Maakt moeder worden je meteen een volwassene?

by Tamara
moeder

Je hoort heel vaak dat het moederschap vrouwen veranderd, dat je erdoor groeit en dat je er volwassener van wordt. Maar is dat eigenlijk wel zo? En gaat dat bewust of is volwassen worden als moeder eigenlijk gewoon pure noodzaak?

Wanneer ben je een volwassene?

Eigenlijk is dat best wel een lastige vraag, want wanneer ben je nou echt een volwassene? Zelf vind ik dat je een volwassene bent als je verantwoording kunt afleggen over wat je zegt of doet en je zelfstandig bent en goed voor jezelf en anderen kunt zorgen. Ook denk ik dat respect hebben voor anderen heel erg belangrijk is. Natuurlijk maken die punten je nog niet meteen een volwassene, maar over het algemeen zijn volwassenen daar wat verder in dan bijvoorbeeld pubers.

Het moment dat ik volwassen werd.

Ik was zelf 19 toen ik zwanger was en moeder werd. Nu wil ik niet zeggen dat ik nou echt ontzettend volwassen was op die leeftijd, maar het feit dat ik op mijn 15e het huis al uit ging, heeft zeker wel een grote rol gespeeld in het volwassen worden. Ook het kopen van een huis op mijn 19e was een beslissing die me wat volwassener heeft gemaakt, ik bedoel, wat is er nou meer volwassen dan een hypotheek? Haha!

Toch had ik toen nog een heel andere kijk op de wereld en ook een heel andere instelling dan nu, 6 jaar later. Bij mij heeft het moederschap me dus niet echt volwassener gemaakt, aangezien ik al behoorlijk volwassen was voor mijn leeftijd en prima voor mezelf kon zorgen. Wat natuurlijk ook wel meegeholpen heeft is dat ik een vriend heb die een stukje ouder is.

Van losbandige tiener naar volwassen moeder.

Toch zie je bij veel televisieprogramma’s waar vooral heel erg jong meisjes die moeder zijn geworden in uitgelicht worden, dat deze tienermoeders nadat ze moeder zijn geworden ineens van kind naar volwassene gaan. Het feit dat je ineens voor een kind moet zorgen veranderd natuurlijk heel erg veel. Je hebt ineens zoveel meer om je druk over te maken dan welke uitgaanskleding je aan wilt, het feit of je mascara nog wel goed zit en welke leuke jongen uit je klas het met wie doet. Ik vind dat wel mooi om te zien dat die jonge meiden er ondanks hun leeftijd toch helemaal gaan en bewijzen dat je leeftijd helemaal geen rol speelt in het moederschap, je hebt hele goede moeders van 16 en ook wat minder goede moeders van 40.

Toch heb je ook meisjes die helemaal niet veranderen door het moederschap. Die zich in plaats van als een volwassene gewoon nog steeds als een kind blijven gedragen, iets wat natuurlijk echt niet meer kan als je eenmaal moeder bent. Misschien ben ik een saaie muts en hopeloos ouderwets, maar als ik zie dat sommige  meiden elk weekend hun kind maar bij een ander dumpen om zelf maar te kunnen feesten dan kan ik daar met mijn hoofd niet bij. Natuurlijk snap ik best dat je als moeder ook dingen voor jezelf wilt doen, maar nooit ten koste van je kind toch?

 

Volgens mij hoeft het moeder worden dus niet per definitie te betekenen dat je nou meteen volwassen wordt. De ene persoon is gewoon wat sneller volwassen dan de ander en natuurlijk speelt er ook een stukje levenservaring mee. Gelukkig wordt iedereen vanzelf ooit eens een keer volwassen en komt het dus vanzelf ooit een keer goed!

 

Ben jij erg veranderd door het moederschap en heb je het idee dat je nou veel volwassener bent geworden nadat je moeder werd? Laat het me weten bij de comments!

Misschien vind je dit ook leuk

22 comments

Nicoline 7 april 2016 - 13:18

Ik ben niet ineens volwassener geworden, maar wel erg veranderd. Je hebt ineens zo verantwoordelijkheid, dat ik wel dingen heb aangepakt of anders ben gaan doen nu ik moeder ben. Mijn dagelijkse leven is totaal anders dan voordat ik moeder was en het is niet meer lang leven de lol haha!

Reply
Liess 6 april 2016 - 16:21

Heel erg veranderd absoluut, te snel waarschijnlijk om eerlijk te zijn. Maar ik was dan ook die tiener van 16 die veel te vroeg was.

Soms voel ik me nog niet volwassen, ik voel me vaak minder volwassen dan andere van mn leeftijd. En ik ben 30 haha.

Reply
Lonneke 6 april 2016 - 13:24

Ik ben denk ik niet veel veranderd nu ik moeder ben.. Hooguit wat bezorgd en extra voorlichtig in het verkeer nu d’r een kleintje rond loopt. Stappen etc heb ik nooit echt leuk gevonden en eens in de twee maanden gaan we een avondje uit naar het casino of de film.

Reply
Wilmaaa 6 april 2016 - 12:45

Ik vind dat ik wel een beetje volwassener ben geworden, dit komt door de verantwoordelijkheid die ik voel. Verder voel ik e nog enorm jong en zeker niet niet helemaal volwassen 😉

Reply
Birgit 6 april 2016 - 12:11

Ik geloof wel dat je veranderd als je een kind krijgt, veel zullen ook volwassen worden, maar er zijn er ook genoeg die dat niet worden. Helaas zie ik hier genoeg voorbeelden van rondlopen. Die “vergeten” even dat ze een kind hebben als het ze niet uitkomt.

