerking te maken: “Tsja dan moet je maar thuisblijven hoor”.
Nu was het niet alleen de 1,5 meter waar ik me zorgen om maakte maar ook het feit dat ik over het smalle bruggetje liep met mij kinderwagen en kind naast mij.. Want die wilde perse naast mama lopen, je kent het vast wel.

Toegang en parkeren
Kinderdijk is het hele jaar geopend en openbaar toegankelijk. Entreekosten voor Kinderdijk zijn er niet. Wel kun je een kaartje kopen om een aantal molens te bezichtigen. Mocht je dit willen, doe dit dan online want dan zijn de kaartjes wat goedkoper.
Parkeren kun je op het terrein tegen betaling, of iets verderop gratis in de wijk. Wij liepen zo’n 3 minuten voor onze parkeerplaats. We hadden namelijk niet door dat je van te voren moest reserveren, maar er was in de wijk tegenover de dijk meer dan genoeg ruimte, dus dit was gelukkig niet erg.

Ben jij hier al wel eens geweest? Zoek je nog een leuke wandelplek, klik dan hier.

Misschien vind je dit ook leuk

2 comments

Leandra 27 juli 2020 - 14:48

Leuk. Wij willen deze zomer ook een bezoekje brengen.

Reply
Naomi Van der Laan 2 augustus 2020 - 15:02

Zeker doen! Heel benieuwd wat jullie ervan vinden 🙂

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.