Moeders met overgewicht zijn een slecht voorbeeld voor hun kinderen.

by Tamara

Nieuw jaar, nieuwe kans om goede voornemens te maken, om ze een maand later te laten vallen en de rest van het jaar smoesjes voor jezelf verzinnen waarom het ook dit jaar weer niet gelukt is. Ik ben er een ster in en elk jaar staat heel erg hoog op mijn goede voornemens lijstje dat ik in het komende jaar echt eens wat aan die extra kilo’s ga doen, om het een paar maanden later weer op te geven. Oké, dat is niet helemaal waar, want in 2018 deed ik een hele geslaagde poging waarmee ik bijna 20 kilo afviel, maar goed, het is vast geen verrassing dat die er inmiddels weer aan zitten.

Voor dit jaar heb ik een ander voornemen. Ik wil niet zo nodig afvallen om het afvallen, ik wil vooral gezonder worden. Mezelf een normaal eetpatroon aanleren en als ik daarmee wat kilo’s verlies, is dat alleen maar mooi meegenomen. Nu is liet ik in de voorgaande jaren iedereen via mijn blog meegenieten met mijn pogingen om de kilo’s te verliezen en dat ben ik dit jaar niet van plan. En wel precies om de opmerking die in de titel staat.

Een slecht zelfbeeld.

Eigenlijk al zo lang als ik me kan herinneren heb ik een soort van haat liefde verhouding met mijn lichaam. Ik kwam al heel erg vroeg in de pubertijd en was eigenlijk al snel de oudste van de klas en ook de eerste die vrouwelijke vormen begon te krijgen. En waar de meisjes uit mijn klas mopperden dat ze ook graag borsten wilden hebben (om de sportbeha’s die we toen droegen wat op te vullen) wilde ik juist graag slanker zijn. Er zaten meisjes in mijn klas die echt superslank waren en dát vond ik mooi. Het gevolg was dat ik me eigenlijk altijd te dik voelde, terwijl ik, als je de foto’s terug kijkt, ontzettend slank was. Het is heel stom, maar ik vond altijd mijn vriendinnen mooier dan mezelf en dacht ook altijd dat zij de meeste aandacht van jongens kregen enzo. Terwijl dat echt best wel mee viel. Achteraf vind ik het best wel erg dat ik op die leeftijd al zo daarmee bezig was, zeker omdat het nu, ongeveer 17 jaar later, nog niet veel beter is.

En het werd nog erger, want alsof ik nog niet onzeker genoeg was, leek ik van de ene op de andere nacht helemaal onder de striae te zitten en kwamen op de gekste plekken ineens pukkels tevoorschijn. Nee, dat helpt ontzettend als je jezelf al zo ‘ontzettend knap’ vindt.

Was ik ooit tevreden?

Als ik mezelf dan afvraag of er ooit een periode was waarin ik wel tevreden was, dan was dat rond mijn vijftiende. Thuis mocht ik dan door een verschrikkelijk moeilijke periode gaan, ik kreeg net mijn eerste serieuze relatie en voelde me op dat moment echt mooi. Terwijl ik toen ook niet mega slank was hoor, ik woog toen rond de 75 kilo, wat misschien iets te zwaar was voor mijn lengte (1.72) maar ik voelde me toen echt heel erg mooi en dat is ook te zien op de foto’s die ik van mezelf terugzie op die leeftijd.

Die moeder met overgewicht.

Op mijn negentiende raakte ik zwanger en tijdens die zwangerschap kwam ik bijna dertig kilo aan. Oh ik had wel de hoop dat ik na de bevalling een heleboel kwijt zou zijn, maar die hoop was een beetje tevergeefs, want er bleven een kilo of tien plakken, die ik er maar niet af leek te krijgen. Zestien maanden later had ik weer een positieve test in mijn handen en hoewel ik deze keer maar vijftien kilo aankwam, bleven er toch weer een aantal plakken, net als bij de twee zwangerschappen die daarna volgden. Ik weet niet wat het is, maar het lijkt alsof mijn lichaam maar niet af wilde vallen terwijl ik borstvoeding gaf en dat gaf ik bij allevier mijn kinderen ongeveer twee jaar. En toen ik na bijna negen jaar eindelijk mijn lichaam weer terug had, begon de strijd om alles er weer af te krijgen. Een strijd die opnieuw voor een heleboel frustraties en onzekerheden zorgde, want hoewel er echt wel momenten zijn dat ik mezelf mooi vind, ben ik over het algemeen niet tevreden met wat ik in de spiegel zie en zorgt het ervoor dat ik niet meer op foto’s wil, eigenlijk geen zin heb om me leuk aan te kleden en nooit echt lekker in mijn vel zit.

