Moet je als ouder bij Sinterklaas rekening met andere kinderen houden?

by Tamara

Sinterklaas komt over een paar dagen alweer aan in het land! En hoewel het de laatste jaren eigenlijk het hele jaar door over sinterklaas gaat, begint het voor de kinderen natuurlijk pas echt zodra het Sinterklaas journaal op tv is en de stoomboot gearriveerd is. Ik denk dat Sinterklaas het leukste is als je kinderen er nog in geloven. Behalve voor de ouders dan, want die gaan bijna failliet aan alle cadeaus die ze moeten kopen. Hele dozen en hele kofferbakken vol. Waar eigenlijk niet zo vaak bij nagedacht wordt, is dat er ook een heleboel kindjes zijn waarvan de ouders geen geld hebben om cadeaus te kopen. Moet je als ouder bij Sinterklaas rekening houden met kinderen die geen cadeaus krijgen?

Moet je als ouder bij Sinterklaas rekening met andere kinderen houden?

Elk jaar kon je er op wachten. In december werden er op sites zoals babybytes bijna wedstrijden tussen ouders gehouden wie de meeste cadeaus voor zijn of haar kinderen kon kopen. Foto’s van volgestampte kofferbakken, tafels waarop een halve speelgoedwinkel uitgestald stond en hallen waar soms wel 10 jutezakken vol met cadeaus stonden. Allemaal met uitspraken erbij als: ‘Arme kinderen, ze krijgen ook nooit wat!’ of ‘Beter verwend dan verwaarloosd!’ Eronder stonden tientallen reacties van andere ouders die het absurd vonden om kinderen zoveel cadeaus te geven.

Zelfs in de whatsappgroepjes ( of was het toen nog bbm?) waar ik toen in zat werd er van schande gesproken dat mensen hun kinderen zóveel cadeaus gaven. Om eerlijk te zijn vond ik het niet zo heel erg, als je het geld hebt, waarom zou je je kind dan niet overladen met cadeaus? Bij de gemiddelde Sinterklaas bij ons staan er ook zakken vol met speelgoed klaar, niks mis mee toch?

Tot er eens een moment kwam dat ik een foto zag van een andere moeder die een foto van haar pakjesavond plaatste. Ik had de hele avond al foto’s voorbij zien komen van baby’s die liever met een prop inpakpapier speelden dan met hun net gekregen speelgoed of van oudere kindjes die verplicht stonden te poseren bij een tafel vol met cadeaus die ze gekregen hadden. De foto die die moeder plaatste, vond ik al heel erg bijzonder, maar het bijschrift deed me echt wat.

Waar kinderen echt blij van worden.

Op de foto stonden 2 kindjes die beide een kleurboek en een door hun moeder gemaakt cadeau hadden gekregen. Stralend stonden de kindjes op de foto, zo gelukkig met hun cadeau. De moeder had erbij geschreven dat ze dit jaar geen geld had gehad voor cadeaus en dat ze zich best wel schaamde om dit te plaatsten omdat er ook zoveel ouders waren die hun kind heel veel cadeaus konden geven. Maar dat ze echt haar best had gedaan om er iets leuks van te maken en dat haar kinderen heel gelukkig waren met hun cadeaus, ondanks dat ze niet zoveel gekost hadden.

Dat was wel het moment dat ik me realiseerde dat het misschien niet zo heel erg verkeerd is om een beetje rekening te houden met andere kinderen die misschien minder krijgen met Sinterklaas. Natuurlijk is er niks mis mee om je kind flink te verwennen voor Sinterklaas en moet je dat ook gewoon doen als je dat graag wilt. Maar kinderen zijn zó hard voor elkaar en het is toch ook sneu dat wanneer het ene kindje verteld dat hij stapels cadeaus heeft gehad, dat het andere kindje denkt dat sinterklaas hem minder lief vind ofzo? Want zo denken kinderen natuurlijk wel.

