Myrthe | Feministische rendieren

by Myrthe

Het is bijna kerst dus een mooi kerstverhaal kan hier niet ontbreken. Vervelend nieuws lezen we al genoeg dus nu eens wat ruimte voor een uitermate positief kerstgerelateerd nieuwsbericht. Hoewel ik de Amerikaanse kersttraditie niet speciaal een warm hart toedraag (hallo overkill aan Coca-Cola reclames) vind ik stiekem die typische Amerikaanse 50s kerstliedjes wel geinig. Ik denk dat we hierin de Home Alone reeks wel kunnen aanwijzen als boosdoener. De films die veel mensen elke kerst kijken staan bol van dit soort kneuterige (heerlijke) muziek.

Een liedje dat ik tevergeefs probeer mee te zingen is dat ene liedje over die rendieren, waarvan ik ook die namen natuurlijk nooit kan onthouden. Als ik me waag aan de reeks rendierennamen struikel ik áltijd over m’n woorden. En wat zijn dat eigenlijk voor namen? Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder, Blitzen en least of all uiteraard Rudolph (with his nose so bright). Het enige dat we van deze wezens weten is dat Rudolph een opvallende rode neus heeft en naar het schijnt nogal gedist wordt door de andere rendieren – overigens een adaptatie van het klassieke verhaal over het lelijke eendje als je het mij vraagt. De namen van de andere rendieren geven weinig prijs over hun geslacht, maar wat blijkt nu: ze zijn vrouwelijk!

Mét gewei en mét vet

De geweien van mannelijke rendieren worden namelijk begin december net na het paringsseizoen afgeworpen. Aangezien de meeste rendieren van de kerstman wel geweien hebben moeten dat wel vrouwtjes zijn. Een andere reden van de kerstman om te kiezen voor vrouwelijke rendieren is het vetpercentage van de vrouwtjes. Dat ligt aanzienlijk hoger dan dat van de mannetjes en houdt ze dus een stuk warmer tijdens die koude nachten op de Noordpool en door de lucht als ze de arrenslee voort trekken, dikke man en lading cadeaus incluis. Girlpower avant la lettre dus.

Rudolph en zijn powervrouwen

Maar hoe zit het dan met Rudolph, is hij de enige testosteronbom tussen alle chicks? De naam Rudolph is natuurlijk niet uniseks dus het moet wel om een mannetje gaan. En wat blijkt? Op de originele cover van het boek waarvoor Rudolph ooit gecreëerd is staat hij als enige zonder gewei afgebeeld. Het verhaal van Robert L. May is destijds overigens geschreven als anti-pest-campagne. De sterke en stoere rendieren (ze pesten wel hun collega-rendier, maar dat is een te verwaarlozen detail) zijn dus gewoon vrouwen! Go Reindeer!

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.