Mijn echofoto’s werden gebruikt om een zwangerschap te faken.

by Tamara

Vorige week woensdagochtend werd ik wakker en het eerste wat ik dan meestal doe is even mijn mail bekijken en mijn blog op instagram zetten. Ik scrolde een beetje door mijn mail heen, toen ik ineens wel een hele rare mail zag staan. Om 3 uur in de nacht had ik een mail gekregen op mijn zakelijke mailadres, van iemand die ik niet kende. Het was een hele lange mail, maar het kwam erop neer dat iemand mijn echofoto’s had gebruikt om een zwangerschap te faken en dat diegene had gedaan alsof ze die dag moest bevallen van haar zoontje. Ik las het even heel snel, maar ik moest opschieten om Maxim naar school te brengen en besteedde er verder geen aandacht aan. Maar toen ik thuis kwam, was dat wel anders en kreeg het verhaal nog een hele vervelende wending.

Een volle mailbox.

Oké, misschien was het wel een beetje gek dat ik me niet zo druk maakte, maar dat komt grotendeels omdat dit (helaas) al wel vaker gebeurd is. Niet alleen is het al een keer voorgekomen dat iemand mijn foto heeft gebruikt voor een facebookprofiel, maar ook een aantal keren zijn mijn foto’s en mijn zwangerschapsfoto’s gebruikt voor neppe profielen op instagram. Ik vind het echt heel erg vervelend en ja, ook best brutaal eigenlijk. Maar goed, je doet er niet zoveel aan. Er zullen altijd mensen zijn die zulke dingen zullen doen.

Toen ik thuis kwam, ging ik eerst even rustig het huishouden doen enzo, totdat mijn oog op mijn scherm viel en ik zag dat ik een aantal mails had van afzenders die ik niet kende. Snel opende ik er een paar en ik zag dat ze allemaal over dat facebookprofiel gingen dat mijn foto’s had gebruikt. Ik besloot het profiel eens op te zoeken en zag in eerste instantie niets vreemds, totdat ik ineens allemaal steunbetuigingen tegen kwam en een berichtje zag waaronder allemaal mensen reageerden met dat dit een nepprofiel was enz enz.

Mijn foto’s zag in in eerste instantie niet, maar toen ik even nadacht was dat wel logisch, degene die mij gemaild had was vrienden met dit profiel en ik niet.

Hou je van lezen? Je koopt mijn veel gelezen debuutroman ‘Zomerkind’ hier!

Maar wat doe je dan?

Zoals ik al zei zijn er wel vaker foto’s van mij gebruikt. Het is heel erg vervelend, maar je doet er helaas niet zo heel erg veel tegen. Wat ik wel heel erg vond, is dat diegene nu vertelde dat ze met 21 weken moest gaan bevallen en ontzettend veel steunbetuigingen kreeg hierdoor. Zoiets verzin je toch gewoon niet? Zwangerschapsverlies is echt verschrikkelijk en ik snap niet dat iemand het in zijn hoofd haalt om daar maar verhaaltjes over te gaan verzinnen. Het verhaal werd nog erger toen ik zag dat ze ook nog inzamelingsacties voor’ haar zoontje’ opgestart had en op allerlei pagina’s reageerde dat ze haar kindje had verloren.

Maar wat doe je dan? Ik heb haar een berichtje gestuurd, maar daar reageerde ze niet op. Ook heb ik haar gerapporteerd, maar Facebook zei dat ze er niets mee gingen doen, omdat het profiel niet in strijd was met de richtlijnen. (Omdat die foto’s dus alleen voor vrienden zichtbaar waren) Inmiddels had ze mij geblokkeerd en kon ik niets anders doen dan afwachten, terwijl een heleboel superlieve volgers ook het profiel rapporteerden.

Uiteindelijk werd het profiel gelukkig verwijderd en kan diegene niets meer doen met het profiel. Maar even later kreeg ik nog wel een berichtje van een andere volger die een profiel had gevonden van iemand die zich voordeed als de moeder van iemand met dezelfde naam als de ‘faker’ Helaas stond daar verder niet zoveel vreemds op en ik wil niet ‘onnodig’ profielen gaan rapporteren.

Het gekke is dat ik in de loop van de dag nog een aantal berichtjes kreeg met dat die persoon dus wel echt bestaat. dat ze gewoon haar eigen profiel foto’s gebruikt en alleen haar zwangerschap had verzonnen. Misschien dat ze bang was om betrapt te worden op haar leugen en dat ze daarom die bevalling verzonnen heeft? Ik heb werkelijk geen idee, maar ik hoop wel dat ze hiervan geleerd heeft en het niet weer doet.

 

Heb jij wel eens zoiets gehad? en wat zou jij ertegen doen?

( update, het profiel is inmiddels alweer terug, met dezelfde foto’s. Ik lees nu allemaal berichten op haar pagina ( kennelijk gedeblokkeerd? ) dat mensen hun geld terugwillen en dat ze een oplichter is.. Ik snap niet hoe mensen zoiets kunnen doen. )

Meer lezen over het chaotische leven van een moeder van vier?  Je volgt ons op @themommydiaries_nl en ook op facebook!

Misschien vind je dit ook leuk

3 comments

Desiree 21 januari 2020 - 00:12

Ik heb de laatste tijd ook zoiets meegemaakt. Ik kreeg prive berichten op mijn fb van mannen die mij benaderen omdat ze mijn profiel hadden gezien op een adult dating website. Mannen die mijn vader hadden kunnen zijn. Mijn foto stond bijna met mijn volledige voor en achternaam op verschillende sites zoals meetmilfy.com heel vervelend allemaal. Extra vervelend omdat ik in de kinderopvang werk en het wel om mijn goede naam gaat. Ik heb aangifte gedaan maar de politie doet er helaas ik mee

Reply
Nicole 20 januari 2020 - 09:53

Wellicht een watermerk door je foto’s heen? Dan is het lastiger voor mensen om de foto’s te misbruiken. Ik hoor het helaas erg vaak dat mensen fake profielen aanmaken en zelfs hele gezinnen verzinnen met foto’s van andere mensen. Echt triest dat je zo eenzaam bent dat het nodig is zoiets te doen.

Reply
Yvette | SpillMyTea.com 15 januari 2019 - 08:52

Wat ik ertegen doe, is geen foto’s zoals dit online zetten. Echo’s zijn extreem gevoelig voor dit soort praktijken, omdat ze vrijwel hetzelfde lijken allemaal en namen er makkelijk vanaf geknipt/geshopt kunnen worden. Ik vind jouw verhaal wel weer even een reminder, die we allemaal kunnen gebruiken. Wel echt heel naar dat je dit overkomen is en blijkbaar vaker overkomt. Lijkt me heel erg! Heel veel sterkte en ik hoop inderdaad dat deze persoon dit niet blijft doen.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.