Moet het vaccineren van kinderen verplicht worden?

by Tamara
vaccineren verplicht

Gistermiddag las ik op de blog van collegablogger Josan een interessant vraagstuk over het verplicht vaccineren van kinderen. Eigenlijk vind ik dit wel goed om over na te denken, want kun je mensen wel zulke dingen verplichten? En wat als ouders weigeren om hun kind te vaccineren? Wat voor maatregelen kan de overheid dan treffen?  Hoe ik denk over het vaccineren van kinderen verplichten en alle haakjes en ogen daaraan lees je vandaag!

Moet het vaccineren van kinderen verplicht worden?

Onze keuze.

Alledrie onze kinderen zijn gevaccineerd en we volgen gewoon het reguliere inentingsprogramma. Van de inentingen voor kleine kinderen moet Floris nog een keer terug als hij bijna 4 is en Lauren moet er ook nog een paar hebben. Niet vaccineren is voor ons eigenlijk nog nooit een optie geweest. Het leek ons gewoon een vanzelfsprekend  iets dat je je kind laat inenten tegen allerlei ziekten,

Nu moet ik ook zeggen dat dat bij de oudste twee nog totaal niet speelde. Of ten minste, het was niet zo’n ding. Ik hoorde nooit van iemand dat diegene zijn of haar kind niet had laten inenten. Pas de laatste jaren hoor ik daar wat meer over en zijn er ook twee duidelijke kampen die lijnrecht tegenover elkaar staan. Ik heb me inmiddels wel een beetje ingelezen, maar ik blijf bij mijn standpunt dat ik mijn kinderen gewoon laat inenten.

Is het wel haalbaar om zoiets te verplichten?

Maar goed, de overheid wil dus verplichte vaccinatie gaan invoeren voor kinderen. Los van of dat een goede maatregel is: ‘Kun je mensen zoiets wel gaan verplichten?’ Kun je tegen mensen zeggen dat ze hun kind moeten laten inenten en wat doe je als ouders dat weigeren?

Ik denk zelf dat je het vaccineren van kinderen niet kunt verplichten. Je kunt ouders moeilijk aan hun arm met hun kind naar het cb slepen om een inenting te krijgen. Bovendien, als je iets gaat verplichten gaan heel veel mensen zich er waarschijnlijk ook tegen verzetten. En dan zou je ook een regel moeten invoeren met wat er zou gebeuren als ouders weigeren. Krijgen ze dan een boete? Of bijvoorbeeld geen kinderbijslag meer?

Wel denk ik dat het een goed idee komt om meer goede en betrouwbare onafhankelijke informatie aan te bieden aan mensen die twijfelen. Op sites op internet kan iedereen van alles lopen verkondigen over het wel of niet vaccineren. Ja, dat er gekke dingen in vaccinaties zitten geloof ik best, maar die zitten ook in ons eten en drinken en daarmee stoppen is ook geen optie 😉

Wat vind jij? Denk je dat het haalbaar is om het te verplichten en waar heb jij voor gekozen? Wel of niet vaccineren?

Misschien vind je dit ook leuk

31 comments

Mil0u21 2 oktober 2016 - 12:26

Gister een gesprek gehad hierover. Een vriendin vertelde dat het cb haar heeft verteld dat er allang geen kwik meer in zit. En dat de dosis aluminium zo laag is, zelfs in borstvoeding zit meer.
Het blijft lastig. Laten we erop houden dat iedereen het beste wil voor zijn kind. Een naar die inzien handelt.

Reply
Hendrika 1 oktober 2016 - 23:40

Jaaaa, verplichten, alles verplichten. Ik wil dat iedereen ook verplicht wordt om de jaarlijkse griepvaccinatie te nemen, iedereen weer een kinkhoest vaccinatie want die werken maar kort, kinderen ook allemaal verplicht inenten tegen waterpokken en volwassenen óf allemaal titeren op meningokokken en hib en hepatitis etc. (en als de waarden/antistoffen te laag zijn alsnog vaccineren) óf, als volwassenen weigeren te titeren dat zij dan verplicht worden het hele rijksvaccinatie programma (met uitzondering van de vaccins die ze natuurlijk al eens gehad hebben en waarvoor geen booster is aanbevolen) bij zichzelf laten zetten.