Vorig jaar uitte ik mijn onzekerheden onder een foto op instagram en kreeg daarbij heel erg veel reacties van vrouwen die met hetzelfde probleem zaten. Vrouwen die vanwege alle drukte van hun jonge gezin hunzelf een beetje kwijtgeraakt zijn en ook keer op keer tegen de kilo’s aan het vechten zijn. Weet je wat het is? Aan de ene kant wil ik gewoon van mezelf houden zoals ik ben, maar aan de andere kant wil ik er ook gewoon niet zo uitzien. Dus het is heel erg dubbel.

Maar goed, hoewel er heel erg veel positieve en herkenbare reacties op de post kwamen, waren er ook wat negatieve en eentje daarvan is heel erg lang blijven hangen. ‘Als je overgewicht hebt als moeder, dan ben je een slecht voorbeeld voor je kinderen. Want daarmee geef je aan dat jouw ongezonde levensstijl normaal is.’

Ik wil eerst maar zeggen dat ik er niet op gereageerd heb. Domweg omdat ik niet wist wat ik daarop moest reageren. Ik denk zelf namelijk niet dat iedere moeder met overgewicht perse een ongezonde levensstijl heeft. Het is echt niet zo dat ik, als ik mezelf als voorbeeld mag nemen, de hele dag frikandellen met mayo en zakken chips weg zit te vreten. Ja, mijn eetpatroon kan gezonder en vooral regelmatiger, maar daar ben ik nu druk aan aan het werken. Maar alle ‘dikke’ mensen meteen ongezond noemen gaat me een beetje te ver.

Om even duidelijk te zijn. Ik vind mezelf dus absoluut geen slecht voorbeeld voor mijn kinderen. Ik leer ze hier heel goed was gezond eten is en wat niet, ze krijgen allemaal genoeg groenten en fruit en hoewel we hier in huis best van wat lekkers houden, proppen we niet elke dag zakken chips weg.

 

Dus ja.. Ik weet niet waarom ik me die opmerking zo ontzettend aantrek. Maar het zorgde er wel voor dat ik daarna nooit meer iets heb gedeeld over dat onderwerp, tot nu. En ik ben nog steeds niet van plan om eetdagboeken te gaan bijhouden en hoewel ik dat vorige keer wel deed, ga ik ook niet vertellen hoeveel ik weeg ( kan ook niet, want de weegschaal is kapot en dat houd ik lekker zo. Afvallen zonder weegschaal wil volgens mij ook prima en voorkomt dat ik continue op dat ding sta 😛 )

 

Wat vinden jullie van de stelling in deze blog? En zijn er meer die mijn struggles met mijn zelfbeeld herkennen? Ik ben heel benieuwd!

Misschien vind je dit ook leuk

7 comments

Bianca 11 januari 2021 - 19:49

Snap je volkomen, in 2018 zijn wij met ons gezin op vakantie geweest naar Oostenrijk. Met de auto zijn we wat gaan rondrijden en besloten te lunchen bij een hotel. Mijn partner en ik zijn ook niet slank, en ook vaak aan het lijnen.. Naast ons zat een gezin (ik vermoed Italiaans) ook te lunchen. Bij ons lagen er geen erwten op het bord zoals bij hen. De Italiaanse moeder heeft mij de gehele lunch afkeurend aangekeken (en daarmee bedoel ik dat ze mij van top tot teen heeft opgenomen) . Elke hap kreeg daardoor een na smaak. En deze slanke, gezonde, Italiaanse moeder gaf mij het gevoel dat ze mij ook een erg slechte moeder vond omdat mijn lunch op dat moment niet gezond was, en daarbij een slecht voorbeeld gaf aan onze zoon. Dit was dan wel een aanname waarbij het niet met woorden is gezegd maar haar gezicht sprak boekdelen. Ik vergeet de lunch nooit meer.
Afgelopen zomer heb ik het keto dieet opgepakt dit werkt voor mij goed en vind het heerlijk eten waarbij ik erg veel energie krijg, voel me er een heel ander mens bij..
Gewicht is maar een getal, gewoon doen waar je je goed bij voelt. Bij een streng dieet worden de meeste vrouwen/moeders niet vrolijk van..
Allemaal veel succes met de goede voornemens!!