 

Wat vind jij, houd jij bij het kopen van ( de hoeveelheid) cadeaus voor Sinterklaas rekening met andere kinderen die misschien minder krijgen? Ik ben heel erg benieuwd!

afbeelding shutterstock

Misschien vind je dit ook leuk

32 comments

Amber 21 november 2019 - 12:30

Mijn oudste zit nu voor het eerste jaar op de basisschool en ik was me hier eigenlijk nog niet zo bewust van dat ze natuurlijk ook gaan vergelijken. Wel van het feit dat minima gezinnen soms geen Sint kunnen vieren. Ik doneer dus ook ieder jaar. Wij hebben wel op zich genoeg budget om een ‘groots’ Sinterklaas te vieren, maar ik vind het ergens ook zonde van ons geld… dus ik heb dit jaar ook gloednieuw speelgoed via marktplaats gekocht voor komende 5-12. Er staat zoveel goed speelgoed op. Budget vriendelijk, maar ook veel beter voor het milieu. Ook heb ik een verouderd poppenhuis gekocht en die ben ik nu aan het opknappen. En ik heb de opa’s en oma’s gevraagd of het dit jaar 1 cadeau per kind kon zijn. Het is zoveel voor ze… en ook zelf had ik dit jaar geen zin in lootjes trekken. Want daar waren wij ook meer dan 100 euro aan kwijt. En dan ‘moesten’ we nog voor de kinderen cadeau’s kopen. Voor het eerst een wat rustigere periode nu rond Sint, nu het enkel om de kinderen en vooral het samen zijn draait.

Reply
TheSuperheroesmom 21 november 2019 - 08:31

Wij verwennen de kinderen ook graag en daar werken we natuurlijk ook het hele jaar hard voor. Ik vind dat je met een paar fatsoenlijk cadeautjes (dus geen plastic troep van paar euro) al snel op een flink bedrag zit. We geven bijvoorbeeld Lego / playmobile en voor een klein doosje ben je al snel €20 kwijt. Wel ben ik er heel bewust van dat als je later aan je kinderen zouden vragen wat ze er zo leuk aan vonden het vast niet over specifieke cadeautjes gaat maar over gebeurtenissen. Toen we vorig jaar dus de opa’s en oma’s uitnodigde voor een gezellig middag en mijn moeder dit absoluut geen goed plan vond want “dan hadden de kinderen niet genoeg aandacht voor haar cadeautjes” werd ik daar intens verdrietig van. Zo verpest je dus een Sinterklaas feest met je dure cadeautjes ?
Ten opzichte van andere kindjes vind ik het moeilijk. Ik probeer mijn kinderen nu al een beetje het verschil tussen trots zijn op iets en pronken bij te brengen. Vorig jaar heb ik ook met mijn man besloten om voor een gezin cadeautjes te kopen maar dit is heel vervelend afgelopen waardoor we nu minder snel zomaar iemand zullen helpen. Helaas zijn er mensen die het verpesten voor mensen die echt hulp nodig hebben. Dit jaar wel een aantal cadeautjes aan een leuke Sinterklaas actie gegeven voor kindjes die anders geen Sinterklaas kunnen vieren. Als iedereen een beetje helpt kan het voor ieder kindje leuk worden

Reply
Ilse 27 november 2018 - 15:16

Ik heb voor Lars gekocht wat ik wilde hebben, maar vind wel dat je moet kijken naar wat je koopt. Te gek hoeft natuurlijk ook niet. Ik denk wel altijd aan de andere kindjes en ik vind dat ieder kind een leuk Sinterklaas verdient. Gelukkig zijn daar niet altijd dure cadeaus voor nodig. Zelf heb ik dit jaar een mooi bedrag overgemaakt naar iemand die een super goede actie hield. Zij verzorgt een middag voor minima gezinnen, zodat ook deze kindjes een sinterklaasfeest kunnen hebben. Zo heb ik toch ook wat voor andere kindjes kunnen doen. Want waarom niet? Ik kan het missen en er andere kindjes enorm gelukkig mee maken!

