Naomi | Tips tegen de hitte in huis

by Naomi Van der Laan

Definitie hittegolf

In Nederland is er officieel sprake van een hittegolf als de maximumtemperatuur bij het KNMI in De Bilt gedurende tenminste 5 dagen elke dag 25 graden is of hoger. Daarnaast moet het ook nog eens in die 5 dagen, zeker op 3 dagen minstens 30 graden zijn. Ik zet er expres bij in Nederland, want blijkbaar verschillen die regels in andere landen. Zo moet het in Zweden bijvoorbeeld 5 dagen op een rij 25 graden zijn voor het als een hittegolf gezien word.  Maar om terug te komen op Nederland met de 30 graden. Als het overdag 30 graden is, is het in de nacht niet spontaan weer lekker 20 graden. Nee die warmte, die blijft lekker hangen in je huis als je er niets aan doet.


Duur hittegolf

Een hittegolf duurt minimaal 5 dagen dus, maar als we kijken naar het gemiddelde sinds 1911 dan duurt het ongeveer 9 dagen. In 1975 hield deze zelfs 18 dagen aan!! In 2018 was er maar liefst 2x sprake van een hittegolf. Tussen deze 2 hittegolven zat maar 1 dag.
De frequentie van de hittegolven nemen nu ook toe, we zullen dit dus steeds vaker mee maken. Het is dus belangrijk voor onszelf dat we leren om hiermee om te gaan.

Nederlanders

Te warm, te koud, tsja we blijven nu eenmaal Nederlanders en het weer is nooit iets dat prima is.  Er is altijd wel iets aan op te merken. Ik moet zelf eerlijk zeggen dat ik er overdag weinig last van heb. Ik vind het lekker makkelijk met de kids aankleden en mezelf, geen gedoe met laagjes en jas wel of niet aan. Maar die nachten, die plakkerige nachten.
Dat vind ik dan weer wat minder.
Er moet toch iets te doen zijn tegen die hitte in huis? Ik zocht wat tips op om met jullie te delen.

Houd je huis koel

 1. Laat je ramen/ gordijnen en deuren zo veel mogelijk dicht overdag. Want wat niet naar binnen komt aan warmte, hoef je er ook niet meer uit te werken.
 2. Zet je ramen en deuren open op momenten dat het afgekoeld is, zodat je wel frisse lucht hebt in huis hebt. Bijv. vroeg in de ochtend of laat in de avond.
 3. Laat planten groeien aan je buitenmuur, deze zorgen voor schaduw voor de buitenmuren. Als je buitenmuren opwarmen, blijft je huis lang warm. De hitte is lastig uit je buitenmuren te krijgen.
 4. Ben je geen planten persoon? Rol dan je zonnescherm uit zodat deze schaduw geeft aan je buitenmuren.
 5. Als je doucht, douche dan met lauw water i.p.v. koud water. Een koude douche zorgt er namelijk voor dat je bloedvaten vernauwen, waardoor je lichaam de warmte minder goed kan afvoeren.
 6. Heb je geen tijd of zin in een douche? Plaats dan je voeten en polsen in koud water. Een plens met koud water is namelijk een hele goede bestrijding tegen de hitte. Ook natte sokken schijnt te helpen, maar dan word je matras toch nat lijkt mij? Maar hej, je kunt het proberen..
 7. Trek je dekbed uit je hoes, lijkt mij vrij logisch maar het zal me vast verbazen hoeveel mensen er nog lekker onder hun dekbedje liggen, omdat het een gewoonte is..
 8. Gebruik een ventilator. Plaats deze dan bij voorkeur bij het raam zodat er frisse lucht naar binnen word geblazen.
 9. Beter nog, plaats een airco. Deze verlaagt de temperatuur in huis vele malen sneller.
 10. Is een airco geen optie? Wees dan creatief en maak een budget airco voor hetzelfde effect.- Vul wat plastic flessen met water en zet ze in de vriezer. (Vul de fles niet tot de rand, laat ruimte over)- Als ze goed bevroren zijn kun je ze eruit halen.- Je plaatst je ventilator in je slaapkamer en zet de bevroren fles water ervoor. (Plaats een bakje onder de fles water zodat de condens niet je vloer ruïneert.) De lucht blaast op deze manier langs de fles en blaast de koude lucht jou kant op. Natuurlijk zal het water ontdooien en verdwijnt het effect, maar voor het inslapen is dit zeker een goede tip! Als laatste, richt de ventilator niet op je gezicht, hier krijg je namelijk droge ogen van en een loopneus.
 11. Heb je een mogelijkheid om buiten te slapen, doe dit! Buiten is het vele malen koeler. Gooi je matras naar buiten, zet je tentje op en geniet ervan. Zorg er dan wel voor dat je je goed insmeert met anti insectenspray natuurlijk!
 12. Als laatste tip, drink voldoende water. Water zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt. Als je goed gehydrateerd blijft, krijg je namelijk veel minder snel last van een overhit lichaam.
  Is het bij jullie in huis al warm? Zo ja, welke tips pas jij toe tijdens de hitte? Deel ze in de reacties zodat we elkaar een beetje kunnen helpen in deze lekkere plakkerige periode van het jaar 🙂

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.