Wat als de naam van je blog niet meer bij je past?

by Tamara
naam van je blog

Ik denk dat het iets is waar vele bloggers wel mee zitten. Zeker als ze al wat langer meedraaien. Ze zijn uitgekeken op hun blognaam, hij past niet meer bij hetgene waar ze over willen schrijven of door hun naam zitten ze vast binnen een niche of een bepaald onderwerp. Dat is iets waar ik momenteel ook tegenaan loop. Toen ik 2 jaar geleden deze blog startte was ik 26 weken zwanger en kon ik me niets anders voorstellen dan dat ik alleen maar over mamadingen ging bloggen. Dus deze naam was perfect! Toch loop ik momenteel tegen wat dingen aan waarbij ik wel wat advies kan gebruiken.

Wat als de naam van je blogt niet meer bij je past?

Ik wilde eigenlijk al heel erg lang bloggen, maar ik kon nooit een leuke naam bedenken. Dat vind ik al moeilijk als je mee wilt praten op een forum en je moet een naam verzinnen, maar daar kun je hem meestal nog wel wisselen als je hem zat bent, met een blognaam gaat dat wat minder makkelijk. Ik had ooit op babybytes de naam ‘misscommunicatie’ die vond en vind ik nog steeds echt superleuk! Alleen hij was al bezet en hoewel de site die zo heet offline is, is hij nog steeds niet beschikbaar. Ik was toen ( nu nog steeds) ontzettend fan van The Vampire Diaries. Dus na wat frutten in mijn hoofd kwam ik uit op TheMommyDiaries. Ik veranderde meteen mijn ig naam en na een tijdje twijfelen hakte ik de knoop door en kocht ik de domeinnaam.

Nadelen van een niche gerelateerde naam.

Ik vind de naam TheMommyDiaries nog steeds echt heel erg leuk. Hij past perfect bij mijn leven als moeder van drie en ik kan er waarschijnlijk mee vooruit tot ze een jaar of 30 zijn en ik TheGrannyDiaries kan aanvragen. Want ik ben nou eenmaal moeder en dat zal niet veranderen. De reden dat ik een andere naam zou willen is dus niet dat ik hem niet leuk vind, maar dat hij me wel beperkt. Hoe raar het ook klinkt, ik wil gewoon over meer kunnen schrijven dan alleen baby’s en zwanger zijn en kinderen en blablabla. Ik heb zo ontzettend veel andere interesses, die gewoon niet passen op een mamablog dat ik het soms gewoon jammer vind dat ik zo gebonden ben aan een niche. Natuurlijk kan ik wel over mode en make-up schrijven, dat dragen moeders immers ook. Maar het voelt dat toch een beetje alsof het niet past op mijn site.

Een tweede site beginnen?

Een logische optie om toch over die dingen die echt totaal niet bij je site passen te schrijven is het beginnen van een tweede site. Dat heb ik ook gedaan. Ik wilde graag een curiositeiten site met allerlei bijzondere wetenswaardigheden en feitjes uit de geschiedenis beginnen, omdat ik me daar gewoon heel erg voor interesseer. ( Ja ik ben een soort wandelend curiositeiten kabinet dat je precies kan vertellen hoeveel jaar geleden de dino’s leefden, maar niet kan onthouden wat ze gisteren heeft gegeten.) Samen met mijn broertje vroeg ik de domeinnaam Drommelz.nl aan en je raad het al.. Ik heb nog geen thema op die site staan. Niet omdat ik niet wil, maar gewoon vanwege tijdgebrek. Ik wil TMD niet half doen of laten doodbloeden omdat ik zo nodig ook over andere dingen wil schrijven.

Dusssss…. en nu?