Reply
Claudia 27 november 2018 - 06:21

Ik houd er wel rekening mee. Vieren Sinterklaas met familie en die geven Max 3 cadeautjes naast het snoepgoed.. neefjes en nichtjes zijn ouder en die gingen ook de cadeautjes van mijn dochtertje tellen. Geef nu dus net zoveel pakjes als wat de rest krijt. Nu vieren wij het twee keer en zal mijn dochtertje niks tekort komen. Heb ook liever speelgoed wat leerzaam is en waar ze poosje mee vooruit kan. Dan allemaal speelgoed waar ze een week mee zouden spelen..

Reply
Gerrie 26 november 2018 - 22:11

De eerste jaren gaven wij ook veel (zaten ook cadeaus van familie bij) op een gegeven moment bleven sommige dingen ongeopend in de kast liggen omdat ze teveel speelgoed hadden. Toen hebben we gewoon gezegd wat een onzin. We deden toen voor ieder 1 ding wat ze heel graag wilden hebben en dan nog wat kleine pakjes waaronder een pyjama, handschoenen e.d. zodat er ook wat nuttige cadeaus waren. Zo hadden ze wel leuk wat pakjes om uit te pakken maar geen overdreven duur /commercieel feest. Nu doen we al een aantal jaren niet meer aan sinterklaas. Met kerst koop ik voor iedereen ook weer 1 ding wat ze graag willen en een aantal kleinigheden en nog steeds ook nuttige dingen. Ze zijn nu 21,17 & 14 jaar. Ze weten hier heel goed dat het niet vanzelfsprekend is dat er elk jaar iets duurs gegeven word en dat het om de gezelligheid gaat. Wij gaan op kerstavond altijd gourmetten met ons gezin, daarna gezellig een dobbelspel met de cadeautjes en daarna met zn allen all you need is love kijken. Ik denk niet dat je rekening hoeft te houden met anderen over dat je allemaal wel of niet kan kopen, wel denk ik dat het belangrijk is om je kind mee te geven dat het niet zo vanzelfsprekend is om altijd maar veel en/of dure cadeaus te krijgen. En dat ze begrijpen dat niet alle kinderen veel cadeaus krijgen en dat die daar ook niets aan kunnen doen. Want kinderen kunnen op een bepaalde leeftijd heel hard zijn onderling.
Liefs Gerrie
A normal Dutch family

Reply
Ludy-Anne 26 november 2018 - 20:51

Ik hou er deels wel rekening mee, met verjaardagen ook. Ik spam heus wel een cadeautje, maar zal niet de hele berg online gooien. Vind het bijna een soort opscheppen, en idd confronterend voor iemand die t echt niet kan betalen. Dus alle cadeaus online.. liever niet….

Reply
Sabine Bientje 3 december 2017 - 14:00

Dit jaar heb ik met een klein budget moeten shoppen. Dat viel niet mee omdat onze oudste (7) al best wel kijkt naar WAT ze krijgt. Begrijp me niet verkeerd, ze kan intens gelukkig zijn met een pak viltstiften en kleurboek, maar ze vergelijkt nu toch al met haar klasgenoten. De overdaad aan reclames op tv (en blogs die zij ook bekijkt) maken het er niet makkelijker op want alles zou ze wel heel graag willen hebben!
Gelukkig kan ik haar uitleggen dat ook Sinterklaas een budget heeft en niet ieder jaar iedereen even goed gan voorzien. Ben benieuwd hoe ze dinsdag op haar cadeaus reageert! We hebben één iets duurder ding voor haar uitgekozen en de rest is wat kleiner spul. Haar broertje van twee krijgt iets minder pakjes maar die zal daar niet onder lijden 😉 En omdat het in haar voordeel is zal mijn dochter er ook geen commentaar op hebben.

Reply
Tessa 13 november 2016 - 09:38

Oef, wat een lastige discussie! Ik ben zelf geen voorstander van bergen (dure) cadeaus, maar dat moet ieder natuurlijk voor zich weten. Ik denk ook niet dat je in die zin rekening moet houden met andere kinderen. Wel wil ik mijn kind opvoeden met de weet van waarde van geld, de weet dat niet iedereen daar evenveel van heeft, en respect voor iedereen ongeacht de inhoud van hun portemonnee. Ik hoop dat we daar dan al een heel eind mee komen.

