Moet je als blogger het goede voorbeeld geven?

by Tamara

Het is iets waar ik al een tijdje mee in mijn maag zit. ik wil namelijk niet zeggen dat je als blogger een voorbeeldfunctie hebt, maar ik merk bijvoorbeeld bij mezelf dat ik mezelf af en toe best wel laat beïnvloeden door dingen die ik op andere blogs lees. Het is iets waar ik zelf bijvoorbeeld rekening mee houd wanneer ik een blog schrijf waarin ik advies geef over iets. Ik zegt in dat soort blogs altijd bewust dat de adviezen die ik geef gebaseerd zijn op mijn persoonlijke ervaring en mijn mening. Dat wil niet zeggen dat de mening van een ander niet goed is en dat ik er daarom niet over vertel, maar ik laat hem wel buiten beschouwing omdat ik mijn eigen mening beter vind. Dus ik ben wel benieuwd wat jullie als lezers hiervan vinden!.

Een voorbeeld voor jonge moeders.

Om maar even een heel gek voorbeeld te noemen: ik krijg regelmatig de vraag van hele jonge meisjes wanneer ik het gevoel had klaar te zijn voor het moederschap en of ik tips voor ze heb om snel zwanger te raken/ hun vriend te overtuigen, enz. Bij mij is het zo dat ik zwanger raakte op mijn 19e. Ik had toen het gevoel dat ik er helemaal klaar voor was. We hadden een goede relatie, beide werk en een koophuis. Een prima situatie voor een baby toch? Achteraf zou ik graag willen dat ik nog wat langer had gewacht. Niet omdat ik het zijn van een jonge moeder niet leuk vind, maar wel omdat ik graag nog zoveel dingen had gedaan voordat ik moeder werd. Ik vind het daarom ook lastig om advies te geven in zulke situaties. Want ja, aan de ene kant wil ik best vertellen dat ik moeder werd op mijn 19e en dat dat best goed heeft uitgepakt. Aan de andere kant wil ik liever aanraden dat ze hun school afmaken, wat meer van de wereld zien, een stabiele basis krijgen enzovoort.

Maar hoe doe jij dat dan?

Ik vind het heel erg leuk om mensen een kijkje te geven in het drukke leven van een moeder van vier. Ik ken zelf niet zoveel moeders met vier kinderen en ik merk toch dat andere moeders het op de één of andere manier interessant vinden hoe ik dingen aanpak en bijvoorbeeld plan. Oké, dat klinkt een beetje arrogant misschien, maar ik herken het heel erg van toen ik nog maar één kind had. Ik vond het toen heel erg interessant om te kijken hoe moeders met meer kinderen hun dagen eruit zagen en ik zag hun dan ook een beetje als voorbeeld. Op die manier kon ik zien welke dingen ik bijvoorbeeld anders zou kunnen doen. Om maar een voorbeeld te noemen, toen ik alleen nog maar Maxim had was ik panisch voor vuil. Elk knuffeltje dat ook maar even in het zand was gevallen ging meteen in de was want anders werd hij ziek. Toen las ik bij andere moeders dat zij zich daar niet zo druk over maakten en zo lukte het mij om het ook een beetje los te laten.

Ik krijg privé altijd heel veel vragen over bepaalde opvoedzaken zoals wanneer je met hapjes begint, waarom ik borstvoeding geef en bijvoorbeeld tips over het je kinderen mee laten helpen met opruimen. Dan vind ik het best wel lastig wat ik moet zeggen. Bij dat laatste bijvoorbeeld, ja mijn kinderen moeten heel erg veel meehelpen. Maar hoeveel we hier ook opruimen, het is hier nooit echt netjes. Dus ik weet dan niet of ik wel zo’n goed voorbeeld ben hahah.

 

Ik vind het een beetje een lastige kwestie. Wat vinden jullie? Moet je als blogger altijd het goede voorbeeld geven? Ik ben heel erg benieuwd!

 

Misschien vind je dit ook leuk

2 comments

Leonie van Mil 14 juni 2018 - 11:37

Ik denk dat je niet altijd het goede voorbeeld hoeft te geven. Dat is niet realistisch. Iedereen heeft zo zijn eigen struggles in het leven. Bespreekbaar maken vind ik belangrijker. Iedereen gaat er toch op een andere manier mee om. Je bent dan wel een inspiratie voor mensen. Zolang jij niet gaat surfen op treinen of andere nutteloze dingen doet die echt kwaad kunnen, denk ik niet dat het schadelijk is. En als ervaringsdeskundige kun je dus prima je eigen ervaring omschrijven en laten weten wat voor jou goed heeft gewerkt en onder welke voorwaarden.

Reply
Bianca Schrijft 30 mei 2018 - 13:59

Het is heel moeilijk om advies te geven, maar ik denk dat je het op de juiste manier doet. Iedere situatie is anders en je kan alleen maar adviezen en handelen volgens je eigen ervaringen. Van daaruit kun je een beeld schetsen en meer niet. Uiteindelijk blijft iemand verantwoordelijk voor zijn of haar leven, niet jij. Als je je ongemakkelijk voelt bij een vraag, dan kun je ook gewoon aangeven dat je je er niet prettig bij voelt. Ik kan me in de situatie van jonge moederschap heel goed voorstellen dat het moeilijk is om advies en raad te geven. Het is iets levensbepalends. Ik blijf erbij dat je het super doet. Als blogger heb je een soort voorbeeldfunctie, maar dan is het nog aan de lezer hoeveel waarde ze er aanhangen.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.