De grootste misverstanden over wonen in Groningen.

by Tamara
misverstanden over Groningen

Ik woon al mijn hele leven in Groningen. In de provincie welteverstaan, want in de stad heb ik dan weer niet gewoond. Ik werd geboren in Hoogezand, verhuisde naar Meeden, daarna naar Harkstede/Scharmer en kwam vervolgens in Veendam terecht, waar ik ook al op een heleboel plekken heb gewoond. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik vroeger altijd heel erg hard riep dat ik weg zou gaan uit Groningen, maar inmiddels ben ik  daar wel op teruggekomen. Het is namelijk prima hier en ik hoef niet zo nodig meer weg! Nu merk ik vaak dat er een heleboel misverstanden zijn  Groningen en hoe het is om hier te wonen. Dus laten we het daar maar eens even over hebben dan!

Een aantal misverstanden over Groningen op een rijtje.

Hier woont niemand.

Dit is wel één van de grootste misverstanden over Groningen denk ik. Kijk, ik snap heus wel dat het hier niet zo dichtbevolkt is al in de randstad, maar toch wonen er in de provincie Groningen 586.061 mensen. In de stad zelf wonen er ongeveer 200.000 en in de plaats waar ik woon, Veendam dus, wonen er 27.387. Nu wonen er in de hoofdstad van ons land, 821.752 mensen. Dat is dus bijna anderhalf keer zoveel als in onze hele provincie, allemaal in één stad. Op zich snap ik dus waar het vandaan komt dat mensen denken dat er in Groningen helemaal niemand woont, maar in de praktijk valt het dus best mee.

misverstanden over Groningen

Iedereen is boer of boerin. ( één van de grootste misverstanden over Groningen en volgens mij ook over Friesland.)

Weer zo’n groot misverstand over Groningen! Dit is iets dat voor hele grappige opmerkingen zorgt. Kijk dat boer of boerin zijn, dat is gewoon een beetje achterhaald. Ik denk dat iedere idioot wel snapt dat hier heus niet alleen maar boeren wonen. Niet dat daar iets mis mee zou zijn hoor, want ik kan er echt van genieten om door de provincie te rijden en alleen maar grote akkers en weilanden te zien. Maar nee, om je uit de droom te helpen dat er hier alleen maar boeren wonen, van die 586.061 mensen zijn er maar 2.570 boerderijen. Dus dat valt echt heel erg mee. Overigens had ik op de middelbare school wel iemand die een keer op de trekker naar school kwam, maar dat is weer een ander verhaal!

De mensen zijn rijk, want de woningen zijn zo lekker goedkoop. En iedereen woont vrijstaand!

Kijk, dat de huizen hier goedkoper zijn dan in de rest van het land, dat is gewoon zo. Ik zit regelmatig met klapperende oren naar woonprogramma’s te kijken waar mensen zo even vier ton neerleggen voor een benedenwoning, terwijl je voor dat geld een prachtige vrijstaande woning met een enorme tuin bij mij in het dorp hebt. Ik heb ooit mijn huis gekocht voor iets meer dan een ton en daar kun je op plekken in de rest van het land nog niet eens een garagebox voor kopen, of misschien een flatje.

Maaaarr… om je uit de droom te helpen. De lonen liggen hier ook veel lager. Nu kon ik nergens een precies percentage vinden, maar ik kwam een aantal onderzoeken tegen waarbij te zien was dat de lonen tussen Groningen en bijvoorbeeld Utrecht wel 10 % kunnen verschillen en in sommige gevallen zelfs nog meer. Dus ja, de huizen zijn hier goedkoper, maar het is niet alsof we hier allemaal maar in een villa wonen. Sterker nog, volgens mij wonen de meeste mensen hier ook gewoon in een rijtjeshuis!

Waarom ik voor altijd in Groningen wil blijven wonen lees je hier. 

We spreken allemaal Gronings.

Ook niet waar! Er zijn wel heel veel mensen die Gronings spreken en hoewel dat vaak de wat oudere mensen zijn, ken ik ook genoeg jongere mensen die het spreken. Nu moet ik heel eerlijk bekennen dat ik het niet spreek. Op een paar woordjes na dan. Nu vind ik het ook niet echt een must om dat te kunnen hoor, want het is niet alsof ik het nou geweldig vind om te horen. Vaak hoor je het wel aan mensen als ze uit Groningen komen. Ik weet van mezelf dat je het bij mij bij de zinsbouw kunt horen, dat ik vaak ‘Ja’ zeg en dat je het soms ook wel een beetje kunt horen als ik praat. Vond ik vroeger vreselijk, tegenwoordig kan het me niet echt meer schelen.