Reply
marleen@burgertrutjes 12 november 2016 - 18:47

Ik denk dat het vooral belangrijk is om als kind de waarde van een cadeautje te kunnen begrijpen. En dan bedoel ik niet de prijs, maar de liefde waarmee het gegeven is!

Reply
Sanne 12 november 2016 - 16:46

Wij proberen het zo klein mogelijk te houden, ik ken de situatie om met heel weinig rond te komen en je kunt nooit uitsluiten dat dat ooit weer gebeurd.. dus we willen ze er niet aan laten wennen dat ze super veel cadeau’s krijgen.. maar er zijn ook nog opa’s, oma’s, ooms en tantes!

Reply
Moniek 12 november 2016 - 00:49

Hier zijn we opener in het sinterklaasfeest. Papa en mama kopen een cadeautje en dat word afgeleverd door een nepsinterklaas. Elk dorp/stad heeft er 1. Daarnaast sparen onze kinderen zelf ook mee wanneer het cadeau duurder is. Mijn zoontje van 5,5 wou al heel lang de legotrein. Nu heeft hij zelf dingetjes aan de straat verkocht en elke week kreeg hij al 0,20 cent van ons. Plus nog het geld wat hij kreeg van fam en vrienden af en toe. Zo kwam hij zelf al een heel eind. Hij weet dat hij 100 euro had en dat er nog 40 bij moet. Het zal dus een verrassing zijn dat hij als sintcadeau komt en dan heeft hij een groot cadeau, maar hij kan wel zeggen dat hij hem zelf gedeeltelijk gekocht heeft. Zo leren we hem sparen en een minder economisch verhaal te vertellen over de sint.

Reply
Rowena 11 november 2016 - 20:58

Ik kan er geen rekening mee houden, ik kan mijn eigen kind 2 cadautjes halen en dan houd het op, ik kan mijn kind geen zakken vol speelgoed geven, want dat kan ik gewoon niet veroorloven, maar ik ben allang blij als ik mijn kind zie stralen, dat hij blij is met elke rode cent. Dus ik zeg nee, je hoeft geen rekening te houden, het ligt er dus aan hoe je je kind opvoed.

Reply
Linda 11 november 2016 - 16:11

Ik hou er geen rekening mee. Mijn kinderen krijgen een aantal cadeautjes binnen een het budget van 50 euro per kind en daarmee klaar. Ik vind dat ik mezelf niet hoef te verantwoorden voor het kopen van cadeau’s voor mijn kinderen. Aan de andere kant hoef ik ook niet zo nodig foto’s te zien van kofferbakken vol cadeau’s; het voelt voor mij persoonlijk een beetje als het “bewijzen dat je van je kind houdt” door het geven van de meeste cadeaus.

Schoencadeautjes doe ik ook niet aan. Als ze hun schoen zetten, krijgen ze een paar pepernoten of een snoepje. Zijn ze net zo blij mee. Met naast Sinterklaas ook nog hun verjaardagen in september en december vind ik het wel even genoeg zo 🙂

Ik geef wel veel speelgoed weg. Ik heb het opgegeven om dit samen met mijn kinderen te doen, want alles wat ze tegenkomen willen ze weer hebben. Maar een paar keer per jaar ga ik door de speelgoedkast heen en ruim ik alles op waar ze al een paar maanden niet meer naar omgekeken hebben. Dit gaat naar de verschillende minima groepen hier in Culemborg, die sinterklaasfeesten organiseren voor kinderen uit minimagezinnen.

Reply
Nicole 11 november 2016 - 15:54

Nee daar houd ik geen rekening mee. Maar ik hou het wel heel erg binnen de perken qua cadeaus voor ons zoontje, gewoon omdat ik het anders te veel vind worden. Daarna is het ook nog kerst en gelijk zijn verjaardag er achter aan .

