Myrthe | sexy liedjes in Coronatijd

by Myrthe

Toen ik in juni voor het eerst weer op m’n werk kwam bleek dat er een vogel bovenop de lantaarn bij onze ingang zijn nest had gebouwd. Een ingang waar 7 dagen per week veel bedrijvigheid is door de in- en uitlopende mensen. Waren we al die tijd niet dicht geweest dan was dat nest er hoogstwaarschijnlijk niet gekomen door de drukte rondom de kuikentjes. Dit nest met vogels was het vleesgeworden resultaat van de opbloeiende natuur tijdens de – wereldwijde – lockdown. Overal zagen we foto’s van schone wateren door de afwezigheid van Moeder Natuurs grootste vijand: de mens. Zelfs in Venetië bleek het water ineens weer in gebruik genomen door iets anders dan gondeliers en cruiseschepen die toeristen af en aan voeren.

Sexy fluiten 


Hoewel we helaas inmiddels weer op ons “normale” vervuil niveau zitten, blijven de wonderen der natuur me intrigeren. Ik kon mijn geluk dus niet op toen ik las dat vogels tijdens de lockdown bleken spannender en sexyer (en ik quote hier) te fluiten. Die sexy mofo’s bleken  al die tijd bezig met het letterlijk overschreeuwen van de mens. In o.a. recreatiepark nabij San Francisco, dat normaal drukbezocht was en waar dus veel lawaai was bleken vogels in de stilte van de lockdown ineens heel anders te fluiten.

Volume

En niet alleen de tonen werden gevarieerder en spannender. Ook het volume veranderde. Want door het wegvallen van mensen en vooral ook het verkeer hoefden de vogels niet meer zo luid te fluiten. Witkruingorzen kwamen met hun zachter gefloten liedjes 2 keer zover dan normaal. Ze konden op deze manier dus veel beter communiceren.

De flexibele natuur

Het meest bijzondere hieraan is natuurlijk hoe mooi de natuur omgaat met veranderingen. Wij denken vaak aan de evolutie en hoe het generaties lang duurt voordat daar dingen in veranderen (velen onder ons kunnen nog steeds niet goed tegen lactose of gluten omdat ons lichaam dat nou eenmaal oorspronkelijk niet gewend is te verteren). Maar de natuur blijkt ook heel flexibel en past zich meteen aan de situatie aan. En misschien is het een mooie les voor de mens om iets meer plaats te maken voor de schoonheid van de natuur. 

Meer informatie over dit onderzoek

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.