Dat vraag ik me ook wel af. Ik heb een paar keer gedacht van: ‘Tammmm waarom moest je nou weer een moekeblog beginnen?’ maar ja, ik vind mijn kinderen en alles eromheen ook gewoon heel erg leuk om over te schrijven en dat wil ik ook blijven doen, alleen kriebelt het wel ergens. En elke keer als ik iets plaats dat niet echt op een moederblog thuis hoort, zoals interieur, mode of zelfs mijn verhalen. Dan voelt dat een beetje als vreemdgaan ofzo. Mocht ik ooit een geweldige naam tegenkomen die nog vrij is en waar ik helemaal warm van word, dan kan het dus best zo zijn dan ik hem verander, zodat ik over iets bredere onderwerpen kan schrijven zonder schuldgevoel. Maar voor nu blijft hij zoals hij is en hoop ik maar dat mijn lezers het niet erg vinden als ik af en toe wat cheat.

Wat vinden jullie? Moeten de onderwerpen waarover je schrijft echt bij de naam van je blog passen? Of is het niet zo heel erg als je soms eens afwijkt?

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

27 comments

Bianca 29 januari 2017 - 22:17

Ik vind dat je jouw naam best breed kunt zien. Je bent moeder en die houden van heel veel dingen. Maar ik zou het ook snappen als je kiest voor een nieuwe naam om je wat meer vrijheid te geven. Lastig hoor, je hebt al zo ‘naam’ gemaakt, dus waar doe je dan goed aan?

Reply
Anneke 27 januari 2017 - 22:03

Maakt volgens mij niet echt uit, hoor 😉 Ik zie je naam zo: je bent een mama (‘Mommy’). Punt. Je houdt een dagboek (‘diaries’) bij. Punt. Het één hoeft niet per se met het ander te maken hebben. Moeders maken vanalles mee in hun leven, of het nu met of niet met hun kinderen te maken heeft. Dus waarom zou je niet over andere zaken kunnen schrijven dan? 😉 We doen heus wel wat meer dan alleen maar pipi en kaka van de koters opruimen toch? 😀 😀

Reply
Vlijtig Liesje 27 januari 2017 - 13:40

Een herkenbaar probleem. Zelf vind ik dat je veel kunt oplossen met een ‘tagline’. Zet onder MommyDiaries gewoon in een tagline waar je allemaal over schrijft zodat duidelijk is dat je over meer schrijft dan het moederschap.

Reply
Marisca | Mamablogger 26 januari 2017 - 20:32

Ik heb dus wel heel bewust gekozen voor mamablogger punt nl omdat dat voor Google ook wel fijn was. Daarnaast ben ik een moeder en blogger dus vond ik het heel logisch. Toch blog ik niet alleen over moeder gerelateerde dingen. Ik heb het daarom breder getrokken en de slogan is dan ook dat het een lifestyle mamablog is voor hippe moeders. Alles wat hippe moeders bezig houdt. Dus ja, ook interieur, mode etc. Verder heb ik ook mijn eigen naam als domeinnaam en nog wat anderen. Just in case haha.

Reply
Marian B 26 januari 2017 - 17:07

Ik begrijp het wel. Ga op je eigen gevoel af. Mij zou het het helemaal niet storen, juist leuk toch. Je bent meer dan alleen moeder en hebt vast nog vele andere interesses. Gewoon lekker schrijven wat je wil zou ik zeggen.

Reply
Anja 26 januari 2017 - 15:31

Eigenlijk moet je gewoon doen waar jij je goed bij voelt. En idd: een dagboek van een moeder gaat over meer dan moeder zijn alleen. Je bent immers ook vrouw en als vrouw wil je toch ook eens iets anders dan speelgoed, luiers, babyvoeding en dat soort dingen 😉

Reply
Nathalie 26 januari 2017 - 14:55

Doen waar jij je goed bij voelt!

Wat ik ook al eens voorbij heb zien komen is dat er een andere URL/domein gekoppeld wordt aan de site/blog, beide url’s komen dan op de ‘nieuwe’ blog uit.

Vind het zelf overigens niet storend.. maar het is denk ik maar net hoe je op een site komt en wat de verwachting van de bezoeker is.