Reply
Nathalie 11 november 2016 - 15:37

Nee, wij houden er geen rekening mee… maar win geven niet belachelijk veel omdat we het niet nodig vinden.
Daarnaast schenken wij cadeautjes aan Speelgoedbank Wageningen zodat wij een kleine bijdrage kunnen leveren aan de feestdagen. De kinderen die daar komen zijn de kinderen zoals je beschrijft… waarvan de ouders onvoldoende financiële middelen hebben.

Reply
Annabel 11 november 2016 - 12:48

Nee eigenlijk niet, maar ik ben ook niet iemand die het overal moet showen. Maar vind het fijn mijn kindjes dan een beetje extra te verwennen. Zelf kom ik uit een gezin dat van heel weinig geld naar wat ruimer inkomen is gegaan. Dus weet hoe beide kanten zijn. Maar mijn kinderen zijn net zo blij met een surprise ei…

Reply
Gerdi 11 november 2016 - 09:40

Lastig he.. Wij zoeken altijd het speelgoed in november uit en geven wat nog goed is aan een goed doel, zoals bijvoorbeeld de voedselbank die sinterklaaspakketten maakt voor ouders die het minder hebben. Ik probeer juist minder speelgoed in huis te krijgen, dus hier komen juist grote cadeaus en minder prut.

Reply
Joy 21 november 2019 - 21:10

Nee. Wat een ander doet moeten ze zelf weten maar ik begin in januari al met (schoen)kadootjes te verzamelen, zodat ik eind van het jaar geen groot bedrag kwijt ben in 1 keer. Meestal bij kruidvat/trekpleister goede speelgoed deals zoals 1+1 gratis. Zo heb ik minder Sint en kerst stress.
En bij bijv. action heb je voor 5 euro al een leuk kadootje wat bij speelgoedwinkel soms wel 3 keer zo duur is. Ook kies ik boor “normaal” eten i.p.v een speciaal sint of kerstdiner.

Reply
Jennifer 11 november 2016 - 09:37

Ik vind het nog niet eens een wereldramp dat kinderen onderling cadeaus gaan vergelijken inderdaad. Mijn ouders bedachten vroeger ook allerlei redenen waarom X wel een PlayStation kreeg en wij niet, bijvoorbeeld. Of ze schreven een brief namens de Sint dat we dit jaar voor maximaal zoveel geld een verlanglijstje mochten samenstellen. Als kind accepteerden we dat gewoon keihard. Niet omdat mijn ouders geen financiële middelen hadden om ons een PlayStation te geven, maar vooral met de reden dat we eens lekker normaal moeten doen met Sinterklaas. Ik ben hier wel blij mee, want nu wij leven met een studentenbudget voel ik 0 schuldigheid richting ons zoontje dat wij hem niet kunnen overladen met cadeaus. En al hadden we het geld wel, dan nog vond ik het niet nodig. En of ik verwacht dat andere ouders rekening met ons houden? Nee hoor, iedereen moet het lekker zelf weten hoeveel geld eraan besteed wordt. Maar ik wil wel dat mijn kind beseft dat hij best een fiets kan krijgen, maar dat hij die aan zijn ouders moet vragen en niet aan Sinterklaas. Ons werd ook vaak gezegd dat we niet hele dure cadeaus moesten vragen aan Sinterklaas omdat er ook andere kindertjes waren die ook graag cadeautjes wilden. En als dat namens Sinterklaas werd geschreven in een brief in onze schoen namen we dat klakkeloos aan. Vaak werd er ook bijgezet “omdat je papa en mama je al verwend hebben met een nieuwe fiets voor je verjaardag wil de Sint dit jaar graag een ander kindje ook verwennen die nog geen nieuwe fiets heeft”. Als ouders moet je gewoon een beetje creatief zijn, want als het ons lukt om kinderen te laten geloven in Sinterklaas, dan lukt de rest ook wel.
En dat kinderen elkaar de ogen uitsteken met grote cadeaus die ze gekregen hebben vind ik dus niet eens het ergste. De ouders zelf die gaan lopen pochen op internet met alle gekochte sinterklaascadeaus, dat vind ik vooral een nare bijsmaak hebben. Alsof ze tegen elkaar op gaan bieden wie de meeste en grootste cadeaus heeft gekocht voor de kids, hele kofferbakken vol. Niet mijn ding…

Reply
Cassandra 11 november 2016 - 09:31

Ik sluit mij aan bij Josan.