Reply
Lenny 11 januari 2021 - 17:14

Ook van gezonde dingen kun je aankomen. Het gaat om de calorieën en niet om welke voedingsmiddelen. Ik klaagde van de zomer bij een slanke vriendin wat ik nou kon doen om zo slank te zijn als zij. Zij eet wel vaak zakken chips weg en ik zelden. Zij eet 3 a 4 boterhammen tijden de lunch en max. 2 of een salade met een krentenbol. Toch kwam ik afgelopen maanden 10 kilo aan en bleef zij op gewicht. Tja…

Reply
Chantal 11 januari 2021 - 16:03

Ik heb om die reden ook geen weegschaal maar te dik ja dat merk ik aan mijn broeken die veel te strak gaan zitten. Dus ga ik nu lopend boodschappen doen (als ik geen voorraad melk haal tenminste. Vreet ik in mijn pauze niet alles weg maar vaak ook om 10 uur alleen een appel . Die kleine dingetjes hoop ik dat dat allemaal mee werkt. Niet persee voor de kilo’s alleen maar ook voor de gezonde dosis energie die ik ervan krijg . En dat bakje ships moet gewoon kunnen maar geen hele zak en wat hartige avonds maar niet teveel .

Reply
Marieke 11 januari 2021 - 10:09

Het is belachelijk dat je dan een slecht voorbeeld ben. Ik heb zelf ook overgewicht. Ik heb nog nooit zoveel gewogen als nu. En ben dus aan zoveelste poging bezig om af te vallen. Ik ben sinds een paar jaar achter gekomen dat ik lipodeem heb. En daardoor van ik heel slecht af. En soms hoe gezond ik ook eet kom ik toch aan. Dat heeft mijn ogen ook wel geopend dat niet alle mensen er wat aan kunnen doen dat ze wat voller zijn. En vooral ook vrouwen die zwanger zijn geweest dat er vaak wat blijf hangen.
Ik leer mijn kinderen dat niet iedereen er wat aan kan doen dat ze wat dikker zijn maar dat gezond leven wel belangrijk is. Al is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan. 😅
En wat floor zei je kinderen houden altijd van je. Hoe je er ook uitziet.
Zo dat was mijn frustratie 🤣.

Groetjes Marieke

Reply
Monica 11 januari 2021 - 09:54

Een tip: lazyfitgirl op Instagram. Zij heeft een gratis eetswitch en mindset guide. Hierin gaat het om jezelf accepteren en een gezonde relatie met eten. Door je eetpatroon in stapjes te veranderen en dicht bij jezelf te blijven is dit een verandering op lange termijn (ik doe zelf niet de hele guide, maar haal eruit wat ik prettig vind om te gebruiken).

Reply
Stefanie 11 januari 2021 - 08:43

Ik begrijp het helemaal, en heb hetzelfde ben nu al een tijdje bezig met afvallen, en nog gezonder eten. We aten volgends mij al aardig gezond. Ik vind vooral de reacties van de mensen in de ingeving vervelend. Als je een dieet volgt iedereen daar altijd wat over te zeggen heeft. Dat is niet gezond hoor, of ja en als je dat weer wel gaat eten kom je zo weer aan etc. Ik weet van mezelf dat ik goed bezig ben. En mijn man zegt het ook regelmatig dat ik goed bezig ben. Al werkt de weegschaal nog niet echt mee. Er is wel iets af. Maar geduld is het belangrijkste denk ik.!

Reply
Floor 11 januari 2021 - 07:42

Heel herkenbaar, in 4 jaar tijd 3 keer bevallen en steeds was mijn lichaam nog niet op het oude gewicht, tussentijds wel een keer 14 kilo afgevallen maar daar is nu niks meer van te zien. Ik wil in 2021 ook bewuster worden van wat ik eet en een betere conditie opdoen.

Ik wil je veel succes wensen maar weet ook dat het voor je kinderen niet uit maakt hoe jij eruit ziet want jij bent hun mama en die titel neemt niemand je af.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.