Miranda | Wandelroute Melkwegpad staatsbosbeheer.

by Tamara

Tijdens de quarantaine proberen we iedere zondag als gezin een mooie wandeling te maken. In de eerste weken wandelde we ieder avond een rondje door de woonwijk en gingen we op berenjacht maar de laatste weken gaan we erop uit en zoeken we een mooie wandelroute op.Afgelopen zondag gingen we wandelen op de Melkweg. Deze wandelroute is uitgezet door het Hart van Drenthe is toegankelijk met rolstoel en rollator en is zeer geschikt voor familie’s.Onze zoon heeft een grote interesse voor planeten ed dus deze route leek ons super leuk voor hem en ons.

Wandelroute Melkwegpad staatsbosbeheer.

Zoals gezegd reden we afgelopen zondag naar de Melkweg. Deze route ligt gelegen naast het herinneringskamp Westerbork en achteraf gezien hadden we dit bezoekje beter een weekje later kunnen plannen. Want met een dag voor 4 en 5 Mei was het best wel druk en vreesde we enigzins het ergste als we ook nog rekening moesten gaan houden de geldende Corona-maatregelen. Maar het viel ons reuze mee. Iedereen koos ervoor om op veilige afstand van elkaar te blijven wandelen en maakte plaats voor elkaar bij de informatiepanelen ed. De wandelpaden zijn beste breed dus ruimte genoeg om elkaar te passeren.

We parkeerde onze auto en gingen op zoek naar het startpunt van de route. Deze was snel gevonden door de goede bewijzering. De route is een wandeling van 2,5 km tot het eind punt. Je kunt ervoor kiezen om dezelfde route terug te lopen of via een bospad (2,3 km) deels via herinneringskamp Westerbork.

Het Melkwegpad.

De route loopt door een prachtig bos/ natuurgebied. Het wandelpad is zeer goed toegankelijk voor wandelwagens, rollaters, rolstoelen ed. Langs de route staan de planeten op relatieve afstand tot de zon aangegeven en staan er informatieborden met verdere uitleg.

Ieder informatie-bord geeft de naam van de planeet weer, de gemiddelde temperatuur en nog veel meer. Het eerste bord dat we tegenkomen gaat over dwergplaneet Pluto en de allerlaatste is de zon. Daartussen staan de acht planeten Neptunus, Uranus, Saturnus, Jupiter, Mars, Aarde, Venus en Mercurius.

Ook zijn er doe-activiteiten. Je kan nl. de zwaartekracht ervaren op de aarde, de maan en Jupiter. Zo weegt bijv. 10 kilo op aarde, op Jupiter plots 26 kilo.

De schaal van het Melkwegpad is 1 op de 3.700.000.000. Elke stap die je zet is ongeveer 2.5 miljoen km in het heelal. Hoe vreemd is dat ??

Tijdens je wandeling kom je ook langs de enorme telescopen en wat voel je je dan klein. De veertien stuks 25m diabool reflector antennes staan in oost-westrichting opgesteld over een lengte van 2,8 kilometer, met een onderlinge afstand van 144m.

Meer informatie vindt je hier : https://nl.wikipedia.org/wiki/Westerbork_Synthese_Radio_Telescoop

Wat vonden wij ervan ?

Wij vonden het een leerzame wandeling. Ieder informatiepaneel en maquette werd uitvoerig bekeken, bestudeerd en gelezen. De grote telescopen, de doe-opdracht en de twee grote fluisterschotels waren een groot succes. Deze route zeer zeker een aanrader voor gezinnen. Naast het wandelen op de padden lokt het bos natuurlijk ook uit om te klimmen, te klauteren en lekker met takken te slepen en te wandelen en er zijn voldoende bankjes om even uit te rusten en te genieten van de omgeving.

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.