Reply
Bregje 26 januari 2017 - 14:51

Lekker doen wat voor jou goed voelt! Ik baalde een tijdje dat ik geen specifieke mamablog naam had, maar ben nu toch juist wel blij met mijn naam, omdat ik over alles kan schrijven.

Reply
Ester 26 januari 2017 - 14:08

Ik heb gewoon mijn eigen naam genomen. Lekker gemakkelijk en ik kan er alle kanten mee uit.
Net ook omdat ik erg persoonlijk blog, vind ik het volledig passen :).

Reply
Gitte Brouwer 26 januari 2017 - 14:05

“Diaries” slaat toch een beetje op wat je meemaakt in je leven en wat er in je omgaat. In een dagboek van een moeder staat wel meer dan alleen kids! Gewoon lekker bloggen waar jij over wilt bloggen!!

Reply
Nicole @ Everyday-Life.nl 26 januari 2017 - 13:13

Ik heb daarom zelf een vrij vage algemene titel gekozen, zodat ik kan bloggen over elk onderwerp dat ik wil. Nadeel is dat je aan mijn URL niet kunt zien waar de blog eigenlijk over gaat.
Als jou was zou ik gewoon lekker bloggen over waar je zin in hebt. Who Cares of het niet goed bij je domeinnaam past! Het is jouw site!

Reply
Leonie van Mil 26 januari 2017 - 12:55

Ik snap je helemaal. Maar ik doe ook uitstapjes. Mijn blog gaat echt niet alleen maar over kinderen. Ik denk juist ook wel leuk voor de afwisseling

Reply
IJlien 26 januari 2017 - 09:30

Ik heb het ook gedaan omdat ik me beperkt voelde door mijn toenmalige blognaam en wilde dat het over mij ging omdat het nou eenmaal een beetje van links naar rechts gaat. Nu heb ik een unieke naam dus dat is wat betreft domeinnamen etc ideaal, maar ik kan het je alleen maar aanraden. Als je je echt belemmerd voelt door de naam: aanpassen die handel. Welke naam is dan lastig uiteraard, misschien iets als Tamara’s choice of life by Tamara (hm blijkbaar heb ik een Engelse bui). Succes 🙂

Reply
Jess 26 januari 2017 - 09:22

Ik had eerst een diyblog. Maar dan mama geworden en alles verandert. Ik had er zoveel schrik van, maar iedereen volgde en kreeg meer volgers. De zin om te bloggen was ook ineens groter. Ik zou zeggen, gewoon doen. Het is nog altijd jou blog!

Reply
Kirsten 26 januari 2017 - 08:21

Ik zou gewoon afentoe ook over andere dingen bloggen. Doe ik zelf ook. Ik vind het helemaal niet storend. Leuk juist! Het leven van een moeder gaat toch ook niet alleen over haar kinderen? Ik zou het lekker op deze blog erbij doen!

Reply
Simone 26 januari 2017 - 08:09

Ik vind de naam heel tof klinken. Zou hem niet veranderen en ik denk dat het leven van moeders toch uit meer bestaat dan alleen de kinderen. Op een gegeven moment wel. Je lezers groeien wel mee denk ik. Ik vind het niet storend als het over mode, interieur of food gaat bijvoorbeeld. Misschien wel als je ineens over wielrennen, voetbal of modelbouw gaat schrijven ?

Reply
Melanie 26 januari 2017 - 07:55

In had eerst even knutselblog met een duidelijke naam die daar bij hoorde. Maar ik wilde over meer schrijven. Daarom koos ik nu voor BMelloW. Een combinatie van mijn voornaam tweede naam en achternaam. Dit past ook bij mijn lange termijn doel van mijn blog. Duurde ook wel even voordat ik de stap nam. Door de naam kan ik alle kanten op. Ik ben nog maar kort bezig. En schrijf over alles waarover ik wil schrijven. Na een jaar weet ik vast wel wat ik echt leuk vind ombte schrijven en mijn lezers wat ze graag lezen. Dan kan ik altijd nog wat bijschaven.