Reply
Michelle Fatima 1 oktober 2016 - 08:35

Mijn oudste 3 hebben alles gehad en de laatste niks. We hadden zo’n moeilijke babytijd, hij was allergisch voor koemelk en had reflux, huilde heel veel. Dus ik wilde het eerst uitstellen. Daarna besloten we om het niet te doen. Gewoon uit angst voor wat er in die vaccinaties zit. Ik bedoel water is gezond maar ga je ook niet zomaar in een lichaam spuiten. Wij wonen in België waar polio verplicht is en wij hebben het dus niet laten doen. Dat idee dat de overheid effe voor mij gaat bepalen wat ik met mijn kind doe. Nou dacht het niet. Dat bepalen wij als ouders zelf wel. En groepsimmuniteit? Volgens mij bestaan alle ziektes nog steeds maar veranderen ze een beetje waardoor bv kinkhoest gewoon voorkomt. Bij gevaccineerde en ongevaccineerde kindjes.

Reply
Mil0u21 30 september 2016 - 22:23

Verplichten lijkt mij vrij apart. Ik hoorde dat ze dan de ouders tijdelijk uit de ouderlijke macht willen zetten. Ik vind dat echt te bizar voor woorden!

Inderdaad er moet meer voorlichting gegeven worden. En dan graag op neutrale manier.

Zelf laten wij ons dochterje wel vaccineren.
Dit omdat mijn partner wegens geloof niet is gevaccineerd is. Hierdoor heeft hij haast alle ziektes gehad. Lag een paar keer op het randje van de dood. En kon hij gewoon geen kind zijn.

Om geloofredenen als in de zin “God beschermt je” vind ik verplichten wel noodzakelijk. Maar anders niet.

Reply
Peter 30 september 2016 - 22:22

Het lijkt me een goed id om zo de groei van de wereldbevolking flink te remmen …wist je dat vaccineren je kinderen nagalase binnen krijgen en alluminium en kwik ? Dit geeft wat bijwerkingen in de brain maar acht wat let dat … Google maar eens op mandatoryvaccination … Mensen die nu nog vaccineren en geloven dat de overheid het goed met hun voor heeft moeten toch echt eens minder naar de tv gaan kijken en meer op onderzoek uitgaan. Er zijn in de USA meer dan 50 artsen afgemaakt omdat ze er achter kwamen dat bij vaccinaties oa nagalase werd ingespoten ..sommige artsen zijn compleet met vrouw en kinderen afgemaakt …dit zegt dus al dat hier iets niet ok is … Daar ik zelf voor bigpharma gewerkt heb om even te kunnen kijken in hun keuken zou ik iedereen adviseren om eerst op onderzoek uit te gaan voor je je kind aan de risico’s van vaccines gaat blootstellen… Een van mijn beste vrienden is de zoon van de founding ceo van merck organon en hij zegt ook achteraf het is tegenwoordig maffia die alleen maar geld wil verdienen en ze hebben zoveel macht dat ze ook invloed hebben over wat er op universiteiten aan medicijnen wordt weggeleerd … Werk je als arts niet met hun medicatie ben je je diplom gewoon kwijt… Onderwijs jezelf en laat je niets voorliegen door ons rijks vaccinatie programma en gebruik je eigen brain als het al niet is aangetast door vaccinatie 😉

Reply
Hoppie 7 november 2018 - 11:57

Heb jij down?

Reply
Leonie 30 september 2016 - 20:10

Aw.. wij hebben gisteren onze dame laten vaccineren.. het was zo sneu.. ze was ontroostbaar.
Ik vind niet dat het verplicht moet worden, maar meer voorlichting zou wel moeten!

Reply
Milou 30 september 2016 - 19:42

Verplichten zou belachelijk zijn en kan gelukkih ook niet. Volgens de grondwet mag een ander persoon of de overheid namelijk niet aan iemands lichaam zitten, zonder toestemming van diegene zelf. Gelukkig maar! Want wij enten niet.

Ik ben het wel met je eens dat er veel meer objectieve info zou moeten komen. Ik vond het heel moeilijk een gedegen keuze te maken. Beide ‘kampen’ hebben goede argumenten en beide kampen weten ook elkaars argumenten onderuit te halen. Ik heb die objectiviteit echt gemist in mijn keuze en heb me daarom bijna niet laten adviseren door anderen of door instanties. Zowel niet door pro- als door antivaccin instanties.

Ik heb geprobeerd voor mijzelf alle voor- en nadelen af te wegen van beide keuzes. En ik heb gekeken naar wat ik een groter risico vind: de bijwerkingen van de vaccins of de kinderziektes zelf.

Maar verbieden, daar hoeft niemand bang voor te zijn, want dat mag gewoon niet volgens de grondwet. Gelukkig maar!

