Myrthe FoodFrobelFun | Eten in Sinterklaas stijl

by Myrthe FoodFrobelFun
eten met sinterklaas: saté

Al een paar weken is de Sint weer in het land. Een heerlijke tijd vind ik dat! De kinderen volop in spanning, en ik stiekem net zo…hihi. Van de intocht tot aan pakjesavond, ik houd ervan. Naast alle cadeautjes en kruidnoten vind ik het ook leuk om eens iets anders te eten op tafel te zetten in Sinterklaasstijl. Dit keer kies ik voor een gerecht wat prima als onderdeel van de avondmaaltijd op tafel gezet kan worden, maar wat ook heel goed geschikt is voor een echte Sinterklaas hapjestafel.

Eten in Sinterklaas stijl

In deze Sinterklaas tijd komt er bij ons geregeld een diner op tafel wat helemaal in Sinterklaas en Pietenstijl is gemaakt. Zo maakte ik al eens gehaktballen met kruidnoten erin met daarbij roetveegpietjes van aardappel. Superleuk, en je zet gewoon een gezonde maaltijd op tafel. Nou ja, niet bomvol Sinterklaassnoep in ieder geval, haha. Ook wel eens lekker als tegenhanger voor alle chocoladeletters. Je kunt het recept voor deze gehaktballen met kruidnoten hier lezen.

Dit keer deel ik een recept voor lekkere saté, die veel weg heeft van een chocoladeletter! Past helemaal in het thema toch? Ik denk dat de Pieten hier in ieder geval enorm van zullen smullen.

Hoe maak je het?

Voor het maken van deze Sinterklaassaté gebruik ik de volgende ingrediënten:

  • 1 kilo kippendijen;
  • 6 eetlepels ketjap manis;
  • 4 eetlepels honing;
  • 4 teentjes geperste knoflook;
  • 3 theelepels sambal;
  • 3 centimeter verse gember geschild en geraspt;
  • sap van 1 limoen;
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper

Ik begin met de kippendijen. Deze snijd ik in smalle repen. Zo kan ik er straks het gemakkelijkst mooie letters van vormen. Hierna maak ik de marinade. De ketjap, honing, knoflook, sambal, gember, limoensap en de zwarte peper doe ik samen in een grote schaal. Dit meng ik even door elkaar. Hierna leg ik de repen van de kippendij erin om te marineren. Zorg ervoor dat de kip minstens een uur kan marineren. Sinterklaas vindt de saté het lekkerste als deze een hele nacht heeft kunnen marineren. Voor hij de daken op gaat laat hij Piet de kip in de marinade doen, zodat Sint de kip aan de satéstokjes kan rijgen als hij terug komt. Sinterklaas vindt het namelijk ook heerlijk om saté te eten!

Voor de saté aan de stokjes geregen kan worden laat ik de stokjes even weken in water. Dit zorgt ervoor dat ze straks niet aan zullen branden als ze gebakken worden. Hierna rijg ik de repen kip in de vorm van een letter S aan de stokjes. Deze bak ik vervolgens tot de kip goed gaar is.

Deze heerlijke saté kun je serveren met een beetje satésaus erbij, wat gebakken uitjes erover en wat rijst en sperziebonen on the side. Je hebt dan een superlekkere en voedzame avondmaaltijd! Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de Sinterklaassaté als hapje op tafel te zetten. Ideaal om tijdens pakjesavond en tafel vol te zetten met allemaal leuke hapjes in Sinterklaasstijl!

Wil je liever aan de slag met leuke Sinterklaasknutsels? Lees dan deze blog eens, die eerder op de site verscheen.

Wat vind jij het leukste aan deze Sinterklaastijd?

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.