Reply
Alicia - Adventurousmom.me 6 april 2016 - 12:03

Ik denk wel dat je volwassener wordt door een kind. Je vindt ineens een ander mensje belangrijker dan jezelf en maakt keuze’s op basis van wat je kind nodig heeft en niet alleen waar jezelf zin in hebt.

Reply
Angela - Mama met passie 6 april 2016 - 12:01

Toen ik een baan had, ging trouwen en dus het huis uit ging. Dat was het moment dat ik mij volwassen voelde. Nu ik moeder ben voel ik mij niet volwassener, maar ben ik wel stabieler en sterker op de een of andere manier.

Reply
Frank 6 april 2016 - 11:44

Of ik als vader volwassen ben geworden sinds de geboorte van mijn zoon kan ik niet zeggen, wel voel ik me verantwoordelijk voor alles wat er met mijn boef gebeurt. Serieus ben ik wel geworden door het vaderschap.

Reply
Nesrin 6 april 2016 - 10:42

Ik ben nu bijna 8 jaar moeder en ik ben veranderd (DUH), ik ben sterker geworden en ik heb mezelf beter leren kennen. Het maakt je niet meteen volwassen maar het geeft wel een boost denk ik.

Reply
Mathiske's mama blog 6 april 2016 - 10:07

Ik werd volwassenener toen wij een huis gingen kopen en echt gingen samen wonen, maar of ik nu echt volwassen ben..? We moeten volwassen beslissingen nemen, als moeder zeker. Ik ben benieuwd wanneer ik me volwassen voel

Reply
Hanna @ eenbezigbijtje.nl 6 april 2016 - 09:45

Ik denk dat het vooral om je instelling gaat alleen zodra je een kindje krijgt moet die wel goed zijn/worden.
Iedereen doet het op z’n eigen manier al denk ik dat je start wel makkelijker is als je al een bepaalde basis hebt, zoals het hebben van een huis, inkomen etc

Reply
Simone 6 april 2016 - 09:18

Ik denk dat voor mij het moment van een ‘grote mensen baan’ krijgen en uit huis gaan (wat ongeveer samenviel) het moment was vanaf wanneer ik me wat meer echt volwassen voelde. Het moeder worden was daar eigenlijk alleen nog een schepje bovenop.

Reply
Channa 6 april 2016 - 08:42

Het moederschap heeft mij een stuk verantwoordelijker en bewuster gemaakt. Als je dat als volwassen wilt zien, dan wel haha.

Reply
Bregje 6 april 2016 - 08:24

Ik wacht nog steeds tot ik volwassen ben 😉 Het moederschap heeft me wel rustiger gemaakt en meer een huismus, heerlijk vind ik het!

Reply
joyfromjoyce 6 april 2016 - 08:23

Ik wil hier iets reageren, maaaar ik doe het maar niet haha!

Ik werd volwassen op het moment dat ik moeder werd. 😀

Reply
Kelly 6 april 2016 - 08:16

Ik denk dat ik wel serieuzer ben geworden en dat mijn verantwoordsheidsgevoel enorm gegroeid is. Verder denk ik niet dat ik veel volwassener ben geworden, ik ben alleen moeder geworden

Reply
Charlotte 6 april 2016 - 08:13

Ik denk dat ik wel wat ben veranderd maar niet heel veel. We gingen al niet meer zo heel vaak op stap dus dat scheelt ook wel.

Reply
Lilian 6 april 2016 - 08:11

Ik denk dat het per persoon verschilt! Door mijn verleden ben ik al een stuk volwassener en zelfstandiger geworden. Ik denk dat het moederschap mij nog een stukje in de goede richting heeft geduwd wat betreft volwassen worden.

Reply
Nicole 6 april 2016 - 07:43

Ondanks dat ik pas laat moeder ben geworden (op mijn 31e), was ik wel al vroeg volwassen. Op mijn 22e een koopwoning en een vaste baan. Onafhankelijk dus. En nu sinds ik moeder ben , verander je daar ook weer door.

Reply
Elisabeth 6 april 2016 - 07:38

Volwassen was ik al wel toen ik moeder eer, maar ik ben zeker veranderd. Ik ben best zorgzaam. Voor ik moeder was zorgde ik voornamelijk voor anderen. Mijn vriend bijvoorbeeld. Nu is mijn zoontje nummer één en daar moet mijn vriend soms best aan wennen. Ik verwacht gewoon meer van hem.

Reply
Nathalie 6 april 2016 - 07:09

Ik ben zeker niet plots volwassener geworden. Wel een beetje anders. Maar toch zie ik vaak trekken bij mezelf terug en dan denk ik: komaan, je hebt een kind nu, grow up! Maar goed, ik denk dat we allemaal dat stukje kindsheid in onszelf niet mogen verliezen 😉

Reply
Merel 6 april 2016 - 06:55

Toevallig schreef ik vandaag een soortgelijk stuk over mn eigen ervaringen.

Moeder worden maakt je zeker niet meteen volwassen. Ik heb geen vergelijking met hoe ik was geworden zonder kind, maar weet wel dat ik tijd nodig had om te komen waar ik nu ben. Zoals je zegt: iedereen heeft zn tijd nodig. En daarnaast scheelt het m.i. ook of je alleen bent of samen, in die laatste situatie kun je makkelijker groeien geloof ik.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.