Reply
Joyce 26 januari 2017 - 07:52

Daarom ben ik destijds van mamajoyce afgestapt en naar joyfromjoyce gegaan. Zo kan ik over alles schrijven wat ik wil en hoeft het niet perse een moekeblog te zijn haha!

Reply
Saskia 26 januari 2017 - 07:42

Ja herkenbaar. Ik koos destijds leuk een naam maar ik zit er nu wel steeds aan vast. Een niche heb ik niet echt dus dat valt weer mee.

Reply
Kim 26 januari 2017 - 07:16

Naam veranderen kan natuurlijk altijd, maar ‘moekes’ hebben ook interesses, dus waarom zou je dat niet kunnen delen op een mamablog? Ik lees je blogs altijd met veel plezier en ik zou bij een ander artikel dan over het moederschap niet meteen denken: He jij, ga terug in je hok, dat hoort hier niet.
Ik zeg: gewoon doen!

Reply
Celeste 26 januari 2017 - 07:10

Moeders zijn toch meer dan hun kinderen? Meer dan make-up en huistours. Moeders zijn mensen, vrouwen met gevoelens en gedachten en een leven voor en naast de kinderen en waarom zou dat niet op een moeder blog gezien mogen worden. Juist denk ik. Zo laat je een completer mensbeeld zien. Dus gewoon doen. Tikken wat je leuk vindt, zolang je zorgt voor een bepaald evenwicht? Wat is er dan mis?

Reply
nicole 26 januari 2017 - 07:04

hoi hoi , ik lees je blogs altijd met veel plezier 🙂 en schrijf er eigenlijk nooit iets onder, maar kun je niet gewoon de afkorting gebruiken? TMD vind ik eigenlijk ook wel heel stoer klinken.
groetjes en een fijne dag 🙂

Reply
Channa 26 januari 2017 - 06:52

Doen wat jezelf fijn vindt! Je creert natuurlijk wel een bepaalde verwachting met sommige namen, maar het is aan de lezers wat ze daarmee doen.

Reply
Patricia 26 januari 2017 - 06:47

Afwijken mag best. Het is jouw blog; jij hebt meer interesses denk ik dan. Ik heb zelf met TwijfelMoeder ook hele specifieke naam. Toen ik nog twijfelde over feit of ik kids wilde bedacht maar wel met het idee: het kan twee kanten op. Nu ik in verwachting ben, past-ie gelukkig nog steeds. Daarnaast wil ik er toch meer online magazine van maken over dit thema dan persoonlijke blog. Daarvoor heb ik namelijk nog wat andere domeinnamen liggen 😉 Misschien interessant voor jou om te volgen: MissLipgloss gaat ook van naam veranderen. Wordt Cynthia.nl schreef ze lange blog over.

Reply
Michel Gallo 26 januari 2017 - 06:46

Naam verandering gebeurdt vaker dan je denkt. Een frisse start, nieuwe ideeen, bredere doelgroep, enz enz. Ik zeg doen.

Reply
Lotte 26 januari 2017 - 07:10

Ja, jij zou ook je naam wel kunnen veranderen Gallo?
Alhoewel.. een vos verliest wel z’n haren maar niet z’n streken haha ?

Reply
Mèlanie 26 januari 2017 - 06:45

Hier hetzelfde, ik was en ben heel blij met MamavanLiam, maaaaaar wat als er misschien ooit een tweede komt? (nooit over nagedacht) Verander ik alleen m’n naam op de site, Facebook en Instagram of doe ik een heel nieuwe domeinnaam?
Ach voorlopig hou ik het nog maar lekker zo, en schrijf ik lekker over de dingen die mij in het moederschap en in het dagelijkse leven bezighouden.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.