Myrthe | de Pest hebben aan quarantaine

by Myrthe

Een aantal dagen geleden werd de lijst met genomineerde woorden voor het woord van 2020 bekendgemaakt. Het zal voor niemand een verrassing zijn dat alle woorden Coronagerelateerd zijn. Ik ben een taalliefhebber en kan me zowel storen aan woorden of uitdrukkingen als mezelf amuseren met grappige nieuwe woorden.

Nieuwe woorden en uitdrukkingen 

Voor mij vallen “in deze Coronatijd” en “en toen kwam de Corona” in de categorie misselijkmakend. Geen idee waarom precies maar het roept walging bij me op, misschien door de combinatie “de” en “Corona” die me op de een andere manier niet grammaticaal doet voorkomen. Woorden waar ik enthousiast van word zijn “niesschaamte”, “amateurviroloog” “coronakilo’s” en “virusontkenners”. Stuk voor stuk genomineerde woorden (om van te smullen) in de prestigieuze lijst. Woorden die mijn woordherkenning as we speak nog niet herkent, dus excuses als er een typefout in te vinden is 😉 Een ander woord waar ik van ga glimlachen is het woord “quarantinderen”. Ik hou van spitsvondige samentrekkingen en de strekking van het woord is ook nog eens lekker positief. We hebben toch al genoeg negativiteit “in deze Coronatijd”.

De oorspronkelijke betekenis van het woord quarantaine

Maar het woord quarantaine an sich is etymologisch al heel interessant. Want mensen die een Romaanse taal beheersen zullen het misschien al horen: het woord 40 zit erin verwerkt. Het ging ooit dus niet om een schamele 10 dagen quarantaine. Het was oorspronkelijk hardcore 40 dagen “uitzitten” voor schepen die in havens aanmeerden en niet meteen aan wal mochten in verband met de Pest, een nog iets vervelender en hardnekkiger pandemietje dan de onze momenteel. Die 40 was overigens geïnspireerd op de vastenperiode, die ook 40 dagen duurde (alsof  het een met het ander te maken heeft, ik zie al die hossende carnavalsgangers al op het dek).

De Pest

In de veertiende eeuw toen de Pest een groot gevaar vormde in Europa kwam men in Italië op het idee de schepen in de havens 40 dagen te laten wachten. Het woord kwam voor het eerst voor in geschriften uit 1377. In het Italiaans betekent “quaranta giorni” 40 dagen en die periode werd al snel “quarentena” (veertigtal) genoemd. Via het Frans, waar het woord quarantaine (letterlijk veertigtal) vandaan komt, kwam het rond 1600 uiteindelijk ook in de Nederlandse taal terecht. Het woord is dus een oxymoron, omdat het om twee begrippen gaat die eigenlijk niet samen lijken te gaan. Dus bedenk je de volgende keer dat je 10 dagen in thuisquarantaine moet dat het altijd erger kan!

meer informatie:

De oorsprong van het woord quarantaine

Quarantaine verklaard

 

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.