Myrthe | Monkey platter: Laat de kids zelf kiezen!

by Myrthe FoodFrobelFun
monkey platter snel

Een monkey platter…het klinkt een beetje vreemd. Helemaal als je het letterlijk gaat vertalen naar het Nederlands: een apenbordje. In feite is dat precies wat het is: een leuk en gevarieerd bordje voor de kleine apen, hihi. Hier zet ik het al jaren op tafel en het is altijd een groot succes: een bordje met verschillende hapjes op een leuke manier gepresenteerd. De kinderen komen zo, vaak zelfs zonder dat ze het in de gaten hebben, gemakkelijker aan hun dagelijkse portie vitaminen. Aangezien het nu vakantie is zijn de kids meer thuis en kun je zo’n monkey platter bijvoorbeeld in plaats van een lunch neerzetten. Ik weet zeker dat het een groot succes wordt! In deze blog geef ik je wat tips voor leuke monkey platters, zodat je vast wat inspiratie hebt.

Monkey platter: gezonde en leuke snacks op een bordje

De eerste platter zie je hierboven al staan. Dit is een hele gemakkelijke om te maken. Je hoeft dus niet moeilijk te doen om een leuk bordje op tafel te zetten. Zelf duik ik vaak de koelkast in (niet letterlijk natuurlijk) om te checken of er nog iets lekkers en gezonds ligt wat de kids kunnen eten. Denk aan wraps met kaas of vlees, opgerold en in stukjes gesneden. Plakjes komkommer, blokjes kaas, snoeptomaatjes of druiven (de laatste twee wel even in vieren snijden voor de kleinere kids). Met een paar leuke prikkers erin maak je al snel een feestje van de lunch! Voor die prikkers hoef je overigens helemaal geen dure investering te doen: een cocktailprikker met een beetje washitape aan het uiteinde zorgt al snel voor een superleuk effect! Wil je bijzonders serveren?? Maak dan eens deze heerlijke gezonde snoepjes. Je maakt ze gemakkelijk zelf en ze zitten boordevol fruit! Een monkey platter is dus een ideale manier om de kinderen wat extra vitaminen binnen te laten krijgen, dat komt goed uit in de vakantie denk ik zo!

monkey platter verrassingseieren

Monkey platter met verrassingeieren

Een monkey platter kun je gemakkelijk leuk maken door ze te serveren met verrassingseieren. Rondom Pasen zijn deze bij veel winkels te krijgen, dus als je er nog een paar thuis hebt liggen: sla je slag! Uiteraard kun je ook de hapjes in doosjes of kleine lunchbakjes stoppen: het verrassingseffect vinden de kids vaak superleuk! Met een kaasje, boterham in stukjes, wat fruit of een eitje zijn de meeste kinderen al superblij!

monkey platter tropisch zomer

Tropisch bordje

In de vakantie is het hartstikke leuk om een tropisch bordje op tafel te zetten. Helemaal nu we zelf niet allemaal een tropisch land op kunnen zoeken is het gaaf om deze landen toch een beetje in huis te halen. Ook dit bord vul ik gewoon met van alles wat de kids lekker vinden. Ik gebruik hier een chips-dip-bord (is dat een woord?)….zo’n bord waar je in het midden de dip giet en de chips er omheen. De rand gebruik ik voor de lekkernijen: druiven, wortel, komkommer, tomaat, TUC-koekjes, boterhammen en blokjes kaas. De middelste ring wordt gevuld met een palmboom! Deze is gemakkelijk zelf te maken. Ik snijd een appel doormidden en leg deze met de platte kant naar beneden neer. Met een cocktailprikker steek ik hier een wortel in. Van een groene paprika verwijder ik de zaadlijsten en ik snijd in de schil wat punten zodat het net de bladeren van een palmboom lijken. Met een tweede cocktailprikker steek ik deze bovenop de wortel. Nog wat gele paprikareepjes om de boom heen om een strand te creëren en klaar is je tropische lunch!

monkey platter knakworstbuffet

Knakworstbuffet

Soms worden de kids hier tussen de middag echt verwend: een broodje knakworst vinden ze dan heerlijk! Nou ja, eigenlijk vind ik dat vooral erg lekker, maar ik hoor de meiden ook niet klagen…hihi. Ik vul een vakjesbord met alles wat lekker kan zijn bij een broodje knak: zuurkool, groenten, gebakken uitjes, augurk: pak vooral wat jou lekker lijkt! In een apart schaaltje leg ik de knakworsten. De broodjes serveer ik apart op een bordje en de kids kunnen hun eigen broodje gaan samenstellen. Weet je dat ze het veel beter eten als ze zelf invloed hebben gehad op wat ze eten? Dat is het voordeel van de monkey platters: de kids nemen het heft in eigen hand. En geloof me maar als ik zeg dat ze echt niet alleen maar voor de ongezonde snacks gaan!

hapjes onderweg

Monkey platter to go

In de vakantie vind ik het superleuk om met de kids te gaan picknicken. Dit kan in een speeltuin of het bos zijn, maar ook gewoon in de achtertuin. Het is een superleuke low budget activiteit die het altijd goed doet. Voor meer inspiratie voor (bijna) gratis activiteiten kun je deze blog lezen.  Ook bij de picknick kun je gebruik maken van een monkey platter. Ik heb ooit bij de Action zo’n schroevenbakje gehaald. Technisch ben ik niet, dus ze worden hier ook niet gebruikt voor het opbergen van schroeven. Ik gebruik ze om een monkey platter to go van te maken. De vakjes vul ik met lekkers en leuke prikkers zodat de kids tijdens het picknicken ieder hun eigen lunch hebben. Dit voorkomt onenigheid en de dames eten lekker en gezond: wat wil je nog meer!

Voor meer inspiratie op het gebied van eten, knutsels en leuke uitjes voor kids kun je me me volgen op Facebook en Instagram.

Had jij al ooit van het begrip monkey platter gehoord?

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.