Reply
Patricia 30 september 2016 - 19:39

Verplichten vind ik niet nodig. Wij laten onze dochter inenten. Mijn broer en schoonzus enten hun dochter niet in. Zo dichtbij, dat vind ik lastig. Ik ben van mening dat mensen de mogelijkheid hebben om hun kind(eren) niet te vaccineren omdat het overgrote deel wél vaccineert.

Reply
Jessica 30 september 2016 - 12:22

Ik zou het niet verplichten, maar ouders veel beter inlichten over vaccinaties en over de gevolgen/voordelen van het niet vaccineren.

Reply
Rosie - Lifebyrosie.nl 30 september 2016 - 12:21

Ik vind het heel knap dat je deze ontzettend gevoelige discussie aangaat ;p! Ik brand me er zelf niet aan, wordt altijd een beetje moe van die gehele discussie ;-)! Ik laat Flynn vaccineren omdat ik denk dat dat het juiste is om te doen. Zeker weten doe je het niet, net als dat mensen die hun kinderen niet laten vaccineren zeker kunnen zijn van dat zij het juiste doen.

Reply
Milou 30 september 2016 - 19:50

Precies! Helemaal mee eens. Vind ik sowieso van álles discussies in opvoedland. Iedereen probeert toch te doen wat hij of zij het beste vindt voor zijn kind?!

Reply
Vlijtig Liesje 30 september 2016 - 10:56

Ik vind dat de overheid zich wel erg met ons lichaam begint te bemoeien.

Reply
Janneke 30 september 2016 - 09:50

Wat me opvalt is dat er ontzettend veel mensen zijn die zich blijkbaar gekwalificeerd en objectief genoeg vinden om wetenschappelijke onderzoeken te interpreteren en in hun context te bezien. Terwijl ik ondertussen lees hoe hun beleving en “eigen ervaringen” door hun zogenaamd goed onderbouwde wetenschappelijke mening heen schijnt als de zon door een transparant gordijn en deze kleurt als een kleurstof water doet kleuren.

Ik heb ASS (autistisch bestaat niet meer 😉 ), ben moeder, was aspirant academicus en vaccineer overtuigd wel. Op basis van wetenschappelijke, peer reviewed, in context bekeken wetenschappelijk onderzoek.

Reply
Babs 30 september 2016 - 09:42

Ik ben ook compleet pro verplicht inenten, zelfs met straffen indien niet-inenten. Onlangs kwam nog uit dat het onderzoek dat vaccinaties autisme zouden veroorzaken compleet verzonnen was. Ik vind het ondenkbaar dat je als ouder je kind zo een risico wil laten lopen EN zo meehelpt ziektes zoals polio terug te laten opkomen en hierdoor andere kinderen een risico laat lopen.

Reply
Michelle 30 september 2016 - 09:21

Het blijft een lastig onderwerp. Ik vind niet dat je zoiets moet verplichten. Iedere ouder moet vooral doen wat voor hen de beste beslissing lijkt. Morris krijgt zijn inentingen wel. Wij hebben ons goed ingelezen en op basis daarvan besloten het wel te laten doen.

Reply
Nathalie 30 september 2016 - 14:27

Maar dat is nou het gevaarlijke … vaak DENKEN mensen dat ze de juiste beslissing nemen maar moet je sommige mensen behoeden van een “verkeerde” keuze. Zoals PRO BREXIT stemmen omdat de man dan zogezegd niet meer naar de voetbal kan gaan zien omdat ze dan niet meer in de euroleague zitten of hoe het beestje dan ook heet…

Reply
Gisella 30 september 2016 - 09:11

Als ik het over kon doen,waren onze heren niet ingeënt, al die troep in hun lijfje…heel vreemd de oudste twee hebben alle entingen gehad en zijn autistische, jongste mocht door zijn epilepsie niet alle entingen hebben en heeft daar geen last van.

Reply
Anoniem 30 september 2016 - 09:07

Waar zijn je feiten??

Reply
Judith 30 september 2016 - 08:59

Niet verplichten.

De oudste heeft alle inentingen gehad, de jongste krijgt niet alle inentingen. Ik heb mij bij de 2e goed ingelezen en aan de hand daarvan de beslissing gemaakt om sommige inentingen niet te geven.
Het is uiteindelijk de beslissing van de ouders, maar als je inentingen niet geeft moet dat een weloverwogen beslissing zijn. Net als eigenlijk wel-inenten zou moeten zijn.

Iedereen zijn eigen keuze….

