Myrthe | Zwanger als een olifant

by Myrthe

Negen maanden zwanger zijn, voor de een is het een magische periode die ze zo over zou doen. Ze voelt zich heerlijk en heeft de spreekwoordelijke zwangerschapsgloed over zich. De buik zit niet in de weg maar geeft een bijna continu gevoel van vertedering. Voor de ander is het minder rooskleurig. Hoewel gelukkig bijna alle vrouwen super content zijn met het wonder der zwangerschap is soms de weg naar het krijgen van een baby een martelgang. Het zijn geen kleine ongemakken die een sluier over deze periode leggen maar zware pijnen of extreme zwangerschapsmisselijkheid. Na negen maanden (of met een beetje geluk voor hen iets korter) komt de bevalling als een opluchting. Maar stel je eens voor dat een zwangerschap langer dan 9 maanden duurt. En niet een paar dagen tot twee weken, maar máánden. 

Langste zwangerschap

Voordat ik zelf kinderen had wist ik niet dat zwangerschappen in uitzonderlijke gevallen veel langer kunnen duren dan die 40 weken. Het fenomeen van een te lange zwangerschap wordt serotiniteit genoemd. In 2016 is er een vrouw in China bevallen na 18 maanden met het kind in haar buik rond te hebben gelopen. Je leest het goed, 18 maanden! Hoe erg je ook op wolken loopt tijdens een zwangerschap, voor bijna iedereen is het einde zwaar. Stel je eens voor dat dat gedeelte nog eens negen maanden duurt. Bij deze vrouw lag de oorzaak bij de placenta die zich niet goed genoeg ontwikkelde en doordat de ligging ervan de baarmoederhals blokkeerde. 

Het dierenrijk

Wat ik vooral een intrigerend gegeven vind, is dat uit het dierenrijk bekend is dat de vrouwtjes later bevallen als er gevaar dreigt. In een extreem onveilige situatie komt de bevalling gewoonweg niet op gang. We horen vaak dat adrenaline de vijand is tijdens de bevalling en juist hierdoor snap je waarom dat is. Als er gevaar dreigt maakt je lichaam dit hormoon aan en remt deze de bevalling af of komt deze niet op gang. Een ingebouwd beschermingsmechanisme van moeder natuur, want het is een waarschuwing dat er in die omstandigheden geen baby ter wereld moet komen omdat het voor het kindje mogelijk gevaar oplevert. Leuk als je een Afrikaanse olifant bent en toch al zo’n 18 tot 22 maanden zwanger bent…

Lees hier meer over:

De langste zwangerschap

Adrenaline tijdens de bevalling

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.