Ohja, om het maar een beetje op te helderen. De meeste mensen die hier Gronings spreken, kunnen ook prima Nederlands. Dus je hoeft niet bang te zijn om een vraag te stellen, want ze verstaan je prima! Haha!

misverstanden over Groningen

Er is hier niets te doen. Alle belangrijke dingen zoals ziekenhuizen zijn ver weg.

Deze snap ik ook niet zo goed. Er is hier namelijk van alles te doen! Ik woon dan in een dorp waar geen bioscoop is, maar verder hebben we hier echt alles wat je maar kunt wensen hoor. Zo erg is het hier niet.

Ziekenhuizen, ehh ja. We hebben hier niet eentje direct in het dorp, maar je bent binnen een kwartiertje bij het ziekenhuis. De stad bereiken doe je in een half uur en binnen iets minder dan een half uur ben je bij een vliegveld. Wil je nou iets verder weg? Het openbaar vervoer is hier echt heel goed geregeld. Zo goed zelfs dat je binnen een paar uurtjes in Amsterdam bent, zonder dat je hoeft over te stappen.

Mensen uit Groningen zijn vaak een beetje aso of dom.

En dan de laatste. En dit is wel eentje die ik goed snap, want dit is wel een beetje hoe Groningers afgebeeld worden in de Media. Ik kan me er ontzettend aan ergeren dat ze, als ze Groningers aan het woord laten op tv, de eerste de beste kroeg binnenlopen en daar mensen gaan interviewen. Of dat ze juist voor mensen kiezen die heel erg boos zijn of die zich wat minder goed kunnen uitdrukken.

Om een voorbeeld te noemen, we zijn tegenwoordig nogal vaak in het nieuws met dat aardbevingsgedoe. Nu heb ik hier zelf geen last van, want ik heb nog nooit een aardbeving gevoeld. Maar er zijn dus mensen wat Noordelijker in Groningen die hun hele huis kapot zien gaan door de trillingen en die soms zelfs hun huis moeten verlaten. Ik snap dus heel erg goed dat die mensen boos zijn. Maar ja, dan nodigen ze ze uit bij zo’n programma als dat van Eva Jinek en dan is het net alsof ze precies de mensen hebben uitgekozen die nogal agressief reageren op de hele situatie. Die dus allerlei Groningse scheldwoorden op tv aan het roepen zijn en die er zo voor zorgen dat de rest van het land denkt: ‘Jakkes, daar heb je die aso Groningers weer.’ Erg jammer, want ook dat valt wel mee! Het is echt één van de grootste misverstanden over Groningen.

wonen in Groningen

Lees hier over mijn favoriete uitjes in Groningen en Drenthe. 

Wat is er nou zo leuk aan om in Groningen te wonen?

Oké, alle misverstanden over Groningen uit de weg geruimd, maar wat is er nou zo leuk aan Groningen dat ik hier nooit meer weg wil? Nou eigenlijk heel simpel, ik voel me hier heel erg thuis. Ik merk vaak dat als ik mensen uit andere delen van het land spreek, dat ze zich heel erg druk maken over van alles. Dat ze de hele dag van hot naar her aan het rennen zijn en nog het idee hebben dat ze aan alle kanten te kort schieten. Ik heb het idee dat mensen hier wat rustiger zijn en dat ze zichzelf wat minder druk opleggen.

Daarnaast is het hier natuurlijk gewoon ook minder druk. Ik word zelf heel erg ongelukkig van het idee van wonen in een drukke stad, overal files en heel veel drukte overal. Als ik mijn vader hoor, die in Breda woont en in Vlissingen werkt. Hij moet elke dag om half 7 vertrekken om op tijd op zijn werk te zijn. Maar ook gewoon de hoeveelheid groen hier en de rust. Als we van vakantie uit Frankrijk terugkomen, voel ik me pas echt thuis als we Assen voorbij zijn en de weilanden en akkers zijn. En tja, dan ben ik maar een beetje simpel, maar de kans is echt heel erg klein dat we hier ooit weg gaan!

Zo, dat waren een heleboel misverstanden over Groningen en de Groningers! Woon jij in Groningen? En ben je hier wel eens geweest?

Misschien vind je dit ook leuk

1 comment

Natascha Verwers 19 mei 2023 - 08:32

Hoi wat een leuk en fijn verhaal. Ik ben aan het nadenken over verhuizen richting omgeving veendam of ter apelkanaal. Maar ben een bezige bij heb een paard en werk vrijwillig op een kinderboerderij naast mijn full time baan. Zijn er in de omgeving veel paarden stallen waar ik mijn paard kan neerzetten en dan het liefst op een paddock paradise ? En kom je als buiten staander er wel tussen hoe zijn de mensen die er wonen? Ik hoor het graag vr gr natascha

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.