Myrthe FoodFrobelFun | Barbecue weer!

by Myrthe FoodFrobelFun
moinkballs van de barbecue

Hoewel het inmiddels echt bijna herfst is, wordt het weer de komende week echt heerlijk. Lekker nazomerweer, ik houd ervan! Dat betekent bij ons dat de barbecue nog wel een keertje aan kan. Heerlijk lang tafelen met zijn allen. Alle gerechten komen van de barbecue zodat je niet ook nog binnen in de keuken aan de slag hoeft. Zo kan iedereen heerlijk in de tuin zijn om te genieten van misschien wel de laatste zonnestralen van dit jaar. Je kunt overigens veel meer op de barbecue leggen dan alleen satéstokjes en hamburgers. Ben je even inspiratieloos? Ik help je graag verder met een compleet menu!

Voorgerecht: Moinkballs

Een heerlijk gerecht, met een beetje een vreemde naam. Deze moinkballs doen het altijd goed als appetizer of voorgerecht bij de barbecue. Waar de naam vandaan komt? Het zijn balletjes met rundergehakt (mooooh van de koe) en spek (van het varken: oink)…beide dierengeluiden samen vormen het woord Moink…haha. Je koopt een bakje gehaktballen en omwikkelt iedere bal met een stukje spek. Steek er een cocktailprikker doorheen om ervoor te zorgen dat de speklapjes op hun plek blijven. Dit is ook leuk om samen met de kinderen te doen!

Vervolgens steek je de barbecue aan en zorg je ervoor dat deze zo’n 120/130 graden is. Leg de kolen aan 1 kant van de barbecue zodat je werkt met indirecte hitte. Leg de moinkballs aan de kant waar geen kolen liggen en besmeer ze met barbecuesaus. Na een minuut of tien herhaal je dit, en tien minuten later weer. Na een half uurtje op de barbecue zijn de moinkballs klaar: eet smakelijk!

gegrilde aubergineschotel

Hoofdgerecht: Gegrilde aubergineschotel

Na een voorgerecht met vlees is een vegetarisch hoofdgerecht ook prima te doen van de barbecue. Wat denk je van heerlijke gegrilde aubergine? Voor 4 personen kook je eerst 200 gram basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vervolgens snijd je 3 aubergines in plakken van een halve centimeter dik. Deze besmeer je met olijfolie en bestrooi je met peper en zout. Grill de plakken op de barbecue. Ondertussen maak je een sausje van 3 teentjes knoflook, sap en rasp van een citroen, 8 eetlepels gedroogde oregano, 12 eetlepels peterselie, 6 eetlepels rodewijnazijn en 200 ml olijfolie. Als de aubergineplakken gegrild zijn schep je ze even door de saus. Vervolgens meng je de rijst met 2 eetlepels crème fraîche en 2 eetlepels tomatenpuree. Schep de rijst op een bord, schep er de aubergineplakken overheen en bestrooi met een handje feta per bord. Lekker hoor!

Nagerecht: ‘Smores van de barbecue

‘sMores, wie houdt er niet van? Ik ben zelf wel fan van dit zoete dessert! Met een skillet (een gietijzeren pan) kun je deze ook prima op de barbecue bereiden. Vul de bodem van de skillet met marshmallows. Vul dit aan met bijvoorbeeld Oreo koeken in kruimels, stukjes chocolade en eventueel wat verse aardbeien of banaan (om het idee te hebben dat je toch een beetje gezond aan het eten bent, haha). Vervolgens zet je de skillet (een vuurvaste ovenschaal kan ook) op de barbecue en bereid je het tot de marshmallows en chocolade gesmolten zijn. Lepel in de aanslag en aanvallen maar!!!

Bij een barbecue hoort natuurlijk ook stokbrood met kruidenboter. De kruidenboter kun je gemakkelijk zelf maken. Het recept voor de lekkerste kruidenboter die er is (volgens de kinderen althans, haha) kun je hier vinden.

Staat bij jou de barbecue alleen aan bij mooi weer of gebruik je hem het hele jaar?

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.