Myrthe | Een pijnloze bevalling

by Myrthe

Ja,  daar is ze weer met haar feitjes over zwangerschap. En nee, ik ben niet zwanger! Het is maar toeval dat ik de vorige keer ook al met een zwangerschapsgerelateerd feitje kwam. Want vol verbazing las ik afgelopen week online dat er een bepaald gen is dat ervoor zorgt dat één op de 100 vrouwen geen of weinig pijn ervaart tijdens haar bevalling. Nou kende ik uit mijn eigen kring al zulke ongelofelijke verhalen. Mijn tante riep voorafgaand aan de bevalling van haar tweede tegen de verloskundige dat ze toch echt al aan het bevallen was want ze wist immers wel hoe het voelde. Haar verloskundige bleef bij hoog en laag beweren dat ze zeker nog niet bij de uitdrijvingsfase kon zijn want het was nog láng niet zover (en verrassing, m’n tante had gelijk want m’n nichtje werd kort daarop geboren). Ik kan zulke verhalen soms nauwelijks geloven, maar toch blijken ze écht niet aangedikt te zijn. 

De pijnschakelaar

Zelf schreeuwde ik moord en brand tijdens mijn eerste bevalling en tijdens mijn tweede gelukkig een stuk minder maar alsnog vroeg ik de laatste vijf minuten voordat het persen moest beginnen (te laat dus) om pijnstilling. Blijkbaar is dat niet bij iedereen zo en gaan sommige vrouwen fluitend de bevalling door. Volgens een onderzoek uit Cambridge (ik woonde er vier maanden maar nam het gen helaas niet mee naar huis) is er dus een speciaal gen, het KCNG4 gen, waardoor vrouwen een hogere pijngrens hebben. Het werd getest met twee groepen bevallende vrouwen,  een groep met ruggenprik en een groep die niet om pijnstilling vroeg. Deze vrouwen moesten kleine testen ondergaan om de pijngrens te kunnen meten. De groep zonder pijnstilling bleek een veel hogere pijngrens te hebben dan de groep met ruggenprik. Door het gen houden specifieke eiwitten de pijn tegen. Het werkt dus als een natuurlijke pijnstilling. Er worden minder pijnsignalen van het zenuwstelsel naar de hersenen gezonden. De “pijnschakelaar” is zogezegd minder gevoelig. Er moeten bij deze vrouwen een stuk meer pijnsignalen zijn om die schakelaar om te zetten.

Nieuwe medicatie

Naar aanleiding van dit onderzoek wordt er gekeken naar ontwikkeling van nieuwe medicatie (misschien toch nog een derde kind overwegen dan…) waardoor negatieve gevolgen van een ruggenprik niet meer aan de orde zouden zijn. Wie weet kan je dus ooit pijnloos bevallen met een natuurlijk middeltje. Maar voor alle aanstaande moeders: nog even hopen dat je zelf het gen bezit. 

Meer info over het onderzoek

 

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.