Reply
Angelique 11 november 2016 - 09:08

Mijn zoontje is enigskind en tot vorig jaar het enige kindje in de familie. Nu moet hij de aandacht delen met zn nichtje en natuurlijk het feit dat we ook ineens cadeautjes voor zn nichtje kopen. Het grappige van vorig jaar was dat hij een paw patrol truck had gekregen maar dat hij het blijste was met zn hot wheels autootje van nog geen 2 euro. In zijn klas werd daar raar naar gekeken. Hij zit namelijk in een klas met bijna alleen maar kindjes waarvan beide ouders werken en ook behoorlijk goede banen hebben (lees ze rijden allemaal in de nieuwste van de nieuwste auto’s) zij hadden dus enorme cadeaus gehad. De kindjes snapten niet dat hij zo blij met een autootje kon zijn. Ik zelf vind het belachelijk enorm veel geld uit te geven ookal zou ik het kunnen. Ik heb liever dat hij de waarde van geld leert en dat hij nou eenmaal niet ALLES van de wereld kan krijgen. We moeten er hard voor werken en ook dat zal hij moeten leren.

Reply
Dees 11 november 2016 - 09:07

Ik vind dat vooral met schoen kadootjes sommige krijgen mega dingen. Hier ook ggee mega kados ik wilde 50 euro besteden maar daar zit je al snel boven ze krijgt een paar dingen lang leven action en van de zomer al wat gekocht dan voel je t een stuk minder

Reply
Tamara 11 november 2016 - 09:00

ik post geen foto’s van ons sinterklaasfeest op internet. Onze kinderen krijgen elk 8 cadeautjes, en daar zit van alles in. Dus ook bv een tandenborstel en sloffen. En ze krijgen standaard een boek (wel via Marktplaats dit keer omdat ik het gewoon zonde vindt om een verschrikkelijk duur boek te kopen, terwijl je op mp hetzelfde boek in bijna net zo’n perfecte staat koopt voor veel minder). Ik vertel altijd dat ze op school best blij mogen zijn met wat ze gekregen hebben, maar ze niet mogen opscheppen. Maar dat vertel ik met de verjaardagen ook (hou rekening met de kindjes waar papa en mama misschien niet zo’n doos lego kunnen betalen).

Reply
MetMirjam 11 november 2016 - 08:59

Wij houden hier wel rekening mee, zeker als we het met andere gezinnen vieren. Vooral met de prijs van cadeautjes (zodat niet de één een popje krijgt en de ander een Playstation..). Hoeveelheid is evt. ook aan te vullen met goedkoper schoencadeautjes ;).

Reply
Merel 11 november 2016 - 08:48

Haha ik ben wel gelijk zo’n sentimentele muts dat ik met tranen in mijn ogen zat toen ik las over die moeder. Erg dat ze zich schaamde! Of je rekening moet houden? Ik denk aan de ene kant van niet (dan kun je overal wel rekening mee gaan houden).

Tegelijkertijd vraag ik me wel af waarom je zoveel cadeaus moet geven dat het kind in kwestie geen idee meer heeft waarmee hij moet spelen (deed ik vroeger ook hoor, maar met drie kinderen is dat geen doen meer). Dus vanuit dat oogpunt houden wij het redelijk sober; ze hebben al meer dan genoeg, dus een fatsoenlijke pyjama, kleurboek en een tamboerijn zijn prima voor een kindje van 2 wat ons betreft.