Reply
José 30 september 2016 - 08:46

Ik blijf het ‘kiezen tussen twee kwaden’ vinden. Als je een bewuste keuze maakt maak het wat mij betreft niet uit wat die keuze dan is, maar vooral dat je er goed over nagedacht hebt en niet zomaar met de meute meegaat omdat het ‘zo hoort’. Ik vind namelijk dat vaccineren wel iets is om goed over na te denken en ben blij dat dat hier in NL nog kan. Ik ben dan ook tegen het verplicht maken van vaccineren.

Reply
Esther 30 september 2016 - 08:30

Ik ben het niet eens met het feit er gezegd worden dat je bewust risico neemt.
Onze kinderen zijn niet ingeeent en dat is de beste keuze geweest.
Vaccinaties zijn niet effectief bewezen (lees ook: nooit getest want dat mag niet op baby’s) in eten zitten inderdaad schadelijke stoffen maar geen anti vries of geaborteerd foetus weefsel dus dat vind ik nog wel een verschil. Ik vind het hele vaccinatie programma een smerig spelletje binnen de farmaceutische industrie en wordt er niet eerlijk voorgelicht over voor en nadelen. Want de vaccinatie schade wordt verborgen gehouden en niet gepubliceerd.

Reply
Anoniem 30 september 2016 - 09:05

Eten van nestle wordt met foetussen op smaak gemaakt. Google t maar. Ze gebruiken t weefsel daarvoor.

Reply
Elsbeth 30 september 2016 - 09:30

Want alles wat op internet staat is waar???

Reply
Manouk 30 september 2016 - 08:10

Zelf vaccineer ik wel. Ik heb me ingelezen, getwijfeld, maar er voor gekozen om wel te vaccineren. Dit voelt voor mij (ons) prettiger. Ik vind alleen niet dat vaccineren verplicht kan worden. Wel vind ik dat door de tegenstanders vaak alle kinderziekten en andere geestelijke of lichamelijke aandoeningen te vaak wordt afgedaan aan de vaccinaties. Daar geloof ik zelf niet zo in. Maar uitspraken als voorstanders dat hun gevaccineerde kind ‘gevaar’ loopt door ongevaccineerde kindjes vind ik ook onzin. Ik bedoel, waarom zul je dan vaccineren als je denkt dat je kind niet beschermt is. Dan valt voor mij het nut van vaccineren in het niets.

Reply
Essie 30 september 2016 - 08:08

Bangpraterij. ‘De overheid’ is hoed een rapport van een denktankje van de VVD uit 2014 dat niet binnen de VVD werd gesteund. Vaccineren blijft vrijwillig, zoals hwt hoort.

Reply
Bieke 30 september 2016 - 08:01

Ik heb 5 kinderen. Ze hebben allemaal inentingen gehad, ni allemaal en op vele latere leeftijd. En enkel degene waarvan ik had vernomen dat het wel belangrijk was. Mijn 5de kind nu is 8 maand. Voorlopig krijgt zij enkel fie verplichte polio en zal pas tegen dat ze naar school gaat de tetanus-kinkhoest-bof-mazelen krijgen. Al de rest hoef ik niet.

Reply
Mireille 30 september 2016 - 07:31

Je zou het ook kunnen omdraaien, aangezien er redelijk veel vaccinatieschade is qua ADHD, autisme enzo.
Wat als vaccinaties nou strafbaar zijn (wat ze nooit zullen worden), maar dan heb je zoveel kinderen met een stempel minder.

Als ze het zo graag willen verplichten, moeten ze naar mijn mening eerst met goede onderzoeksresultaten komen. Want die zijn er niet, alleen maar onderzoeken tegen vaccinaties.

Reply
Kelly 30 september 2016 - 07:06

Ik ben het met Nicole eens. Ook snap ik niet zo goed waar het vandaan komt dat mensen besluiten het niet te doen. Ieder zijn mening natuurlijk hoor maar hoezo zou je bewust een risico nemen? Ik snap dat er word gezegd dat er zoveel troep in zit maar kom op zit dat tegenwoordig niet in alles? Bij mij is het niet in mij opgekomen om het niet te doen en dus krijgt Olivia gewoon haar inentingen.

Reply
Chris 30 september 2016 - 06:59

Wij doen wel inenten maar beginnen later, 3 maanden ipv 6 weken.

Reply
Nicole @ Everyday-Life.nl 30 september 2016 - 06:47

Wat mij betreft zou het verplicht moeten worden. Je neemt bewust een risico als je kinderen niet inent.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.