Reply
Liess 11 november 2016 - 08:33

Ik heb er nooit bewust rekening mee gehouden want ik kijk naar wat Ik kan betalen. Maar hier is het op zaterdag een schoen zetten met een kleinigheidje tussen de 0 en 3 euro ofzo… en dan 5 december stonden er wel 2 zakken. (Voor mijn dochter en m’n nichtje)
Die hadden gemiddeld zo’n 12 tot 15 cadeaus. Maar ook gewoon een kleurboek of een setje sokken of handschoenen .. een chocolade letter.. en dan 1 groter cadeau… zo leek het altijd alsof ze heel veel kregen al was het allemaal niet zo duur.
Zo deden mijn ouders dat ook bij ons..
Nu is lotte 14 en m’n nichtje 8 en dit is haar laatste jaar… we hebben afgesproken 3 cadeautjes voor de ander en 4 voor eigen kind. Maar ook vooral omdat we het gewoon niet zo breed hebben helaas.

Reply
Saskia 11 november 2016 - 07:20

Wij houden er geen rekening mee eigenlijk. Ik denk dat dit in de praktijk ook best lastig is. Stel wij houden er rekening mee en het vriendje van mijn zoon krijgt een fiets, dan is het ook weer niet leuk. Ik denk trouwens wel dat ze op deze jonge leeftijd nog niet helemaal de waarde van spullen kennen en het echt gaat wat om wat ze leuk vinden ook al is dat een tekenboek van cars. Wel een mooi voorbeeld dat je noemt.

Reply
Kim 11 november 2016 - 07:15

Ja daar heb je een goed punt. Ik vind het niet nodig dat je te koop loopt met wat je allemaal cadeau doet. Ik heb ook gevraagd om mijn kinderen niet te veel cadeaus te geven bij familie op 5 Dec. Na een paar cadeaus zijn ze er ook al klaar mee hoor. Ze zijn nog zo klein. En een mandarijntje is ook een heel leuk schoencadeautje 🙂

Reply
Leonie van Mil 11 november 2016 - 07:11

Moeilijke kwestie. Iedereen moet het zelf weten, natuurlijk. Maar ik vind het wel zielig voor de kinderen die niet iedere dag wat in hun schoen krijgen en hun buurkindjes wel. Toch jammer dat Sinterklaas hun huis heeft overgeslagen. Dat is ook zielig. En op pakjesavond? Tja, wat is veel en wat is weinig? Dat is allemaal erg relatief.

Reply
Minke - mamaminke.nl 11 november 2016 - 07:05

Ik vind van wel. Juist omdat kinderen zo hard zijn en idd denken dat ze mss niet lief genoeg zijn geweest. Je kunt ook uitpakken met verjaardagen. Geef dan die grote dingen maar.

Reply
Channa 11 november 2016 - 07:03

Ik houd er geen rekening mee, is natuurlijk ook niet te doen. We vieren het ook alleen met opa’s en oma’s. Neefjes en nichtjes geloven al niet meer, dus daar geen scheve gezichten. En onze kinderen kennende praten ze alleen maar over het cadeau dat ze het leukste vonden. Niet over de hoeveelheid en van de prijs hebben ze ook geen kennis.

Reply
Josan 11 november 2016 - 06:43

Nee, ik vind niet dat je rekening met andere kinderen hoef te houden. Schreef er gisteren over dat als ik een fiets in de schoen wil stoppen, moet dat gewoon kunnen. Ik leer mijn kinderen om vooral juist NIET bij anderen te kijken bij wie het gras groener is. Wij zijn wij en metons budget doen we het op onze manier. En ja de wereld is helaas niet altijd eerlijk. Maar ik maak ik mijn kinderen er bewust van dat ze bevoorrecht zijn, dat er kinderen zijn die minder hebben. Ze moeten elk jaar in november hun speelgoedkisten leegmaken voor nieuw speelgoed en dan geven we het andere weg. Dankbaarheid hecht ik veel waarde aan. Ook wanneer het om kleine dingen gaat. Dus of het nu een spelcomputer, paar sokken of 2 pennen is.

En ouders zouden kinderen ook bij moeten brengen dat het niet om de prijs van producten gaat of het waarde heeft.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.